Николай от ресторант "Космос": С негативна емоция не се готви храна | webcafe.bg
Webcafe

Николай от ресторант "Космос": С негативна емоция не се готви храна

Анелия ГеоргиеваАнелия Георгиева
09.10.2017, 17:08 (обновена 11.10.2017, 13:50)

1 от 6 снимки Назад Напред

николай григоров, ресторант космос

Големият скок към мечтата на Николай Григоров

Ако „Космос" трябва да се опише с една дума, то тя е смелост.", така започва разговорът ми с Николай Григоров, собственик на едноименния ресторант, който се намира на ул. Лавеле 19.

Когато влезеш за първи път в ресторант Космос, интериорът пленява. Висящи от тавана лампи в причудливи форми, снимки на планети и галактики по стените, топли светлини, които правят просторното помещение уютно. И всичко това - на фона на традиционна българска музика, но не онази в заведенията тип български бит, а примесена с хаус и друг тип музика.

„Космос" е като малка вселена, той е сбъднатата мечта на Николай Григоров, който е развил успешно още три заведения в столицата - ресторант „Ракета ракия бар", бар „Спутник" и малкото градско бистро „Фабрика дъга".

А и ако имаш вече спътник и ракета, следващата ти мечта нормално ще е да обуздаеш космоса.

Храната в Космос също е нестандартната комбинация от традиционната българска кухня със съвременните тенденции в кулинарията.

Срещаме се с Николай по повод Деня на предприемача, който верига хипермаркети МЕТРО организира за втора поредна година в знак на уважение към всички свои клиенти - българските предприемачи с малък и среден бизнес, притежателите на ресторанти, заведения и магазини, все хора за които работата не е просто бизнес, а преди всичко начин на живот.

Когато преди година и половина Николай решава да отвори ресторанта, той не е наясно, че сумата, необходима за целия проект, ще надвиши пет пъти парите, с които той разполага към онзи момент. Затова той описва ресторанта като един голям скок на сляпо, за който никога няма да съжалява.

Преди да влезе в ресторантьорския бизнес, Николай работи като IT специалист. Завива към тази сфера случайно, когато веднъж негов приятел му възлага задачата да измисли концепция за ресторант, който не съществува в България. „Защо не български ресторант със соц звучене?", казва си Николай. Ресторант, в който да можеш свободно да отидеш и да пиеш ракия, независимо дали си облечен в костюм, дали си спортист или си възрастна жена на 80 години.

Така се ражда първото заведение „Ракета ракия бар", или както софиянци го наричат за по-кратно днес - „Ракетата", място синоним на „свобода".

После Николай вижда, че няма добра бърза храна. Следва „Фабрика дъга". „Фабрика дъга" означава „любов", защото е създадено с много обич и внимание."

След първите две места напълно естествено се създава и трето - бар „Спутник" - за николай ключовата дума за "Спутник" е „доверие". Единственото място в София, където можеш да опиташ коктейл „Облак" със захарен памук и без никаква мента или мастика.

„Не след дълго се стигна и до „Космос". Исках да направя ресторант, който да представя българското и в същото време да е на световно ниво. Тук всичко е много концептуално, всичко стъпва на идеята за българското."


Само за година и половина ресторантът се превръща в любимо място за много хора, които Николай описва като „хора, отворени към света". Сред редовните клиенти са представители на посолствата в България, има и много чужденци, които, по думите на Николай, са „във възторг", когато дойдат в „Космос".

Каква е всъщност формулата, която носи такъв успех на ресторанта? Ще се учудите, че вкусът и произходът на продуктите не са водещи.

„Във вкуса и обслужването ни няма нищо много по-различно от тези на останалите заведения. Всеки ресторантьор, който твърди, че пазарува всичките си продукти от ферми, вероятно ви лъже. Ние работим с български производители, защото искаме да популяризираме българската продукция. Но това, на което залагаме най-много, е да създадем изживяване за клиентите, а не просто храна. Да ги „дозаредим" с добро настроение.

Постигаме го с интериора, с музиката, която звучи, с шегите на служителите към клиентите, и разбира се, с храната. Но най-важна за нас е емоцията на хората, които идват тук".

Тази емоция у хората Николай и екипът му постигат благодарение на светогледа си. Като шеф Николай не допуска някой от служителите да не се чувства добре в ресторанта. HR-и и други специалисти редовно разговарят със служителите, интересуват се от нуждите им и търсят начини те винаги да бъдат удовлетворени, защото с негативна нагласа храна не се готви и сервира.

А самият Николай редовно напомня на екипа си, че най-важното е всеки един да върши работата си с добро намерение към клиентите.

„Това, което ми носи най-голямо удовлетворение, е когато вляза в ресторанта, да видя всички усмихнати. Минавам и прегръщам всеки един от служителите си, за да ги заредя с положителна енергия. Уча ги, че те не работят за мен, а за себе си и че „Космос" е проект на всеки един от тях."

Въпреки че служителите са най-ценното в един бизнес, Николай споделя, че комуникацията с тях се оказва и най-голямото предизвикателство - да им обясниш идеята ти, да я възприемат, после да ги научиш да комуникират помежду си и да се разбират. Не само в ресторантьорския бизнес, а във всеки един. Не само в България, а навсякъде.

А как Николай оценява условията за бизнес в България?

България е едно невероятно място за правене на бизнес. Само едно правило трябва да се спази: да се правят нещата както трябва. Защото често зад проектите не стои ясна концепция, а копирана чужда идея, от която се изкарват пари. Тук има много хора със страхотни идеи, но най-труден винаги е пътят на реализация. И когато тези хора започнат да вървят по пътя, се появяват неща, които ги спират и ги срутват."

Как се чувства и какво прави Николай пет години по-късно след като е скочил със затворени очи в този нов бизнес? Кара кайт сърф и ски, практикува йога и медитация. Гледа повече към себе си, отколкото към другите и се опитва да живее за момента, да го остави да бъде.

Вярва, че някой ден с екипа му ще успеят да превърнат „Космос" в един от първите 50 ресторанта в света, а защо не и в първия български ресторант, носител на звездите „Мишлен".

„Аз вече не работя. Възприел съм се като пенсионер. Не можеш да наречеш работа нещо, което правиш с огромно удоволствие и което е твоя сбъдната мечта. Младите хора, които искат да направят нещо, трябва да вярват в мечтите си и да слушат душата си, тя е връзката с космоса. Аз го направих."

Oще: готвене  ден на предприемача  космос  кухня  метро  николай григоров  ресторант  ресторант космос 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани