В някои държави трябва да си поръчвате двойно още от вратата | webcafe.bg
Webcafe

В някои държави трябва да си поръчвате двойно още от вратата

Webcafe
22.08.2017, 09:59 (обновена 24.08.2017, 13:02)

1 от 7 снимки Назад Напред

аперол, италия, шприц, аперол шприц

Снимка: © Getty Images

В Италия на доста места няма стандарт "малко" и "голямо питие". В по-голямата част от случаите барманът ще ви сипе "на око", което може да е 30, но може и да е 100 мл, в зависимост от напитката, която сте поръчали.

Най-популярни в Италия са аперитивите, които италианците пият преди вечеря. Те са доста сладки и могат да варират между 15 и 55 градуса. Особено популярни са аперолът и кампарито, които се сервират смесени с просеко и портокалов сок или газирана напитка. На много места между 4 и 7 часа следобед има happy hour, в който с аперитивите ще ви поднесат и малки хапки, сирена и колбаси.

След хранене се пие охладено лимончело, което е около 26-30 градуса или италианска грапа.

Вероятно вече сте разбрали - "малката ракия" на официалните събития от европреседателството ни за периода януари 2018 - юни 2018 ще бъде наистина малка - 25 грама.

Всичко друго в България вече е по европейските стандарти, така че размерът на питиетата явно беше единственото, което оставаше да бъде изменено.

Зачудихме се защо като гостоприемни домакини сме решили, че милилитрите на аперитива са най-важното, но принципът, че пред чужденците не бива да се излагаме винаги е бил водещ.

Явно и с намаляването на грамажа на ракията е така.

Всъщност силните напитки като ракията, ликьори, аперитиви и дижестиви се консумират в цяла Европа, но се сервират в малки количества, различни от големите чаши, които можем да видим в някои ресторанти в България.

В различните части на Европа можете да очаквате и различни грамажи при сервирането на силноалкохолни напитки и дори на бирата и бялото вино. В зависимост от държавата, в която сте решили да се почерпите, малкото ви питие ще варира от 10 до 50 грама, а малката бира - от 200 до 330 грама.

Ето няколко държави, в които малкото питие е различно от дозата, с която ние сме свикнали.

Oще: алкохол  аперитив  бар  барман  бехеровка  бира  бренди  високоалкохолна напитка  водка  градуси  дежистив  европейски стандарт  европредседателство  кирш  ликьор  лимончело  мастика  милилитри  напитка  пиене  питие  ракия  слабоалкохолна напитка  спрайт  тоник  узи  узо  уиски  шприц 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

8 dedo adji | 27.08.201713:37

Бичи,
Остави го свинчопрас да защитава авторското право на любимите си мюсюлмами - турци и араби. И аз съм чувал версията, че дестилацията е измислена от арабите, след като мохамед им забранил да пият вино, и не смятам да я опровергавам.
Порциите не зависят от мерната система. И в страни с метрична система, като Германия и Франция, са ми сервирали по 30гр. Англичаните минаха на метрична и порциите си останаха същите - 25мл. Във Фалмут имаше едно барче на входа на пристанището и всички минавахме през него на излизане и връщане. Понеже стояхме дълго време, се сближихме с бармана, и веднаж ме пита: "Май френд, защо всички българи поръчвате дъбл?" Казах му: "май френд, туй, на което вие казвате дъбл, по нашия край му казват смол. И като си поръчаш смол келнерът те гледа накриво." Тогава бяха хубави години, сега младите англичани не ми вярват, че преди 40г. пайнт бира беше 32 пенса.
Не знам как е в Канада, но от познати в щатите съм чувал, че вече можеш да си доставиш всичко, от сливенска перла до смядовска луканка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 23.08.201723:30

>братята ирландци са го измислили

Дестилирането на алкохол е измислено от древни пакистанци, усъвършенствано от араби и пренесено на запад от турците. Както вече казах, фракционната дестилация, чрез която можеш да отделяш различни фракции на основана на различна точка на кипене, е измислена от италианец. Ирландците са пренесли технологията през средиземноморието над 2000 години след създаването й.
За доматите и картофите също ли е необходимо да обяснявам?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

6 Bichkiiata | 23.08.201722:38

прасето с батушите зелени,

ако имаш в предвид дестилиране в колони, не е Италия , братята ирландци са го измислили
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 23.08.201719:46

>В северна Италия, където според сведенията са се заселили прабългари по времето на Аспаруха. Кой да им отвори очите.

Всъщност турците са им отворили очите, както са отворили и очите на българите като са им донесли арабската технология за дистилация на алкохол, няколко века след Аспарух. Фракционната дестилация, която се използва днес и вероятно мислиш за "традиционен български метод", е измислена в Италия.
Предполагам сега ще ми обясниш как нищо не знам, защото е известен исторически факт, че още Аспарух е пил ракийка с шопска салатка и пържени картофки.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

4 Bichkiiata | 23.08.201719:21

е гледай:
http://www.saq.com/webapp/wcs/stores/servlet/SearchDisplay?pageSize=20&pageView=&searchTerm=*&catalogId=50000&orderBy=&categoryIdentifier=050406&showOnly=product&beginIndex=0&langId=-2&storeId=20002&metaData=
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

3 Bichkiiata | 23.08.201719:19

се извинявам на тез които са го чели в другата статия, къде го писах, но повторението е майка на знанието:

"след 19 години у Канада още не мога им свикна на мерките и теглилките що се отнася до алкохол и бира, не говоря за мерните единици, а за това, че моето съзнание създадено и калено в български условия не може все още да възприеме, че количеството бира от 330 милилитра може да го ползуваш за нещо друго освен като първата прекарваща глътка, и другото, сядаш в бара и си свикнал на чаша с твърд алкохол обем 100 милилитра , да ма стандарта тук е една унция (28.4 млл), хората те гледат кат' отровени като в желанието си да изравниш твоите навици със стандарта у Сев. Америка им кажеш: "уан дабъл, дабъл, но айс, плийз!"

дедо италианците може да правят всичко хубаво, но ракията не им се отдава, понеже в Квебек няма хърватска или сръбска, както в Онтарио ( за българска да не говорим въобще) съм минал през целия асортимент италиански дето ги продават в сосиете-то д'алкоол дю кебек , ами ароматизирани дървета са , иначе формите на бутилките им са за чудо и приказ имат една "Александър" даже се продава във плюшена кралско синя торбичка и т.н. финтифлюшки. Французите имат страхотна крушова ракия , но е към 60 $ за 500млл Poire Williams с круша вътре расла у бутилката, ако искаш да спЕстиш и си вземеш без круша отиваш на 30$ за 500млл
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

2 dedo adji | 22.08.201723:39

Като за непривикнали европейски глави 25г стигат. Ако някой евро големец си поиска доебавъчно, едва ли ще му откажат. Да си пият европейците коктейлите, тамам ще остане за нас ракийка.
Впрочем, и там има какво да се пийне. А ако чашката е малка, може да се поръчв втора и трета. Френският калвадос не е идеално кофти. А италианската грапа си е баш като нашата грозданка. Имат даже и град, наречен на нейно име - Басано дел Грапа. В северна Италия, където според сведенията са се заселили прабългари по времето на Аспаруха. Кой да им отвори очите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 22.08.201716:43

В Италия ( не знам дали навсякъде, но в областта Емилия Романя беше така ) след приключване с хапването, независимо обяд или вечеря и дали само примо или и секондо меню си консумирал, докато чакаш сметката, носят диджестив ( комплимент от заведението ) в неограничено количество. Слагат на масата неразпечатана запотена ледена бутилка от поне 500 мл лимончело или орехов ликьор, миниатюрни чашки и почваш да подпомагаш храносмилането.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани