Ципура и ризото с грах и мента | webcafe.bg
Webcafe

Ципура и ризото с грах и мента

Стоян Георгиев
15.10.2012, 14:42 (обновена 06.12.2012, 11:18)

1 от 4 снимки Назад Напред

Здравейте,

Ципурата, както знаем, е изключително вкусна риба.

А с тази рецепта просто няма кой да й устои.

Начин на приготвяне

Пригответе бульон, като нарежете всички продукти на едро и варите 20 минути на средно силен огън. Овкусете с малко сол.

Измийте добре рибата и я подсушете. С остър нож направете напречни разрези от двете страни.

Посолете и поръсете с черен пипер от всички страни.

Пригответе пастата за овкусяване на рибата. Използвайте сварените праз и лук от бульона и ги пасирайте в блендер заедно с лимонова кора, сока от 1-2 лимон, 50-60 мл зехтин, сол и черен пипер.

С получената смес намажете добре рибата отвън, като втривате добре с пръсти в разрезите.

Сложете 1 -2 лъжички от сместа и вътре в рибата.

Сложете по 1 резен лимон и подредете върху намаслена хартия за печене.

Печете в предварително загрята до 180 градуса фурна 25-30 минути.

Нарежете на ситно зеленчуците за ризотото и ги запържете за около минута в 3 с.л. зехтин.

Добавете ориза, налейте още зехтин и пържете 3-4 минути. Налейте малко от бульона и разбъркайте.

Бъркайте често и наливайте по малко от бульона. Добавете граха и варете до готовност на ориза.

Накрая добавете маслото и нарязаната на ленти мента.

Оставете на изключен котлон да попие изцяло бульона.

Поднесете рибата с порция ризото, лимон и още малко прясна мента.

Добър апетит.

Oще: home cusine  ризото  храна  ципура 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

6 паяка | 07.12.201211:57

А озъбени розови пастърви обичате ли? Такива много харесах в охридска кръчма, от тяхното езеро.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 07.12.201206:55

паяко

На мен доста ми влияе как изглежда храната и какъв цвят е , персонални изкривявания вевроятно. Лефера и той умрял ама не ми изглежад гаче ще ме захапе за ръката
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

4 mima | 06.12.201218:36

Като е грозна ципурата, тогава лаврак. Хем е убавец, хем и по-вкусен. Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 06.12.201217:27

Бичи, че тя рибата да не я пращаш на конкурс мисфиш и да не се фотографираш с нея!? Грозна й била мутрата... Горката риба, ми тя умряла, бе... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 06.12.201217:07

Много грозна,страшна тази риба. Последно като бях в България седнах в несебърски ресторант с майка ми и тя си я поръча. Викам от кога я ядете не съм я чувал. Майка обясни , че е от Гърция и е излязла на бг пазар от няколко години, много вика вкусна. Е аз обаче не мога да и гледам грозната мутра в чинията и си поръчах моят любим лефер.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 06.12.201212:44

С тая фурна само я разваляте таз ципура. Не е ли да я фърлиш на скарата и да пиеш биричка докато цвърчи... Много щастлив Че ще варя бульони, че куп подправки, че 100 неща. Уж вкусна риба, а бързаме да и убием аромата със 100 подправки и хубаво да я омажем отвсякъде.
Но браво - дояде ми се и инструктирах гаджето да иде до рибния пазар да вземе 2 пресни ципури. Мога и да се пробвам да си ги хвана сам, ама голям бахър с тоя вятър на плажа.
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани