Краят на шоколада | webcafe.bg
Webcafe

Краят на шоколада

Lifecafe, по Washington Post 19.11.2014, 19:32 (обновена 03.12.2014, 20:51)

1 от 3 снимки Назад Напред

шоколад

Снимка: © Getty Images

Миналата година светът е консумирал около 70 000 тона повече какао, отколкото е произвеждал

Няма лесен начин да ви поднесем тази вест: ядем твърде много шоколад. Да, всички ние. И нещата до такава степен излизат извън контрол, че светът се е насочил към потенциално катастрофална ситуация (поне ако сте сред любителите на шоколад), ако не спрем. Това ни казват две от най-големите компании производители на шоколад - Mars Inc. r Barry Callebaut.

И това не са общи приказки, а прогнози, опиращи се на реални данни

Дефицитът на шоколад, при който фермерите произвеждат по-малко какао, отколкото светът консумира, се превръща в правило, а не в изключение. Вече сме навлезли в може би най-дългата серия от последователни шоколадови дефицити за последните 50 години. И изглежда, че дефицитите не само се запазват всяка година - представителите на бранша очакват те да се увеличават. Миналата година светът е консумирал около 70 000 тона повече какао, отколкото е произвеждал.

Ако вярваме на предупрежденията на двете фирми-производителки на шоколадови продукти, към 2020 година тази разлика ще достигне 1 милион тона - над 14 пъти повече от сега; към 2030 г. дефицитът би могъл да достигне 2 милиона тона.

Проблемът е изключително прост и е свързан с доставките

Сухото време в Западна Африка (и по-конкретно в Кот д'Ивоар и Гана, където се произвеждат над 70% от какаото в света) е намалил в огромна степен производството му в региона. Допълнително нещата се влошават от болест по какаото. Международната организация на производителите на какао твърди, че това заболяване е ликвидирало между 30 и 40 процента от произведеното в глобален мащаб какао. Заради всичко това, отглеждането на какао напоследък е доста труден бизнес, и в резултат на това много фермери се преориентират към по-доходни култури от рода на царевица.

След което идва и ненаситният апетит на света за шоколад

Нарастващият интерес в Китай към шоколада и шоколадовите продукти е особено сериозен повод за загриженост. Статистиките показват, че китайците купуват и консумират все повече шоколад с всяка изминала година. И все пак, те консумират на глава от населението само около 5% от количествата, консумирани от средностатистическите жители на западния свят.

За кризата допринася и нарастващата популярност на тъмния шоколад, който съдържа доста по-голям процент какао от традиционния млечен шоколад (обикновеният шоколад съдържа към 10% какао, докато в тъмния процентът може да достигне до 70%).

Поради тези причини, цените на какаото са се повишили с повече от 60% от 2012 г. насам, когато хората са започнали да консумират повече шоколад, отколкото светът може да произведе. И производителите на шоколад на свой ред са принудени постоянно да повишават цената на продукцията си.

Опитите да се противодейства на нарастващия дисбаланс между нуждите на света от шоколад и количествата, които фермерите могат да произведат, доведоха до крайно нужни, макар и доста закъснели иновации

Група от учени в централна Африка вече разработва какаови дървета, които могат да произвеждат до 7 пъти повече какаови зърна, отколкото могат традиционните сортове какаови дървета. Ръстът на ефективността обаче може и да доведе до компромиси с вкусовите качества на какаото, коментира анализаторът от Bloomberg Марк Шацкър. Според него това неизбежно ще доведе до същите компромиси, каквито се проявяват в другите масово произвеждани продукти.

Правят се опити шоколадът да стане евтин и изобилен - но с цената на това постепенно да стане също толкова безвкусен, колкото и сегашните домати в магазините; той ще се превърне в поредната храна, наравно с пилетата в САЩ и ягодите, която е изгубила вкуса си и се е превърнала в нещо безлично по пътя към леснодостъпността.

Остава неясно дали хората ще имат нещо против по-мекия вкус на шоколада, ако това удържа цените ниски. От шоколадовия бранш не изглежда да имат нещо против, стига това да удържа под контрол назряващият в бъдеще огромен недостиг на какао.

Според други обаче непрекъснатият поток от новини, които твърдят, че шоколадът свършва, имат една единствена цел - да оправдаят непрекъснато повишаващата се цена на сладкото изкушение.

Oще: бизнес  заболяване по какаото  какао  потребление  сладко  фирми  шоколад  шоколадови изделия 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.12.2014, 09:50

12 буден | 05.12.201411:46

Редакторите,заслужавате да ви дойде един терорист и да ви очисти до един,мръсни слуги,но преди вас всички поробители,за които работим...Шефове на корпорации,банкери и тежните слуги политици.Слобода на словото ли имало?!Паплач ненужна!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 18.07.2010, 15:13

11 Harry | 20.11.201420:13

KingoftheROAD, мисли човече, мисли, как са ги натрупали тия запаси, нали реват от години че какото не достига, ако са трупали запаси, значи им е стигало и оставало и е лъжа че търсенето надминава предлагането!
Всичко е за да приучат хората че шоколадът ще им е по-скъп! Знаеме ги тия работи, нима все още има глупаци... Много щастлив
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 24.05.2011, 21:39

10 John Smith | 20.11.201413:09

В Република Гана, Другари, освен какао има злато, нефт, диаманти, манган и прочие.....Но!!! Народа няма понятие от икономика и е беден !!! Били са гладни кат църковни мишки, но след преврата извършен от ЦРУ срещу бореца за независимост Кваме Нкрума и идването на МВФ се замогват и вече взимат по илядо и петстотин долара на калпак....годишно!!!
Е затва ядете демократичен шоколад от Швейцария с какао от Гана и мляко на прах от Полша. Идея
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

9 Borracho | 20.11.201412:59

паяка | 20.11.201412:47

Така е, друго е да си източно-европейска тьотка с претенции викаш Усмивка
А не некво смотано човечЕ muhihihihi
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 17.11.2010, 12:35

8 vanko | 20.11.201412:51

Шоколадът не ме интересува, но какаови зърна държа да има Много щастлив
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

7 паяка | 20.11.201412:47

Борачо, нямам власт да им забраня, аз да не съм ЕС, който забранява криви краставици и нещастни животни, но Lifecafe, позовавайки се на Washington Post ги посочват с назидателен пръст тия открехващи се към светски удоволствия човечЕта, които до скоро не знаеха, че ядат само гарнитурата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

6 KingoftheROAD | 20.11.201412:39

Хари, всеки производител на шоколад и/или какаови изделия, би трбявало да има известни запаси какао в складовете си. И от тях да попълва недостиг при лоши или слаби реколти. Същото се прави и за много други храни - зърнените например. Иначе производството може да не върви съвсем ритмично, и равномерно, а и не само това...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

5 Borracho | 20.11.201412:28

При това положение не разбирам каква позиция изхождаш за да забраняваш на великия китайски народ да яде шоколад?
Кат няма пари за изтински шоколад - ми ше ядете марципани, байкалчета и т.н. Усмивка
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 20.11.201412:14

Борачо, къде има нещо, което да не е китайско!? Дори и това, което ни го рекламират като произведено в България, се оказва, че е правено от БГ фирми, които са изнесли производството си в Китай. А тези, които наистина са правени тук, пък са от голямо количество китайски суровини.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

3 Borracho | 20.11.201411:40

паяка | 20.11.201411:19

Спри да купуваш китайски стоки тогава - така ще ги фалираш и няма да имат пари за шоколад.
   

оценка

+2 -2