Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Пай с гъби, бекон и карамелизиран лук

Пай с гъби, бекон и карамелизиран лук Снимка: Стоян Георгиев
Пай с гъби, бекон и карамелизиран лук Снимка: Стоян Георгиев
Пай с гъби, бекон и карамелизиран лук Снимка: Стоян Георгиев
Пай с гъби, бекон и карамелизиран лук Снимка: Стоян Георгиев
Пай с гъби, бекон и карамелизиран лук Снимка: Стоян Георгиев

Пайовете, било то с месо или зеленчуци - или в комбинация от двете, са малко трудоемки, в случай че сте решили да месите тестото.

Разбира се, има и готово, ако не искате да си го причинявате, но с домашно приготвено е значително по-вкусно.

Начин на приготвяне

В голяма купа смесете брашното, маслото, солта и мащерката. Разбъркайте добре в кухненски робот или на ръка, докато сместа стане на трохи.

Добавете жълтъка, разбъркайте и сложете 1-2 с.л. вода.

Изсипете сместа на работния плот и съберете с ръце, докато стане на топка. Не месете много, целта е да се получи само гладка топка тесто.

Завийте във фолио и приберете в хладилника за 30 минути, докато приготвите останалите продукти за пая.

Нарежете чушката на тънки колелца, лука на полумесеци, гъбите на тънки филийки, а бекона - на лентички.

Загрейте малко зехтин и част от маслото и задушете гъбите за десетина минути, посолете и подправете с черен пипер и гответе, докато останат на мазнина.

Извадете ги в купичка. В същия съд сложете още малко зехтин и масло и запържете бекона до златисто.

Добавете лука и гответе докато стане прозрачен и започне да се карамелизира, като разбърквате често.

Посолете, подправете с черен пипер и сложете захарта. Разбъркайте и подправете с малко мащерка. Сложете при гъбите, добавете чушката и разбъркайте добре всички продукти.

Разточете тестото върху набрашнена повърхност на тънък лист с диаметър по-голям от съда, в който ще бъде изпечен паят.

Трябва да се покрият и стените. Прехвърлете внимателно в съда за печене и притиснете с пръсти.

Ако се скъса или се получат дупчици, запълнете ги с парченца от излишното тесто.

Набодете с вилица и печете 10-12 минути в предварително загрята до 170 градуса фурна.

В купа сложете белтъка от яйцето, използвано за тестото. Добавете и останалите яйца и разбийте добре.

Налейте млякото и сметаната, посолете и поръсете с черен пипер, добавете настъргания кашкавал и разбъркайте.

Извадете тестото от фурната, разпределете отгоре плънката и внимателно залейте с яйчената смес.

Върнете във фурната и печете около 20 минути, или до готовност.

Преди да извадите от формата, оставете за 10 минути да се охлади.

Добър апетит.

 

Най-четените