Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Железни стомаси

Сурово кашу
Повечето хора нямат никакви колебания да си купят пакетче от тези вкусни ядки от местния магазин. Но онова, което не знаят е, че суровото кашу, което купуват от щанда, всъщност съвсем не е "сурово". Ядките са варени, за да се премахне опасно токсично вещество, което се съдържа и в бръшляна и което е силен алерген. Яденето на действително сурово кашу може да причини мехури по кожата. В още по-големи количества натравянето е сигурно. Така че по-внимателно! Снимка: Getty Images
Сурово кашу

Повечето хора нямат никакви колебания да си купят пакетче от тези вкусни ядки от местния магазин. Но онова, което не знаят е, че суровото кашу, което купуват от щанда, всъщност съвсем не е "сурово". Ядките са варени, за да се премахне опасно токсично вещество, което се съдържа и в бръшляна и което е силен алерген. Яденето на действително сурово кашу може да причини мехури по кожата. В още по-големи количества натравянето е сигурно. Така че по-внимателно!
Казу Марзу

Това традиционно за Сардиния сирене е известно като едно от най-опасните в света. Всъщност дори е забранено за продажба в ЕС и Италия. Представлява пикантно овче сирене, в което има живи личинки от мухи. Всъщност именно те причиняват ферментацията му. Ако личинките попаднат в стомаха, могат да причинят сериозни проблеми. Въпреки това сиренето има своите почитатели, които го купуват на черно и на сериозна цена. А ако наистина искате да го ядете - носете очила или нещо за предпазване на зрението, за да не скочат личинките в очите ви!
Риба Фугу

Фугу от вида „риба балон" е сред най-изисканите японски деликатеси, но само ако се приготви от лицензиран майстор-готвач. Тя е силно отровна и може да ви убие - или в най-добрия случай да ви причини задушаване. Отровата парализира мускулите, като жертвата остава в пълно съзнание до смъртта си. Рибата, която обикновено се яде сурова, се чисти внимателно от дроба и яйчниците, които съдържат тетродотоксин (откъдето идва и името на рибите от семейство Tetraodontidae). Това е вещество 1200 пъти по-токсично от цианида. Въпреки това японците продължават да консумират по 10 000 тона от тази риба годишно.
Аки (Блигия) Това е националният плод на Ямайка, но само една хапка може да ви причини онова известно като ямайска болест с повръщане. Ако се яде преди да е узрял, този плод дори може да ви убие. Семената му са силно токсични, затова се консумира само в определен период на зрялост. Снимка: Getty Images
Аки (Блигия)

Това е националният плод на Ямайка, но само една хапка може да ви причини онова известно като ямайска болест с повръщане. Ако се яде преди да е узрял, този плод дори може да ви убие. Семената му са силно токсични, затова се консумира само в определен период на зрялост.
Намибийска жаба-бик

Ако обикаляте Южна Африка, може да попаднете на нея под формата на местно блюдо, но внимавайте много: жабата-бик съдържа отровни за човека вещества. Най-опасни според местните са младите жаби, които все още не са се размножавали. Но дори да хапнете някоя част от възрастна жаба, която не трябва или пък се насладите на яденето й извън дъждовния сезон - рискувате сериозен проблем с бъбреците - и като минимум - цистит.
Хакарл Описвана като една от най-вкусните храни в света, тази специално приготвена чрез ферментационен процес и после сушена 4-5 месеца акула от Гренландия е традиционно исландско ястие - толкова специфично, че дори и някои от местните отказват да го опитат. Този вид акула няма бъбреци и пикочен апарат, затова и нейното месо има високо съдържание на пикочна киселина и триметиламиниов оксид. Хакал има толкова остра миризма, че когато я ядете, по-добре си запушвайт носа. Ако не бъде приготвена по рецептата описана по-горе тази храна е силно отровна. Снимка: Getty Images
Хакарл

Описвана като една от най-вкусните храни в света, тази специално приготвена чрез ферментационен процес и после сушена 4-5 месеца акула от Гренландия е традиционно исландско ястие - толкова специфично, че дори и някои от местните отказват да го опитат. Този вид акула няма бъбреци и пикочен апарат, затова и нейното месо има високо съдържание на пикочна киселина и триметиламиниов оксид. Хакал има толкова остра миризма, че когато я ядете, по-добре си запушвайт носа. Ако не бъде приготвена по рецептата описана по-горе тази храна е силно отровна.
Бъз - Бъзът е много разпространен в народната домашна аптека, а и под формата на различни питиета в доста европейски култури, включително и българската. Растението се използва и в хомеопатията, въпреки това неговите семена съдържат смъртоносно вещество от рода на цианида, което може да причини болестни състояния при поглъщане. Някои видове бъз са безопасни, но ако не се приготви както трябва - очаквайте най-малкото диария и дори гърчове. В семената на бъза - особено на черния - се съдържа отровен цианогенен гликозид. Снимка: Getty Images
Бъз

- Бъзът е много разпространен в народната домашна аптека, а и под формата на различни питиета в доста европейски култури, включително и българската. Растението се използва и в хомеопатията, въпреки това неговите семена съдържат смъртоносно вещество от рода на цианида, което може да причини болестни състояния при поглъщане. Някои видове бъз са безопасни, но ако не се приготви както трябва - очаквайте най-малкото диария и дори гърчове. В семената на бъза - особено на черния - се съдържа отровен цианогенен гликозид.
„Кръвни миди" (Blood Clams) Tegillarca granosa живеят във водите на мексиканския залив, в Антлантическия и Тихия океан. За разлика от другите видове миди, "кървавите миди" могат да ви заразят с различни вируси, включително хепатит А, коремен тиф или дизентерия. Когато пътувате, избягвайте „кървавите миди" особено от Китайско море, които са известни причинители на епидемии от хепатит. Името "кървави" идва от червената вътрешност на мидата, която съдържа високи нива на хемоглобин Снимка: Getty Images
„Кръвни миди" (Blood Clams)

Tegillarca granosa живеят във водите на мексиканския залив, в Антлантическия и Тихия океан. За разлика от другите видове миди, "кървавите миди" могат да ви заразят с различни вируси, включително хепатит А, коремен тиф или дизентерия. Когато пътувате, избягвайте „кървавите миди" особено от Китайско море, които са известни причинители на епидемии от хепатит. Името "кървави" идва от червената вътрешност на мидата, която съдържа високи нива на хемоглобин
Санакчи представялва октопод, който е страшно опасен, защото продължава да мърда и след смъртта си и дори след като е нарязан на малки парченца. Ако нямате опит с такава храна, внимавайте - може да се задавите. Дъвчете внимателно и много продължително. Снимка: Getty Images
Санакчи

представялва октопод, който е страшно опасен, защото продължава да мърда и след смъртта си и дори след като е нарязан на малки парченца. Ако нямате опит с такава храна, внимавайте - може да се задавите. Дъвчете внимателно и много продължително.
Касава (Маниока) Тропическият корен маниока, който смлян е известен като тапиока и който е в кухнята на много народи - от Карибите и Африка до Азия - всъщност е опасен единствено в сурово състояние, защото съдържа линамарин - смъртоносен за човека. Затова и корените на маниоката първо се промиват и прочистват, а след това се варят продължително. Снимка: Getty Images
Касава (Маниока)

Тропическият корен маниока, който смлян е известен като тапиока и който е в кухнята на много народи - от Карибите и Африка до Азия - всъщност е опасен единствено в сурово състояние, защото съдържа линамарин - смъртоносен за човека. Затова и корените на маниоката първо се промиват и прочистват, а след това се варят продължително.

Знаете ли, че яденето на сурово кашу може да има летален изход? И все пак в магазините го продават и много от нас го консумират. Каква е загадката? Просто не е толкова сурово.

Отделно от факта, че в непосредствена близост до нас има застрашителни за здравето ни вкусови изкушения, доста хора обичат и да експериментират с нови наслади за небцето, особено по време на пътуванията си.

Но колкото и изкушаващи да са някои местни деликатеси, трябва да имате едно наум - има храни, с които шега не бива и буквално става дума за живота ви.

Американският сайт Salon предлага списък с 10-те най-опасни за здравето храни, които можем да ядем, но по-добре да си спестим... Освен ако любопитството не ни съсипва.

Най-малкото, което можем да направим в такъв случай е да бъдем внимателни към онова, което ядем и да проверим дали е в сезона (ако е плод), или дали е поверено в ръцете на майстори-готвачи...

И после да не кажете, че не сме ви предупредили!

Вижте в галерията високорисковите традиционни храни.

 

Най-четените