Вкусни ястия без много калории | webcafe.bg
Webcafe

Вкусни ястия без много калории

Сандра Алексиева 29.04.2011, 16:54 (обновена 30.04.2011, 09:44)

1 от 3 снимки Назад Напред

салата с бекон

Снимка: © 1001 рецепти

Салата с бекон

Скъпи приятели, това е петъчната рубрика на webcafe - ИЗЯЖ МЕ! В нея ви давам идеи какво да си сготвите през почивните дни.

За този уикенд съм ви приготвила три предложения, които са вкусни, бързи и леки. Ще можете да прекарате повече време със семейството и близките си, вместо да стоите в кухнята с часове. Същевременно с това ще се насладите на вкусни ястия без много калории. Опитайте ги! С тях уикендът става още по-хубав.

Започваме със салатата. С посочените продукти ще проготвите 6 порции, а това ще ви отнеме не повече от 10 минути.

Зелена салата с бекон

Продукти:

1 връзка зелена салата
1 авокадо
100 г бекон
3 с.л. слънчогледови семки
4 с.л. зехтин
2 с.л. лимонов сок
сол

Да го направим:

Зелената салата (1 връзка) се измива старателно и се нарязва на едри парчета или за по-лесно се накъсва. Поставя се в дълбока купа. Авокадото (1 бр) се обелва, семката му се отстранява и се нарязва на ивици. Прибавя се към зелената салата и двата продукта се овкусяват със сол, лимонов сок (2 с.л.) и зехтин (4 с.л.). Беконът (100г) също се нарязва на ивици и заедно с белените слънчогледови семки (3 с.л.) се поръсва върху салатата.

Следва оновното ястие, което е леко и ароматно. Вкусът на меда почти не се усеща, а коричката, която бутчетата ще придобият, е хрупкава и апетитна. Ако пък обичате месото по-препечено, не го варете - дикректно във фурната и да се пече до готовност!

Пилешки бутчета на грил

(6 порции), 40 минути

Продукти:

12 пилешки бутчета
4 с.л. балсамов оцет
4 с.л. соев сос
4 с.л. мед
1 с.л. червен пипер
½ ч.л. черен пипер
сол
1 ½ глава броколи

Да го направим:

Пилешките бутчета (12 бр) се сваряват до готовност. Отцеждат се и се подреждат в тавичка. Заливат се с разбитите соев сос (4 с.л.), балсамов оцет (4 с.л.), мед (4 с.л.) и подправки. Пекат се в предварително загрята фурна на грил за 10 минути - по 5 от всяка страна. Бутчетата се сервират горещи с гарнитура от сварени в подсолена вода розички броколи.

И накрая ви предлагам лек десерт с ягоди, който се прави за по-малко от 15 минути. Сервира се добре охладен и се изяжда веднага!

Ягодов крем със сметана

(6 порции)

Продукти:

125 г сирене Крема
200 мл течна сметана
6 с.л. пудра захар
250 г пресни ягоди

Да го направим:

Сиренето (125 г) и захарта (6 с.л.) се разбиват с миксер до получаването на гладка смес. Сметаната (200 мл) се разбива на сняг и се добавя към сиренето. Към получения крем се добавят пасираните в блендер ягоди (като няколко плода се оставят за декорация) и десертът се разбърква добре. Разпределя се в десертни купички и се поставя в хладилник да стегне. Сервира се с резенчета пресни ягоди.

Съвет: Ягодовият крем може да стане още по-лек и диетичен, ако замените захарта с течен подсладител. Необходимо е да го добавите към Крема сиренето преди разбиването.

От мен добър апетит и слънчеви почивни дни!

Oще: зелена салата с бекон  изяж ме  пилешки бутчета на грил  рецепти  храна  ягодов крем със сметана 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

23 Dimitar Stamboliyski | 02.05.201118:57

И мен ме радва идеята!!!

Самият аз обожавам да готвя, както и да експериментирам в кухнята.
Често ходя на ресторант за да хакна някоя идея, определено има находки.

И в казармата бях говач на рота, нема такъв филм... След това 5 години бях веге Смее се

Хора, не я яжте Танчето, бре, пич е. Малко по-пиперлива е понякога, ама радва!

И да, има храни и продукти, които определено държат цена. Още нямаме пазарна култура в това отношение. Важното е човек да си направи една виртуална карта, кое къде си заслужава - на едно място купувам скариди, на друго пушена сьомга, на трето Датски сирена, на четвърто Български биопродукти. Като сложиш безумно евтините подправки и зачеркнеш Е-тата, бензоатите, нитритите + съпътстващите лекарства, излиза малко по-евтино!

То, всеки ден пържоли = НЕ! НЕ! НЕ!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.12.2010, 20:45

22 Stefan Chervenkov | 02.05.201115:55

Килограм броколи може да се намери за 1.50. Авокадо - също ( макар и за един плод, не за килограм ). Продуктите не са чак толкова скъпи и всичко звучи добре Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

21 Rodrigo Diaz de Vivar | 01.05.201123:12

Thea ... повярвай ми, слабо ме интересува статистиката какво е консумирал българинът през годините.
А и едва ли такъв коментар е релевантен с темата.

Въпроса беше, че имаме една безспорно чаровна дама, която се е потрудила да направи едно прекрасно и полезно място, където да се разсеем [безплатно] и ако имаме желание да се позабавляваме после в кухнята и на масата.

Който обича пръжки с лук и обикновено червено вино по два лева, сервирани на вестник, да си хапва тях, аз, а и вие няма какво да го укоряваме. Щом това му доставя удоволствие, има моите адмирации. За мен сядането на масата е удоволствие и се старая да бъде така.

На който пък му е скъпо написаното, да не чете, респективно да не коментира.
Или поне да не е със злоба, кисело.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

20 Thea Atanasova | 01.05.201122:06

Добре Родриго, може направо да ми изпратиш всички продукти от рецептите щом си толкова щедър.
Ето ти тука някаква статистика, защото няма как иначе:

През последната година българските домакинства увеличават консумацията на хляб и тестени изделия с 2,1 килограма. За 2010 г. похапваме средно по 108 килограма тестени храни на човек. През 2010 г. българинът е употребявал средно по 32 кг месо годишно в сравнение с 30,7 кг през 2009 година. Средно на човек за миналата година се падат по 30,2 кг картофи, което е с 3,3 кг повече отколкото през 2009-а. Намаляла е консумацията на плодове, като българинът е изял средно 43,5 килограма през 2010-а или с 800 грама по-малко в спрямо предходната година.

Така, че за филиите вероятно си прав, че българите маат филии като за световно. Но пък тази комбинация хляб с мас не съм я пробвала и не искам да я пробвам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

19 Rodrigo Diaz de Vivar | 01.05.201119:28

ТанеФ, за душата пише Rowan ["приятелката" на Сандра], за душата.
Не за ЕГН-то.
Което е в пъти по жалко. На 30 години, да си с душа на лелка.

Thea и за тебе се отнася. Разочароваш ме.
Изпрати ми адреса си, утре да ти изпратя четири, пет авокадо, килограм броколи и една бутилка балсамико.
Изненадай половинката си, пък на децата им намажи по една филия със свинска мас и шарена сол. Ако не ти е скъпо разбира се.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.11.2010, 16:52

18 Thea Atanasova | 01.05.201115:15

Да ви кажа Танеф си е много права. Тук нямаме възможности за такава храна, освен разбира се ако човек не си живее сам. Което може би се отнася за авторката.
И дори да не бяха скъпи тези продукти, а те са скъпи, пак няма да са по всеки вкус. Да не говорим, че когато имаш две деца нещата съвсем се объркват. Защото всяко си иска нещо различно за хапване.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 20:56

17 Надя Танеф | 01.05.201109:36

Ах, знаех си аз, че на 30 съм вече стара, ама на, друго си е да ти го каже приятелката на сладураната. Смее се
Реклама е чудесно позиционирана тук, интересното е, дали се плаща? Хм.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2011, 09:43

16 Monika Mateeva | 30.04.201123:22

Леле, тези коментари ме забавляваха повече от статията дори Смее се

Да ви кажа, аз си хапвам и суши, и броколи, а пък авокадо - всеки ден Усмивка)) Всеки си има свои разбирания, но аз лично обичам хубавата, разнообразна храна, която радва и окото, и стомаха Усмивка

Авторката е най-голямата сладурана на света - може да ми вярвате, тъй като я познавам много добре Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

15 Rowan | 30.04.201122:25

Какво и се връзвате на госпожата ТанеФ, завидя лелката на младостта и красотата на авторката и се заяде за оцета. Кисела и е душичката на нея.

ПП: Сори за офтопика, ама не мога да се сдържа, вкиснати лелки да критикуват нещо красиво (рецептите и авторката им Намига ).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.04.2011, 23:12

14 vseznaiko | 30.04.201122:25

ами хайде тогава освободи града и форума от присъствието си Смее се
   

оценка

+0 -0