Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Най-добрата рецепта за козунак

Козуначен кейк с локум и орехи
Снимка: Сандра, 1001recepti.com
Козуначен кейк с локум и орехи

В детството ми никой нямаше време да се занимава с моите кулинарни въпроси и желание за творчество в кухнята, но затова пък тормозех майка ми и бабите ми по телефона всеки ден по обяд, за да ги питам: „Теоретично как се правят пълнени чушки?".

Тогава се научих не само да готвя по телефона, но и колко е гадно да ти затварят отсреща и да чуеш свободен сигнал... Оттогава рядко смея да затварям на хората...

С мама, Бог да я прости, отдавна сме си простили една на друга. Аз на нея, че нямаше достатъчно време за мен в кухнята (но затова пък наследих от нея не само бранда 1001 рецепти, но и кулинарния талант), а тя на мен - пожара в кухнята в четвърти клас.

Дотук всичко е чудесно - имам кулинарен сайт, готвя на поразия, достатъчен ми е само един телефонен разговор с опитна жена и в кухнята нямам равна.

Да де, но за някои рецепти телефон не стига...

Ето защо доскоро в един определен период от годината изпитвах леко чувство на неудобство, понеже около Великден с козунаците никаква ме нямаше. И така, допреди три години, когато Милка (не от шоколадите, а майката на мое предишно гадже) не ме покани в кухнята си „За да си направим много, много козунаци!"

Милка, благодаря ти, че ме научи да правя най-вкусните козунаци, а впоследствие с моя интерпретация и козуначени кейкове, пълни с какви ли не разнообразни и сладки продукти! В месеното е тайната!

А сега, без да ми завиждате, че не познавате Милка Митева, и без да губите повече време, запретвайте ръкави и право в кухнята, че козунакът си иска време, а Великден идва ей сега!

Козуначен кейк с локум и орехи



Продукти:

800 г брашно
5 яйца
400 г захар
200 мл. прясно мляко
200 олио
20 г мая
80 г стафиди
80 г локум
1 жълтък
20 г орехи
3 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Живата мая (20 г) се разтваря в част от прясното мляко и се оставя да престои, докато напълно се разтвори, за около десетина минути.

След това яйцата (5 бр.) и захарта (400 г) се поставят в дълбока купа и се разбиват до получаване на пухкава бяла смес. Постепенно към нея се прибавя затопленото прясно мляко (200 мл), олиото (200 мл), разтворената мая и пресятото брашно (800 г). Всичко се разбива с миксер до получаването на гладко и пухкаво тесто. То се намазва с олио и се слага в подходящ съд, който се поставя в загрята на 50-60 градуса фурна, за да втаса. Готово е, щом удвои обема си.

След това към тестото се добавят стафиди (80 г) и нарязан на дребни парченца локум (80 г). Разбърква се старателно, за да се разпределят стафидите и локумът равномерно в тестото.

След това то се слага в намаслена тава и отново се поставя във фурна, като се поръсва с цели орехи (20 г), намазва с разбит с няколко капки олио жълтък (1 бр.) и се поставя да се пече в умерена фурна (180 градуса).

По желание козуначеният кейк се поръсва с кристална захар (3 с.л.).

 

Най-четените