Най-добрата рецепта за козунак | webcafe.bg
Webcafe

Най-добрата рецепта за козунак

Сандра, 1001recepti.com 29.04.2016, 18:44 (обновена 01.05.2016, 10:22)
Козунак

Снимка: © Сандра, 1001recepti.com

Козуначен кейк с локум и орехи

В детството ми никой нямаше време да се занимава с моите кулинарни въпроси и желание за творчество в кухнята, но затова пък тормозех майка ми и бабите ми по телефона всеки ден по обяд, за да ги питам: „Теоретично как се правят пълнени чушки?".

Тогава се научих не само да готвя по телефона, но и колко е гадно да ти затварят отсреща и да чуеш свободен сигнал... Оттогава рядко смея да затварям на хората...

С мама, Бог да я прости, отдавна сме си простили една на друга. Аз на нея, че нямаше достатъчно време за мен в кухнята (но затова пък наследих от нея не само бранда 1001 рецепти, но и кулинарния талант), а тя на мен - пожара в кухнята в четвърти клас.

Дотук всичко е чудесно - имам кулинарен сайт, готвя на поразия, достатъчен ми е само един телефонен разговор с опитна жена и в кухнята нямам равна.

Да де, но за някои рецепти телефон не стига...

Ето защо доскоро в един определен период от годината изпитвах леко чувство на неудобство, понеже около Великден с козунаците никаква ме нямаше. И така, допреди три години, когато Милка (не от шоколадите, а майката на мое предишно гадже) не ме покани в кухнята си „За да си направим много, много козунаци!"

Милка, благодаря ти, че ме научи да правя най-вкусните козунаци, а впоследствие с моя интерпретация и козуначени кейкове, пълни с какви ли не разнообразни и сладки продукти! В месеното е тайната!

А сега, без да ми завиждате, че не познавате Милка Митева, и без да губите повече време, запретвайте ръкави и право в кухнята, че козунакът си иска време, а Великден идва ей сега!

Козуначен кейк с локум и орехи



Продукти:

800 г брашно
5 яйца
400 г захар
200 мл. прясно мляко
200 олио
20 г мая
80 г стафиди
80 г локум
1 жълтък
20 г орехи
3 с.л. захар

Начин на приготвяне:

Живата мая (20 г) се разтваря в част от прясното мляко и се оставя да престои, докато напълно се разтвори, за около десетина минути.

След това яйцата (5 бр.) и захарта (400 г) се поставят в дълбока купа и се разбиват до получаване на пухкава бяла смес. Постепенно към нея се прибавя затопленото прясно мляко (200 мл), олиото (200 мл), разтворената мая и пресятото брашно (800 г). Всичко се разбива с миксер до получаването на гладко и пухкаво тесто. То се намазва с олио и се слага в подходящ съд, който се поставя в загрята на 50-60 градуса фурна, за да втаса. Готово е, щом удвои обема си.

След това към тестото се добавят стафиди (80 г) и нарязан на дребни парченца локум (80 г). Разбърква се старателно, за да се разпределят стафидите и локумът равномерно в тестото.

След това то се слага в намаслена тава и отново се поставя във фурна, като се поръсва с цели орехи (20 г), намазва с разбит с няколко капки олио жълтък (1 бр.) и се поставя да се пече в умерена фурна (180 градуса).

По желание козуначеният кейк се поръсва с кристална захар (3 с.л.).

Oще: 1001 рецепти  великден  готвене  козунак  козунаци  рецепта за козунак  рецепти  сандра  храна  хранене 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2011, 17:46

4 iii_krv | 30.04.201619:16

Абе козунак, кекс, секс- добре, че путката, ако не друго - поне е хубавица- ако не може козунак/ кекс- поне секс ще може!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2010, 00:06

3 Мирослав Чернев | 30.04.201614:25

Момчета, не толкова грубо с дамата. Рецептата звучи интересно. Обаче принципно не съм съгласен да ползвам растителна мазнина. Диетите са си диети. Козунака се прави с мас.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.06.2014, 19:44

2 doni | 29.04.201623:43

Това ако е козунак, аз съм трамвай! Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.11.2015, 14:56

1 Acid | 29.04.201621:04

Това може и да е някакъв кейк, но със сигурност не е козунак. Козунакът се меси продължително време, после тестото втасва, после се сплита, втасва отново и чак след това се пече. При това се меси на ръка, а не с миксер.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани