Митът за лесното готвене | webcafe.bg
Webcafe

Митът за лесното готвене

webcafeВаня Ефтимова
04.12.2015, 19:27 (обновена 14.12.2015, 17:04)
гордън рамзи

Снимка: © Getty Images

Масовата популярност на кулинарията увеличи страниците с рецепти в списанията и роди тв-предавания, дори цели кабелни канали. В този кулинарен бум обаче бе загубено усещането на реалните усилия и време, нужни за приготвянето на истинска вечеря.

Когато прочета епитетите "бърза и лесна" до думата "рецепта", ме обзема лека вълна на неприязън.

Кое по-точно им е бързото на домашните равиоли със сьомга, свински пържоли със сайдер-дижон сос и картофи на фурна, заедно със запечена паста с пет различни изпържени зеленчука и настърган кашкавал?

Това са все рецепти, взети от сайтове за готвене, които обещават готова вечеря в рамките на трийсетина минути.

Пържолите със сайдер-дижон соса може и наистина да стават за половин час - с дребното уточнение, че в рецептата ябълките и картофите вече са обелени, подправките са нарязани и свинското - размразено.

В реални условия това означава, че към трийсетината минути готвене ще трябва да прибавете и още трийсетина за подготовка на продуктите. Нека не забравяме и още поне половин час чистене на тигани, тави и печки след храненето.

Толкова за уж бързото и лесно приготвяне на истинска вечеря в - да кажем - сряда вечер след осем-деветчасов работен ден. И на вас ви звучи невъзможно, нали?

Доскоро можеше и да си помисля, че грешката е в мен, в моята непохватност, в липсата на организация, в изтощението след ред задачи / ред драми на работа, в липсата на добър хранителен магазин наблизо, откъдето на път за вкъщи да мога да грабна набързо киноа за салата, пресни боровинки за здравословната закуска с кисело мляко и мюсли за другата сутрин.

Сега обаче шумната критика срещу мита за лесното и бързо готвене ме убеди, че не съм единствената безутешно загубена в кулинарната джунгла. И че дори проблемът е далеч по-голям от моята неприязън спрямо рецепти, обещаващи 30-минутно приготвяне и после изброяващи две страници продукти за рязане.

Даже напротив - развитието на кулинарната индустрия и критиките срещу нея са много свързани с модерните реалности и дори ни помагат да вникнем малко по-добре в тях.

В американския Amazon ще намерите осем хиляди книги за готвене в рамките на трийсетина минути. На български Google предлага почти 20 хиляди резултата за "бързо и лесно готвене". Без преувеличение бихме могли да кажем тогава, че това е една от най-популярните ниши в медийната индустрия, посветена на храненето.

Не е сложно и да отговорим какви са условията, каращи милиони хора по света да търсят рецепти, обещаващи бърза и вкусна вечеря.

Мнозинството от жените в индустриалните общества работят извън дома и затова времето, което могат да отделят на приготвянето на храна, е ограничено.

По-интересен е въпросът защо кулинарната индустрия предлага изобилие от рецепти, които на практика се разминават с това, което обещават. Все пак ястията са създадени и изпитвани в кухните на професионални готвачи, които би трябвало да познават трудоемкостта на занаята си.

Както посочва най-отявленият критик на явлението Елизабет Дън (по професия - също и кулинарен критик) в статията си миналата седмица за сп. Atlantic, идеята за бързата и лесна вечеря се ражда през 50-те години на 20 век. Тогава обаче в Западна Европа и САЩ много от книгите, предлагащи подобни рецепти, са спонсорирани от концерни за производство на полуфабрикати.

Съответно - и идеите за вечеря са наистина прости. Яхния със зелен боб например се прави, като се разбъркат и стоплят една консерва зелен боб и една с крем-супа от гъби Campbell. Въпросите за качеството, съдържанието на сол и калориите, естествено, са по-различни.

Здравословната еко-вълна започна като опит да се коригират грешките в миналото и да се върне хранителността и чистотата на продуктите в чинията.

Масовата популярност на кулинарията увеличи страниците с рецепти в списанията и роди тв-предавания, дори цели кабелни канали. Ентусиастите у дома започнаха да купуват специални тигани и пасатори, научиха какво е джинджифил и куркума. Неизбежно хората започнаха да търсят все по-интересни рецепти.

В този кулинарен бум обаче бе загубено усещането на реалните усилия и време, нужни за приготвянето на истинска вечеря. Както и преди - рядко има семейство, в което единият или двама от членовете да могат да отделят часове наред за готвене всеки божи ден.

Но желанието нещата да стават бързо и лесно си остана.

Процъфтяващата в момента кулинарна индустрия няма как да се издържа и да продължи да просперира, ако разчита само на наистина бързи и лесни рецепти.

Дори да сте завършили в Париж, колко пъти можете да подобрявате миш-маша? Колко вариации на таратора можете да измислите? А кулинарните предавания трябва да се снимат всяка седмица, книгите с рецепти да се продават, сайтовете пък се обновяват всеки ден...

Затова дори да осъзнават, че ентусиастите у дома нямат нито тренинга, нито познанията, за да нарежат пет зеленчука за 60 секунди, професионалните кулинари продължават да ни убеждават, че дадената рецепта ще стане в рамките на 20 минути.

Проблемът не е само в индустрията, а донякъде и в самите нас. През юни в САЩ например излезе книгата Good and Cheap. Eat Well on $4/Day ("Добро и евтино. Яжте добре за по четири долара на ден"). Авторката й Лиан Браун създава рецептите като част от курсова работа по време на магистратурата си.

Оригиналната идея на книгата е да помогне на хора в неравностойно положение да се хранят добре и здравословно. Рецептите рядко имат повече от пет-шест съставки, няма екзотични, скъпи или трудно достъпни подправки, техниките на приготвяне не са сложни и са ясно обяснени.

За няколко месеца Good and Cheap стана бестселър и много от читателите й могат да си позволят доста по-голям бюджет от 4 долара на ден. Лъскави и авторитетни издания от ранга на сп.Time и Cosmopolitan посветиха дълги ревюта на книгата. Кулинарни критици обявиха, че Лиан Браун не само предлага наистина бързи и лесни рецепти, но е на път да започне революция за опростяване на ястията, без те да губят качеството си.

Good and Cheap обаче има и своите критици. Най-често недоволните читатели се оплакват, че рецептите са много прости, че всеки човек с основни познания знае техниките на приготвяне, че храната не изглежда интересна и децата не искат да ядат толкова много зеленчуци.

Тези, които критикуват, наистина са в малцинство, но пък те остават ясно впечатление, че достатъчно много хора очакват вечерята им да е нещо по-засукано от проста паста с домати и патладжан, например.

През по-голяма част от човешкото развитие събирането и приготвянето на храната е изисквало време, ако не и целия ден за половината от населението, т.е. жените. Едва индустриалната революция започна значително да олекотява бремето.

И до днес обаче сложните гурме-храни изискват време, ресурси и умения. Няма начин да ги заобиколим.

Признавам, че това е сравнително минимален проблем на фона на геополитическите сблъсъци и топенето на ледниците в Антарктика.

Но докато пишех този текст не можех да избягам от усещането, че за пореден път мисля как модерността моделира живота ни и колко малко я разбираме.
Технологиите едновременно правят живота ни по-лесен, но и забързват всекидневното му темпо почти до изтощение.

A може би най-подценяваният страничен ефект на прогреса е заблуждението, че сложни и изпипани процеси биха могли да бъдат снижени до някакви си петнайсетина минути.

Oще: master chef  био храни  бързи и лесни рецепти  бързо и лесно готвене  ваня ефтимова  вечеря  готварска книга  готварски рецепти  готвене  гурме кухня  джинджифил  закуска  здравословно хранене  какво да сготвя  как да сготвя  кашкавал  киноа  кисело мляко  крем супа  кулинария  куркума  кухня  обяд  паста  подправки  предаване за готвене  рецепта за равиоли със сьомга  сайт за готвене  тиган  хранителни стоки  ядене 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

12 cheung | 11.12.201513:51

Ето ви една бърза и лесна рецепта. Можете да я консумирате всеки ден.
http://tinyurl.com/p6d5uk2

И още
http://tinyurl.com/nkoqbk9
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

11 cheung | 11.12.201513:45

Затова хората са измислили фикс за всичко. Има и сухи супи.
И не ме апострофирайте че са химия - това е назадничав реакционизъм. Няма никаква химия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

10 Bichkiiata | 08.12.201519:07

Бам

Гордън Рамзи има свежи, бързи рецепти, ама не мога да му дишам излъчването, най-вече заради онези другите предавания, къде "спасява" лайняни ресторанти, само жената може да го гледа,.... контесата е сладка и от мно-о-о висока класа, то и няма как , била е ядрен анализатор в Белия дом при Никсън, но нито за 1 секунда няма демонстрация на его.

Все пак през месец правя наденици в карамелизиран червен лук и вино в чугунен тиган по неговата рецепта, става много бързо и вкусно е га рецептатата:

http://www.lifestylefood.com.au/recipes/22607/sausage-and-caramelised-red-onion-hot-pot
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

9 peta_wawa | 07.12.201520:04

Всичко е до рутина, нв може да се гледа в рецептата всеки две минути и да очакваш да стане бързо. А и засуканите рецепти не са за делнична вечер. Нещо на тиган или нещо на скара със салата е достатъчно за вечеря. Сложни или нови рецепти правя през уикенда ...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.11.2015, 17:07

8 Бам | 07.12.201519:32

аз па съм точно за 20-30 минути, и точно като бай Гордън - строявам децата да режат, белят, мият и т.н. (ми да се учат , де), а аз само сипвам, бъркам и псувам наляво - надясно;
- а , Бичкията, пухкавото какче е мнооого добро, верно е, фен съм
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 16.06.2014, 10:57

7 erzsebet | 07.12.201514:18

Много обичам да готвя и харесвам "засукани манджи". Понякога ми скимва да доукрасявам и най-класическите рецепти. Примерно в картофеното пюре слагам уасаби, и т.н. Имам хубави остри ножове, прекрасен кухненски робот, миялна (а каквото не натъпча там, го измива чистачката), замразено месо не купувам... . И въпреки това, дори най-простичка вечеря да спретна, поне един час отива. Хем по-добрата ми половинка помага. Винаги има с какво да се замотае човек! Особено като е изморен след работа и после е пазарувал. Някой ден ще пробвам някоя рецепта, дето я препоръчват в тези предавания, за които пише в статията. Ама отсега си мисля, че за 20-30-минутна ще ми трябва час-час и половина.
И, Бичкия, мерси за линка!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.04.2013, 18:22

6 Диммитър Иванов | 06.12.201522:25

п.п. има една голяма разлика която забрвих да спомена.в Българиявсички видове зеленчуци и меса трябва да са направени /сготвени/ до разкашкване и почерняване при месото Усмивка
докато в западната част на европа нещата се правят в точката,нито мн ,нито малко сготвени или малко сготвени.което намалява времето за готвене Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.04.2013, 18:22

5 Диммитър Иванов | 06.12.201522:19

и да,и не!!!
какво разбиирате под засукани манджи? Усмивка
примерно зеленчуци 4-5 вида с пиле и соев сос по японски засукано ли е? Усмивка
защото се прави в рамките на 15 - 20 мин с рязането на зеленчуците!
рецептите на наистина трудните храни,не са за обикновения средностатистически човек.а за хора по добре подготвени,с хубави съдове,ножове и други неща нужни за пригиовяне на дадена храна!
едно обикновенно салморето /испанска студена доматена супа с хляб и подправки/ пак ли е засукана манджа? Усмивка прави се в рамките на 15 = 20 мин.ноо внимание,само ако имаш нужните неща.ако ли не,може и 2 часа да се пънкаш Усмивка
мога да ви изброя поне още стотина подобни храни,които за повечето ще са свръх заукани и сложни,но с подходящото обурудване и ако си ги правил поне 3 пъти стават за няй мн 15 мин!!!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.03.2012, 22:53

4 Galina Aleksandrova | 06.12.201515:01

Няма такова нещо като бърза засукана манджа. Който мисли, че има, значи е идиот. Следователно проблемът не е в бързите рецепти, а в това, че населенито е тъпо. 20-30 мин е нормално време за термична обработка. Въобще не мога да измисля кой човек с акъла си би предположил, че в това време влиза и рязането на 5 вида зеленчук с различна твърдост.
Пък че на децата не им харесвали зеленчуците и яденето не им било достатъчно шарено - WTF??? Това верно ли трябва да е проблем не на родителите, а на авторите на поредната книжка с 20 рецепти за 20 лв?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 05.12.201523:25

Рудолф от 24kitchen е №1!! Естествен, подготвен, спретнат, натурален, позитивен - какво друго е необходимо на една манджа? Гледайте Рудолф и в кухнята ви ще цари мир и любов! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани

Най-четени в webcafe.bg

летище
Оня, дето не Го трият
Fly me to Враждебна
Учредяване на "Глас народен"
Да го web@...
Кон за кокошка