Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Краят на шоколада

Миналата година светът е консумирал около 70 000 тона повече какао, отколкото е произвеждал Снимка: Getty Images
Миналата година светът е консумирал около 70 000 тона повече какао, отколкото е произвеждал
Ако вярваме на предупрежденията на двете фирми-производителки на шоколадови продукти, към 2020 година тази разлика ще достигне 1 милион тона - над 14 пъти повече от сега; към 2030 г. дефицитът би могъл да достигне 2 милиона тона.
За кризата допринася и нарастващата популярност на тъмния шоколад, който съдържа доста по-голям процент какао от традиционния млечен шоколад (обикновеният шоколад съдържа към 10% какао, докато в тъмния процентът може да достигне до 70%).
Снимка: Getty Images
За кризата допринася и нарастващата популярност на тъмния шоколад, който съдържа доста по-голям процент какао от традиционния млечен шоколад (обикновеният шоколад съдържа към 10% какао, докато в тъмния процентът може да достигне до 70%).

Няма лесен начин да ви поднесем тази вест: ядем твърде много шоколад. Да, всички ние. И нещата до такава степен излизат извън контрол, че светът се е насочил към потенциално катастрофална ситуация (поне ако сте сред любителите на шоколад), ако не спрем. Това ни казват две от най-големите компании производители на шоколад - Mars Inc. r Barry Callebaut.

И това не са общи приказки, а прогнози, опиращи се на реални данни

Дефицитът на шоколад, при който фермерите произвеждат по-малко какао, отколкото светът консумира, се превръща в правило, а не в изключение. Вече сме навлезли в може би най-дългата серия от последователни шоколадови дефицити за последните 50 години. И изглежда, че дефицитите не само се запазват всяка година - представителите на бранша очакват те да се увеличават. Миналата година светът е консумирал около 70 000 тона повече какао, отколкото е произвеждал.

Ако вярваме на предупрежденията на двете фирми-производителки на шоколадови продукти, към 2020 година тази разлика ще достигне 1 милион тона - над 14 пъти повече от сега; към 2030 г. дефицитът би могъл да достигне 2 милиона тона.

Проблемът е изключително прост и е свързан с доставките

Сухото време в Западна Африка (и по-конкретно в Кот д'Ивоар и Гана, където се произвеждат над 70% от какаото в света) е намалил в огромна степен производството му в региона. Допълнително нещата се влошават от болест по какаото. Международната организация на производителите на какао твърди, че това заболяване е ликвидирало между 30 и 40 процента от произведеното в глобален мащаб какао. Заради всичко това, отглеждането на какао напоследък е доста труден бизнес, и в резултат на това много фермери се преориентират към по-доходни култури от рода на царевица.

След което идва и ненаситният апетит на света за шоколад

Нарастващият интерес в Китай към шоколада и шоколадовите продукти е особено сериозен повод за загриженост. Статистиките показват, че китайците купуват и консумират все повече шоколад с всяка изминала година. И все пак, те консумират на глава от населението само около 5% от количествата, консумирани от средностатистическите жители на западния свят.

За кризата допринася и нарастващата популярност на тъмния шоколад, който съдържа доста по-голям процент какао от традиционния млечен шоколад (обикновеният шоколад съдържа към 10% какао, докато в тъмния процентът може да достигне до 70%).

Поради тези причини, цените на какаото са се повишили с повече от 60% от 2012 г. насам, когато хората са започнали да консумират повече шоколад, отколкото светът може да произведе. И производителите на шоколад на свой ред са принудени постоянно да повишават цената на продукцията си.

Опитите да се противодейства на нарастващия дисбаланс между нуждите на света от шоколад и количествата, които фермерите могат да произведат, доведоха до крайно нужни, макар и доста закъснели иновации

Група от учени в централна Африка вече разработва какаови дървета, които могат да произвеждат до 7 пъти повече какаови зърна, отколкото могат традиционните сортове какаови дървета. Ръстът на ефективността обаче може и да доведе до компромиси с вкусовите качества на какаото, коментира анализаторът от Bloomberg Марк Шацкър. Според него това неизбежно ще доведе до същите компромиси, каквито се проявяват в другите масово произвеждани продукти.

Правят се опити шоколадът да стане евтин и изобилен - но с цената на това постепенно да стане също толкова безвкусен, колкото и сегашните домати в магазините; той ще се превърне в поредната храна, наравно с пилетата в САЩ и ягодите, която е изгубила вкуса си и се е превърнала в нещо безлично по пътя към леснодостъпността.

Остава неясно дали хората ще имат нещо против по-мекия вкус на шоколада, ако това удържа цените ниски. От шоколадовия бранш не изглежда да имат нещо против, стига това да удържа под контрол назряващият в бъдеще огромен недостиг на какао.

Според други обаче непрекъснатият поток от новини, които твърдят, че шоколадът свършва, имат една единствена цел - да оправдаят непрекъснато повишаващата се цена на сладкото изкушение.

 

Най-четените