Новите български класики | webcafe.bg
Webcafe

Новите български класики

Стоян Георгиев 26.10.2012, 07:26 (обновена 28.10.2012, 08:38)

1 от 11 снимки Назад Напред

новите български класики

Кои са любимите ястия на българите през 2012 година?

Кое е по-важно, когато пазарувате храна?

цената  
качеството  

Каква напитка има на трапезата ви?

ракия  
друг алкохол с висок градус  
вино  
няма алкохол  

Къде се храните по-често?

у дома  
в заведение  
купувам си готова храна  

Къде пазарувате храна?

големите вериги магазини  
на пазара и от малки специализирани магазини  

Любимата ви кухня е

българската  
италианската  
гръцката  
турската  
китайската  
японската  
средиземноморската  
азиатска  
друга  

Най-често си похапвате?

скара  
пица  
паста  
суши  
fast food  
готвени български ястия  
китайско  
друго  

Кои са любимите ястия на българите през 2012 година?

Храната, приготвяна от мама и баба.

Ястията, наложени му от дефицита на стоки и номенклатурата на националния туроператор "Балкантурист" през социализма като "Шопска салата", "Кавърма по радомирски", "Боб чорба по манастирски", "Яйца по панагюрски" "Чушки бюрек" и др.

Наследството от Османската империя - мусака, гювеч, имамбаялдъ, кьопоолу, баклава и др.

Ястията от кайма, приготвени на скара, като кебапчета, кюфтета, карначета или шишове, пържоли и навлезлите масово след падането на Берлинската стена - пици и паста, китайска храна, суши и др.

Как се храни българинът през 2012 година?

Продължава ли да си похапва това, което му е познато от мама и баба или наложено като масов вкус от заведенията.

Или опитва нови неща, търси нови продукти.

Продължава ли чубрицата да властва в българските кухни, а риган и мащерка да са познати най-често като чай?

Коя е напитката, която най-често присъства на българската трапеза - ракия, уиски, вино...

Къде се храним - у дома или навън.

Къде купуваме продукти?

Как ги избираме?

Кое е определящото - цената или качеството.

Задаваме всички тези въпроси с идеята да открием новите български класики.

Да видим дали са се променили хранителните ни навици.

Как се е отразила кризата на българина.

В следващите седмици ще ви предложим интересни събеседници по темата, а топ 10 на новите любими ястия ще приготвим в Home Cusine.

Oще: home cusine  балкантурист  италиснка храна  китайска храна  новите български класики  пасти  пица  суши  храна 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 12.09.2012, 15:31

27 mell | 05.11.201214:24

Не съм и на мнението на Елена. Когато знам, че ще доставя удоволствие на семейството и имам време, готвя и по 3-4 часа. Ето бобеца къкри вече 1 час и половина на котлона, след 30-40 минути ще е готов. А довечера домочадието ще си оближе пръстите, сигурна съм. Ще правя и домашен хляб, просто съм в отпуска и ми доставя удоволствие. По тази причина моето дете яде всичко в буквалния смисъл на думата. От сьомга и миди до спанак с ориз, варени броколи и паниран карфиол. Аз не ям половината от тия неща Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.09.2012, 15:31

26 mell | 05.11.201214:16

Готвя всекидневно, даже и в момента. Без това семейството ми през деня е на сухоежбина, вечер винаги гледам да е готвено. Ама много ме е яд на българският пазар в буквалния смисъл на думата. Производители на сергиите почти няма, а цените са като за световно. Преди дни купих 3 корена пащърнак от верига магазини по 11 лв. килото. Излязоха ми 4 лв. На пазара на бройка един от тях струваше 3 лв. Шокиран Който не вярва да иде в Млаост 1.Знаела ли съм как се отглежда ме попита прекупвачката, сигурна съм че е такава, защото я познавам лично. Ами проверих, като морковите. В интернет всичко пише. Това, че сме се отказали от отглеждането на традиционни наши продукти, сега ги превръща в недостижим ликс.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

25 паяка | 29.10.201214:56

http://www.youtube.com/watch?v=yHaA8fbJgqc&feature=related
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2012, 18:23

24 Who care | 29.10.201207:46

По "хея" да се чете по нея.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.10.2012, 18:23

23 Who care | 29.10.201207:43

Има една мнооого хубава книга, а по хея и филм "Като гореща вода за шоколад". Това е готвенето - любов и желание. Едни кюфета на тиган с бира стават "друга бира". Боба с пушен пипер и мащерка си е направо нов боб. Чабата с майорана, розмарин, риган, босилек и мащерка към бобчето и ееей Много щастлив
Кафето, давам консултации - безплатни Много щастлив
Да не ви разправям за агнешко по марокански, щото и салфетка ще искате Много щастлив
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 14.01.2012, 23:48

22 koya sam? | 27.10.201215:33

Елена, аз бих се прежалила само по някой специален повод да сготвя нещо засукано. Иначе и аз като теб Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

21 Илия Илиев | 27.10.201207:31

Забравихте за "Генералското ястие" дето никои не го е хапвал освен тях-"Телешко с грах".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

20 Manuela Gerenova | 26.10.201221:38

Хайде наздраве за именниците и от мен, аз съм с виното пий едно
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.03.2011, 23:01

19 Кака Мара | 26.10.201217:42

Айдее, НАЗДРАВЕ за именяците!! пий едно


Инак хубаво е да може да се избере повече от една възможност за ЕдИнИто и пиенИто. Ако не , да има отговор "вода не пием,,щот в нея пишкат жабите"... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

18 dedogo6 | 26.10.201217:10

@паяче , на бира
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани