Наистина ли виното предпазва от инфаркт? И кое вино | webcafe.bg
Webcafe

Вино и здраве

Ясен Бориславов 03.09.2011, 15:15 (обновена 09.09.2011, 14:10)
Червено вино

Червено - срещу старост и оглупяване

Наистина ли виното е доказано здравословна напитка или това е поредният маркетингов трик, целящ увеличаване на продажбите?

Вероятно много хора си задават този въпрос, когато попаднат на поредната статия за разнопосочните здравни ефекти на червеното вино. Темата занимава медицината много отдавна и резултатите, до които различни проучвания са достигнали звучат все по-обнадеждаващо за винолюбивата общественост. Може би някой ден ще се окаже, че единствената болест, срещу която виното е безсилно, е алкохолизмът.

"Който пие вино в умерени количества, има повече шансове да доживее до сто години", пише през 1930 г. френският проф. Генийо, председател на националното лекарско сдружение и автор на книгата "Изкуството да не се старее". По това време той самият е бил на близо сто години, поради което твърдението му звучи още по-достоверно.

Своите заключения той аргументира с чисто емпирични наблюдения. В малко селище от областта Медок за една година били регистрирани 14 златни и диамантени сватби. Става дума за съпружески двойки с по 50 и 75 години съвместен живот в село с 1272 жители, сред които нямало въздържатели.

През миналия век медицината постепенно лиши от сериозни аргументи крайните активисти на противоалкохолното движение. Още през 30-те години немски и австрийски учени по безспорен начин са установили, че чистото бяло вино убива тифозните бацили за четвърт час, а смесено в съотношение 1:3 с вода ги убива за два часа.

Те обаче не казват защо трябва да се дава такава отсрочка на бацилите и заради нея да се разваля виното. В периода между войните други медицински изследвания са установили, че виното помага при анемии и общо изтощение на организма, че действа антисептично, подобрява обмяната на инсулин и благоприятства перисталтиката на червата. Някои лекари още тогава са го препоръчвали при туберкулоза и лека форма на диабет.

Интересът към тази проблематика стана особено интензивен през 90-те години след едно мащабно здравно изследване на френски учени, достигнало до откритието, известно като "френски феномен".

Проучванията им установили, че при французите кардиологичните заболявания са с около 40% по-малко отколкото при американците, въпреки че в Америка повече хора спортуват и спазват някакъв хранителен режим, а при французите е обратното - те живеят по-нездравословно и рядко се въздържат от мазни и богати на холестерол храни.

Обяснението за тази парадоксална диспропорция е свързано с виното, към което французите винаги са били културно и битово пристрастени за разлика от американците, които едва през 80-те и 90-те години проявяват афинитет към него.

Споменатото медицинско изследване е установило, че част от фенолните вещества (танините), които се съдържат в червеното вино въздействат благотворно върху кръвоносните съдове. Те препятстват окисляването на холестерола и образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове, което е основна причина за инфаркти и инсулти.

Така науката успя да предложи рационално обяснение за често цитирания библейски стих от песните на цар Соломон: "Вино веселит сердце человека." Оказало се, че то не просто го весели, а го поддържа в добро здраве.

Твърди се, че през 1991 г., много скоро след публикуването на резултатите от тези изследвания, продажбите на френско вино в САЩ са се увеличи с 40%.

Най-важен от тези феноли е ресвератролът - рядка природна субстанция, която лозата образува като част от своята имунна система. Среща се също във фъстъците и някои горски плодове. Това е нещо като естествен антибиотик, който предпазва растението от неблагоприятни природни въздействия - измръзване, болести, гъби и плесени, ултравиолетови лъчи.

Най-високо съдържание на ресвератрол има във вина от Пино ноар, Каберне и Мерло, произведени в райони с променлив климат (Бургундия, Чили). Това е лесно обяснимо, защото при променливи климатични условия (често редуване на дъжд и слънце, голяма разлика между дневни и нощни температури) растенията отделят повече ресвератрол, за да се адаптират.

Доказано е, че в червеното грозде има около 10 пъти повече от тази субстанция отколкото в бялото, поради което разговорите за благотворните зависимости между виното и здравето обичайно са свързани с млади червени вина.

Червеното вино освен това съдържа мелатонин - типичен anti age хормон със силни антиоксидантни свойства, който предпазва от сенилност и от болестта на Алцхаймер. Доказано е също, че то има умерен противовъзпалителен и антиалергичен ефект.

Установено е също, че то предпазва от инфекции на стомашно-чревния тракт и намалява риска от камъни в бъбреците. Твърди се също, че червените вина и по-специално кабернетата отстраняват последици от радиоактивно облъчване.

Дълги години се смяташе, че основна причина за подаграта е алкохолът и най-често беше набеждавано виното. Днес се знае, че коренът на тази болест е киселина, която се получава в организма при неразумна консумация на месо, риба и морски продукти.

От казаното не следва, че виното е лекарство, но със сигурност е добро профилактично средство. Неговите апологети неизменно акцентират, че то е полезно само при умерена употреба, а според експерти от Световната здравна организация това означава до 2-3 чаши дневно.

Oще: болест  вино  ефекти  здраве  каберне  мерло  пино ноар 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 16.11.2011, 05:54

9 Boby | 16.11.201105:56

Алжирката (също отел му викат ако не се лъжа) не беше ли набедено за канцерогенно? Иначе е супер ароматно, много ми е любимо и на мен.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.07.2011, 19:22

8 cultov | 24.09.201112:49

Може би някой ден ще се окаже, че единствената болест, срещу която виното е безсилно, е алкохолизмът. поклон
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 19:03

7 King | 15.09.201121:10

Бичкия, не е въпроса до пари батка, а освен това аз пия сравнително малко, може би 3 пъти в седмицата по една максимум 2 чашки и то ако съм имал бизи дей. На 3 седмици изпивам по 2 бутилки общо взето, само виждаш, че не е някакво сериозно перо в бюджета.
Просто Кабалерото ми харесва, това е. Пия го отдавна, но преди 2-3 години го бяха развалили и ззапочнах да пия френско мерло само, ей сега се върнах от БГ и опитах отново чилийското, хареса ми и го запуках отново !!
Пробвай го дда видиш, че бива, докарва малко на алжирка, ама съвсем малко, алжирката е №1 просто !!! Усмивка)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

6 strawsPulledAtRandom | 10.09.201123:11

"..."Който пие вино в умерени количества, има повече шансове да доживее до сто години", пише през 1930 г. френският проф. Генийо,..."
------------
Съдейки по името му, трябва да му се доверим безрезервно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

5 Bichkiiata | 09.09.201103:02

Жоре не бъди скръндза и от 9 и нещо доларовото Кабалеро мини над графата 14 кинта и се спри някъде до към 25 $ там е идеалната комбинация цена и качество. Пробвай португалското Шамине стана ми едно от любимите след като питах сервитьора в португалският ресторант дет'ходя всяка седмица ( един дърт изсъхнал пъргав бързак) кое вино от всичките в ресторанта предпочита самият той. Ей ти малко по въпроса :

Alentejano, Portugal
We are back to Portugal! The name Chaminé (sha-min) (chimney in English) originates from one of Cortes de Cima’s single vineyards, ‘Chaminé de Gião. This wine has attracted many fans both in Portugal and abroad. According to Robert Parker’s Wine Advocate: “This winery, owned by Danish-born Hans Jorgensen and his American wife (of Portuguese ancestry), Carrie, are leaders in the wine industry of Alentejo, Portugal. Hans, is the grapegrower and winemaker – what he calls ‘winegrower’. He worked for many years in Malaysia as Chief technical engineer for a tropical plantation company. Carrie, comes from California, where she studied Economics at UC Berkeley, and is responsible for administration and marketing. Their first release was in 1996. Hans & Carrie Jorgensen eschew the DOC Alentejano and use instead the broader, less restrictive classification Vinho Regional Alentejano.
In Hans’s words: “The Appellation Controlée system (DOC regulations) is an antiquated straightjacket for European wine producers, helping them to produce wines which no one wants to drink! Although our vineyards are located within a VPQRD area, we have rejected the system in favour of the looser ‘Vinho Regional Alentejano’ category. The proof of the failure of the system, is the quality of the many ‘plonk’ wines which are marketed with AOC/ DOC seals of approval, debasing the whole system, and giving a poor name for Portuguese wines abroad.
Why can´t we experiment with other grapes, even from other countries? We have learned that some approved varieties, such as Aragonez/Tempranillo, Trincadeira and Touriga Nacional flourish in our soils and climate, while others such as Periquita and Moreto (DOC recommended varieties) are abject failures. Why can we not be allowed to use an open canopy trellis systems, which enables the grapegrower to grow healthier grapes with greatly reduced spraying of fungicides? After 80 years, Appellation Controllée needs a major shakeup!”
With its treasure trove of indigenous grape varieties, diverse geography and climate, Portugal produces world-class table wines. In his latest book, The World’s Greatest Wine Estates, Robert Parker mentions “the potential for creating exciting table wines is unquestionable” and Stephen Tanzer’s International Wine Cellar called them “terrific values compared to wines of similar concentration from the New World”
While many American wine consumers are familiar with Port, far fewer are familiar with the excellent table wines now available. Since the mid-eighties Portugal has been undergoing a quiet revolution in quality and their efforts are starting to pay off for consumers who seek good value wines that pair well with food.

Everyday Retail Price $14.99/bottle

Наздраве на пиячите
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 19:03

4 King | 06.09.201121:11

Аз без да искам съм уцелил най-полезното вино пак !! (Може би защото по тези краища е сравнително евтино и с много добро качество..Усмивка))
Става въпрос за червеното чилийско "Кабалеро", което е много ароматно и гъсто вино, донякъде напомня за Българската алжирка, но не толкова гъсто и силно. Пия го предимно зимно време по студеното, за да сгрява душа и тяло !!! Усмивка))
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.08.2011, 15:08

3 Komit | 06.09.201116:34

Хареса ми статията, подкрепям коментарите 1 и 2. Наздраве! Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.04.2011, 19:30

2 Fraxinus | 06.09.201110:47

Да,така е. Тъкмо щях да поздравя автора и Уебкафето като цяло , че са публикували тази иначе доста полезна статия,но ти ме изпревари Усмивка. Трябва повече такива статии да се публикуват !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.05.2011, 19:03

1 King | 05.09.201123:36

Най-хубавата статия от "дей 1" до сега !!! Риспект !!!
Естествено няма нито един коментар, което е обяснимо, понеже форумната "скам" обича да се изказва само когато има написани глупости !!
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани