Как да направим коледни меденки като на баба | webcafe.bg
Webcafe

Как да направим коледни меденки като на баба

Webcafe
19.12.2016, 17:19 (обновена 20.12.2016, 13:35)
меденки на баба

Снимка: © Калина Василева

Калина Василева е онлайн маркетинг специалист. Ако опознаете Кали от по-близко ще научите, че освен да борави с цифри и стратегии, е много добър кулинар, чиято голяма слабост е Коледа.

За нея празникът е свързан със семейството, вкусната храна и уют. В последните 5-6 години всяка Коледа се посреща една седмица по-рано с обилно количество ароматни сладки, които започват да хрупат от по-рано.

За тях тази Коледа е още по-специална, защото ще я посрещнат с най-новия член на тяхното семейство- дъщеря им Леда. За съжаление тя все още няма как да се наслади на меденките по рецепта на баба, но със сигурност веднага щом порасне бързо ще се научи да ги хапва.

Можете да прочетете и интервю с нейния съпруг Яким, който се съгласи да се включи в „Седмицата на бащата" в сайта ни Mamamia.bg.

Необходими продукти за меденките:

  • 2 яйца
  • 1 каф. чаша мед
  • 1 каф. чаша захар
  • 1 каф. чаша олио
  • 1-2 ванилии
  • Канела (на вкус)
  • Индийско орехче (на вкус)
  • Настърган карамфил (по желание)
  • 1 чаена лъжица сода бикарбонат (в брашното)
  • Брашно - колкото поеме

Всички съставки се смесват добре в последователността, посочена по-горе. Може да използвате миксер за смесване на съставките преди добавянето на брашното.

След това започнете да добавяте брашно малко по малко до омесването на тесто, което може да се разточи.

Набрашнете добре работния плот и разточете тестото до дебелина около половин сантиметър.

Изрежете медеките с формички по желание. Ако не разполагате с точилка и формички, може да оформите топчета с размер, малко по-голям от лешник, които да изпечете и след това да слепите с вкусен домашен мармалад. Точно така баба правеше меденките.

Наредете оформените сладки в тава, постлана с хартия за печене.

Печете във фурна, загрята предварително на 180 градуса (без обдухване), докато меденките порозовеят - за около 5-6 минути.

След като ги извадите, се отдайте на въображението си и украсете по желание.

Аз използвах роял айсинг глазура по класическа рецепта и какаова глазура, която направих по следния начин: смесих 2 с.л. какао с 2 с.л захар, малко вода и малко олио. Тази смес сложих в тенджерка на котлона и бърках, докато заври. След това с четка намазах меденките. Тази глазура изсъхва добре за няколко часа.

Весели празници и да ви е вкусно.

Oще: глазура  глазура за меденки  калина василева  коледна рецепта  кулинар  курабийки  меденки  меденки по рецепта на баба  рецепта  рецепта за меденки  сладкиши  тесто  традиционни рецепти 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани