Русия - страна със силна и плътна храна | webcafe.bg
Webcafe

Русия - страна със силна и плътна храна

Веселина Маринова, сп. Меню
15.02.2013, 13:00 (обновена 15.02.2013, 17:04)

1 от 3 снимки Назад Напред

русия

"Каква уха! Като с кехлибар покрила се е тя!

И сякаш те подканва: Вземи си, миличък!
Опитай рибката, поне лъжичка!"

Тази сладострастна възхвала, изпълнена типично по славянски с умалителни, които те карат да примляскваш, е написана от известния руски баснописец И. А. Крилов. Фанатичните привърженици на прословутата рибена чорба твърдят, че истинскауха може да се яде само по време на риболов, на брега на някоя от безбройните руски реки или езера.

Вари се на огън в окадено котелче от съвсем прясна, току-що уловена риба, все още ухаеща на речните подмоли. В силния бульон, сварен от няколко вида риба, добавят домати, малко киселец, лук, пипер, подправките, така че леко да те изгаря като хапнеш. И после под сянката на дърветата, с добра компания, така върви с водчица...

Разбира се, и в московски ресторант ще попаднеш на майсторски приготвена уха. И не само. Известен е изразът руска закуска. Както във всичко друго, руснаците и в яденето обичат да показват, че са хора с размах.

Преди да се появи изпотената гарафа с водка, масата се отрупва с какви ли не мезета: от по-простичката сельодка с димящи варени картофи и ситно нарязан зелен лук до златистата пушена есетра; от блинчиките с червен хайвер до бухналатаколебяка с най-разнообразни пълнежи; от руската салата, наричанамясной салат, до тънко нарязаната буженина - печена шунка.

Можем само да прибавим възклицанието на Булгаков от "Майстора и Маргарита": "Бе остави бялата риба! То е нищо, миличък ми Амвросий! Виж чигата, чигата в сребриста тенджерка, парчета чига, между които са наредени рачи опашки и пресен хайвер!"

Някои може би мислят, че това е прекалено. Но не бива да се забравят две неща: става дума за страна със суров северен климат, където храната трябва да е плътна и силна, и второ - за имперска традиция. На територията на днешна Русия от векове живеят повече от сто малки народа.

Взаимното проникване и влияние на различните национални кухни е много силно, гастрономическите навици и пристрастия днес съчетават и обединяват самобитността на националните традиции. А през последните два века е силно и влиянието на европейската кухня. Така това, което днес се нарича руска кухня, пъстрее с много имена: украински боршсолянка по московски, плов по узбекски, грузинско хачапури, белорускихолодник, котлети по киевски или московски, кавказки шашлик, сибирски пелмени.

Типичен пример за европейско влияние е ястието бьоф "Строганов", измислено, както се твърди, от граф Строганов, както и рецептата за свински бут, задушен с бъбреци и сос мадейра.
Старата поговорка "щи да каша - пища наша" (щи и каша - това ни е храната) съвсем не вмества всички типично руски старинни рецепти като растегаи - вид пирожки с пълнеж от риба, месо или гъби; блини (руският вариант на палачинки), пирог или курник.

По традиция последният се приготвял за сватбената трапеза и имал символично значение - петелът и кокошката се считали за символи на семейното плодородие. Най-отдолу се разстила тънка тестена кора, която се покрива с предварително изпържени блини, върху тях се слага пласт от задушен ориз, разбъркан с твърдо сварени яйца и подправки; следва нов пласт блини, върху тях плънка от задушено в масло пилешко месо; отново блини, а отгоре слой задушени гъби и т.н. Накрая се покрива с още една тестена кора и се намазва с яйце, като се правят различни украшения.

Ако може да се направи обобщение, руската кухня е богата на плътни месни супи като борш, солянка, щи, разсолник; включва много морски продукти - като се започне от деликатеси като черен и червен хайвер, различни лососови риби (сьомга, кижучнерка) и есетрови като моруна, чига, есетра - солени, пушени или готвени; богато разнообразие от мляко и млечни продукти като сметана, различни жълти сирена, извара, кисело-млечния течен кефир; много гъби и всякакви горски плодове И естествено картофи!

Дали поради нелекия климат или пък заради славянската си душа руснаците имат много специално отношение към храната и я наричат най-често с умалителни имена. Картофът е почти винаги картошка, че дори и картошечка. Магданозът и копърът често са петрушечка иукропчик, а най-популярната солена риба от сельд, през сельодка руснаците глезят с нежното сельодочка. Ясно е с какво върви тя.

Oще: бьоф строганов  пелмени  риба  русия  солянка  уха  храна 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.11.2012, 05:33

7 Atanas Russinov | 02.03.201307:53

Alexei Georgiev,Салатата Оливье е измислено от французин,но в Русия.Освен това от оригиналната рецепа са останали само картофите и майонезата.
Подправки в Русия има бол,но руснаците предпочитат вкуса на продуктите ,а не килограми пипер и сол. Ядат супи ,не защото не могат да си позволят друго,а защото такава им е традицията и предпочитанията.Да не говорим,че по-вкусна супа от Щи-те на тъща ми не съм ял.Още повече,че в супите им е пълно със зеленчуци,което е и полезно,особено през дългите зими.
За рибата да не говорим,за пушената сьомга ,за червеният хайвер.
А най-употребяваното месо е говеждото,много повече от пилешкото. И се сяда с огромна купа салата.
Освен това имат прекрасни и сравнително евтини млечни продукти - сирената(кашкавалите) ,изварата,а сметаната им е приказка.И тая сметана се използва повсеместно. Също така кондензираното мляко - сгущенка и всякакви торти на негова основа.Маслото също им е супер (там маргарин похти не се използва)
А черният им хляб е прекрасен ! Във всеки магазин има поне 5-6 вида - и с чесън,и "Бородинский",и "Болгарский" със парчета чушка.
И всякакви пельмени и манты,поляти обилно със сметана или майонеза. А палачинките !? Със сметана,с хайвер или извара ! Особено по Масленица !
И шоколадите,и хаят с конфети или торта...
И сърмите на "мама"- любимата тъща с кайма и тук таме някое зрънце ориз.
За разлика от огромния процент българи,руснаците се хранят пълноценно и разнообразно.А това,че не прекаляват с подправките е само техен плюс .
За нас вкусът отначало е малко странен,но веднъж опитал след това,човек оценява качествата и силата на кухнята им. И се пристрастява Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.08.2010, 14:58

6 don Pozo | 28.02.201315:50

Пишете глупости. В Русия има различни традиции в зависимост от района.
На времето на Далного востока се спуках да ям пушени филета от червени риби и червен хайвер. Имат и прекрасен бял хляб. Правят ракия от бреза.
Много ароматна и мека.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.02.2013, 09:07

5 Alexei Georgiev | 18.02.201315:26

А не не, майонезата я позванат повече от необходимото в Русия, почти всяка салата е полята с тонове майонеза.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.08.2010, 22:06

4 Code Zero | 17.02.201313:03

Нищо апетитно в цялата статия, нито в руската кухня така представена от автора. Русия е известна не с плътната и силна храна, а със силния си алкохол. Много щастлив
Алексей е прав, руската салата е френска, руснаците не познават майонезата. Истинската кухня е отдавна на 2 скорости, за бедни и богати. Едните ядат качественни продукти а другите лазаня от магарешко или конско месо, обиколило половин континент, минало през кипърски посредници, френски касапи и .....му се губи дирята докато попадне в микровълновата печка на консуматора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 16.02.201321:32

Руската храна блях, ако опитате с консерви, капуста и картошки вероятно ще се доближите до същността и
Познавах един от Ленинград тук в Монреал викаше: мама готвеше само по книга с Български рецепти преведена на руски. Веднъж му правих мусака , щеше да умре от преяждане завалията, но иначе жена му изглеждаше като манекен на Виктория сикретс.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.02.2013, 09:07

2 Alexei Georgiev | 16.02.201309:24

А и плътна и силна храна и Русия са несъвместими, като изключим салатите пропити с майонеза, всичко останало е леко и за българина, свикнал на пържола, шкембе, дроб сърма и други прекрасни ястия от българската кухня.
А и описаното в статията е по-скоро извадка от романи и разкази, от новогодишни трапези, но далеч не от ежедневната руска трапеза, която от веки веков е борш ( борш - на руски щ = шь,), ши - борш без цвекло с квасено зеле, харчо, картофи и пиле. А всичко това е защото цените на храните отдавна са задминали европейските, а заплатите хич не ги настигат, въпреки, че уж средната е около 700$, реалната средна е около 550-600$ и само пилето е останало на цена от около 5лв/кг.
Отделно - подправки в Русия е като пелмени в България - нечувано, не виждано. Освен копъра и магданоза рядко присъства каквото и да било.
Така че колкото и да е суров климата в Русия, храната е ниско калорийна, безвкусна и при това в оскъдно малки порции, непривични за българина, който е свикнал салата да е 350-400гр, второто и то, а в Русия - на половина.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.02.2013, 09:07

1 Alexei Georgiev | 16.02.201309:09

Руската салата в Русия се нарича Оливье ( салата е с родина Франция ).

И като цяло, отдавна цяла Русия гнете суши, което е по-популярно в Русия от колкото в Япония.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани