Лимонов пай с глазирани кайсии - смела комбинация и неповторим вкус | webcafe.bg
Webcafe

Лимонов пай с глазирани кайсии - смела комбинация и неповторим вкус

Дарин Стойков- Даро за Webcafe.bg
05.07.2017, 11:51 (обновена 11.07.2017, 13:30)
Лимонов пай

Снимка: © Webcafe

За четвърта поредна година BILLA България* развива проекта си "Градините на BILLA", в който си партнира с над 30 селектирани български производители, управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България.

По този начин, клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.

Тази седмица във всички магазини на BILLA на фокус ще можете да намерите вкусни български кайсии, произведени с много грижа. А идея за по-нестандартното им приготвяне под формата на лимонов пай с глазирани кайсии можете да намерите тук.

За тази рецепта не ви трябват презрели или недобре узрели кайсии - търсете още твърдите, но достатъчно ароматни. И тъй като сме в сезона на кайсиите, може да си „поиграете" и да ги сварите на дъхав конфитюр за зимата.

Продуктите

За лимоновия крем:

  • 120 мл прясно изцеден лимонов сок
  • 4 едри яйца
  • 150 гр бяла захар
  • 65 гр краве масло

За масления блат:

  • 170 грама краве масло
  • 350 грама бяло брашно
  • 3 супени лъжици вода
  • 6 супени лъжици олио
  • щипка сол

За глазираните кайсии:

  • 500 гр кайсии, разполовени и изчистени
  • 100 гр бяла захар
  • 1 супена лъжица масло

Първо започнете с лимоновия крем.

Смесете в купа всички продукти без маслото и разбъркайте. Варете на водна баня, докато започне да се сгъстява, като бъркате непрекъснато. Ще познаете, че кремът е готов, когато изчезне пяната, която нормално се образува отгоре при бъркане. Свалете от котлона и продължавайте да бъркате, за да не стане на "сладък омлет" по ръбчетата на купата. Добавете студеното масло на кубчета и разбъркайте, докато се разтопи. Покрийте с фолио отгоре и оставете да се охлади.

Докато кремът изстива, заемете се с масления блат. Тази рецепта е меко казано необичайна, но резултатът от нея е впечатляващ и хрупкав блат, който няма нужда да почива в хладилника или да се притеснявате, че маслото трябва да е студено или да разточвате до безкрай.

Сложете всичко без брашното в плитка касерола или малка тенджерка и сложете на котлона. Сложете брашното в удобна купа. Оставете сместа да заври и веднага свалете от котлона и залейте брашното с врялата смес. С дървена лъжица объркайте добре докато се получи меко лепкаво тесто. Доомесете с ръце, но внимавайте - леко пари.

Разстелете по дъното и страните на форма за печене с падащо дъно. Тестото ще ви е достатъчно за форма 26-28 см, но ако ви остане - направете от него малки тарталетки във формички за мъфини. С обратната страна на малък нож изрежете остатъците над ръба на формата за печене. Печете 30 мин на 180 градуса като няма нужда да покривате с хартия или да дупчите с вилица - тестото запазва формата си и не се стича при печене.

Оставете настрана да се охлади и през това време се заемете с кайсиите. Загрейте добре голям тиган и намажете с малко масло. Поставете кайсиите вътре с кожата надолу и поръсете всяка с малко захар. Когато започнат леко да "играят" в тигана от топлината, обърнете и оставете захарта да се карамелизира леко. Извадете върху хартия или в удобна тава. Ако тиганът ви не е достатъчно голям, може да се наложи да го направите няколко пъти.

Сглобете сладкиша, като извадите маслената черупка от формата, напълнете я с лимоновия крем и отгоре подредете глазираните кайсии. Може да поръсите с пудра захар преди сервиране или да полеете с малко сладко от кайсии за още по-интензивен вкус.

*В текста има продуктово позициониране.

 

Oще: billa  била  верига магазини била  вкус  вкусно  глазирани кайсии  глазура  готвене  градините на била  интензивен вкус  кайсии  кулинария  кулинарна рецепта  лимони  лимонов крем  лимонов сладкиш  ломонов пай  маслен блат  пай  рецепта  сладкиш  хипермаркет била 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани