"Haute stoner cuisine" е ново гурме понятие, с което New York Times дефинира страстта и навика на най-добрите готвачи в САЩ да употребяват марихуаната по време на работа. | webcafe.bg
Webcafe

Кухня с аромат на марихуана

Lifecafe , NYT 25.05.2010, 13:00 (обновена 27.11.2013, 11:23)
марихуана

В американските ресторанти готвенето се превръща в изкуство под влияние на тревата

„Само пушено, никакво печено" - е новият девиз на готвачите от най-известните ресторанти в САЩ, които открито признават, че работният им ден не минава без марихуана. „В моята кухня има специален метод за опушване", продължават майтапите по темата, за която най-големите специалисти в готвенето говорят открито.

"Haute stoner cuisine" е ново гурме понятие, с което New York Times дефинира страстта и навика на най-добрите готвачи в САЩ да употребяват марихуаната по време на работа. Онлайн изданието прави репортаж от кухните на едни от най-посещаваните ресторанти в Америка, чиито готвачи признават, че използват тревата в готвенето: някои, за да релаксират по време на дългия работен ден, прекаран около котлоните, други - за да се чувстват по-креативни, а трети директно ползват марихуаната като съставка в своите ястия.

Най-добрите гурме идеи се раждат под влиянието на джойнта, разкрива статията на New York Times, в която се разказва за "една малка, но влиятелна банда готвачи, според които вкусната храна и позитивната и отпускаща обстановка в ресторантите им са резултат от порок, който може да те прати зад решетките".

Емигрантите Франк Фалчинели и Франк Кастоново например открито прокламират влиянието на марихуаната върху креативността в кухнята. Собствениците на ресторант Prime Meats в Бруклин, както и на веригата Frankies Spuntino казват, че всичките им печеливши идеи са родени под влиянието на марихуаната. Освен за направата на вкусни гозби, те твърдят, че именно когато били „напушени", им хрумнало да внасят зехтин от Сицилия, който сега успешно продават в ресторантите си.

Рой Чои от Kogi Korean BBQ - най-известната фюжън верига в Лос Анджелис, която комбинира корейски и мексикански традиции в готвенето, сравнява кулинарната култура, която се върти около марихуаната, с тази от епохата на американската рок група Grateful Dead: "Добра музика, малко трева и вкусна храна, която те кара да се чувстваш добре". Според Чои по време на един дълъг и тежък 17-часов работен ден няма нищо по-разпускащо от една цигара.

Според New York Times този тренд, дефиниран като "haute stoner cuisine", се дължи на съвкупност от фактори, най-важният от които е легализирането на марихуаната за медицински цели в много американски щати.

В началото на май щатът Вашингтон се присъедини към 14-те щата, които разрешават използването на медицинска марихуана за лечение на хронично болни пациенти.

През февруари в Оукланд, щата Калифорния, пък беше открит най-големият супермаркет за марихуана. В iGrow се продава всичко необходимо за тези, които употребяват трева с медицински цели. С рецепта може да се купи както готова продукция със сертификат за качество, така и оборудване за оранжерия и всичко необходимо за отглеждане на коноп в домашни условия. Магазинът предлага стотици сортове семена и различни добавки, които усилват растежа на разсада.

Откриването на супермаркета стана възможно след като властите в Оукланд официално разрешиха на хората, на които лекарите препоръчват употребата на марихуана, сами да си я отглеждат. На пациент се позволява да отглежда до 72 стръка коноп в закрито помещение, до 20 корена на открито и да съхранява до 1,36 килограма суха марихуана, но само ако я използва за собствени нужди.

В Оукланд има и специален университет, където студентите слушат лекции за триковете в отглеждането на различните сортове канабис. Името на университета "Оукстердам" е микс от Оукланд и Амстердам - раят на леките наркотици.

Университетът за канабис е основан през 2007 г. и е специализиран във всички аспекти на марихуаната - от отглеждането през продаването до консумацията и законодателството в областта. След сутрешните лекции има практически уроци по градинарство и такива по готвене, по време на които можеш да научиш как се прави песто от свежи листа на марихуана.

Така за доста готвачи марихуната е повече от дрога за вдъхновение и се превръща в основна съставка в ястията им. В Денвър например един от най-популярните ресторанти е Ganja Gourmet - в него предлаганата храна съдържа марихуна в дозата, позволена от закона на щата.

В някои кухни пък са много модерни аксесоарите, които се използват за пушене на марихуна. Рон Сийгъл от уважавания ресторант Ritz Carlton в Сан Франциско например използва бонг, за да ароматизира с дъх японски настърганите яйца от пъдпъдъци - едно от неговите най-добри ястия.

Oще: готвачи  легализиране  марихуана  сащ 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани