Виетнамска салата, пилешки пържоли и масленки с кокос | webcafe.bg
Webcafe

Виетнамска салата, пилешки пържоли и масленки с кокос

Сандра Алексиева 23.09.2011, 13:20 (обновена 24.09.2011, 00:20)

1 от 3 снимки Назад Напред

виетнамска салатавиетнамска салата

Виетнамска салата

Здравейте, приятели!

Тази седмица имам 3 интересни рецепти за вас. Салатата е виетнамска и включва оризови спагети, скариди и фъстъци. Интересна е и заслужава да бъде опитана. Не е лека салата, затова препоръчвам да не прекалявате с грамажа на порциите.

Основното ястие, което ви предлагам, е по-семпло, евтино и близко до българския вкус. Пикантните пилешки пържоли обаче могат да изглеждат стандартни, но подправени по описания начин, са много впечатляващо ястие. Опитайте ги!

Десертът е лесен, заради слънчогелдовите семки изглежда различен и интересен, а истината е, че рецептата е класическа с добавка от кокосови стърготини и ванилия, които да допринесат за по-ароматния и хрупкав вид на масленките. Идеално ще паснат както на сутрешното ви кафе, така и на следобедните ви почивки, в които имате нужда от нещо сладичко.

Ето ги и рецептите:

Виетнамска салата с оризови спагети, скариди и ядки

Продукти:

100 г оризови спагети
1/2 краставица
200 г скариди
1 глава червен лук
1 червена чушка
30 г фъстъци
1 стрък кориандър
4 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
сол

Начин на приготвяне:

Оризовите спагети се сваряват във вряща подсолена вода, изваждат се и се отцеждат. Оставят се настрани да се охладят. Червената чушка се нарязва на тънки колелца. Краставицата се измива и реже на тънки ивици с помощта на белачка. Бланшираните скариди се почистват. Спагетите, краставицата, чушката, скаридите и нарязаният на тънки полумесеци червен лук се поставят в дълбока купа. Овкусяват се с лимонов сок, зехтин и сол и се разбъркват. Поръсват се с натрошени пържени фъстъци и се украсяват с листенца пресен кориандър. Салатата се сервира веднага.

Пикантни пилешки пържоли с тиквени семки

Продукти:

2 пилешки гърди
1 глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л. чили сос
2 с.л. зехтин
2 с.л. тиквени семки
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Пилешките гърди се овкусяват със сол и черен пипер на вкус и се начукват, за да станат още по-крехки. Лукът и чесънът се нарязват на много ситно и се задушават до омекване в зехтина. Пилешките пържоли се намазват с чили сос и от двете страни и се овалват в запържените лук и чесън, и натрошените тиквени семки. Пекат се на грил от двете страни до готовност. Сервират се топли с гарнитура от свежи зеленчуци.

Кокосови масленки със слънчоглед

Продукти:

150 г брашно
125 г масло
70 г захар
1 ч.л. ванилова есенция
20 г кокосови стърготини
2 с.л. слънчогледови семки

Начин на приготвяне:

Брашното, твърдото масло, нарязано на парченца, захарта, ваниловата есенция и кокосовите стърготини се изсипват в дълбока купа. От продуктите се омесва гладко тесто, от което се оформят малки топчета. Те се подреждат в тавичка, на дъното на която е поставена хартия за печене. Всяка сладка се поръсва с белени сурови слънчогледови семки и се притиска, за да могат ядките да залепнат за масленото тесто. Кокосовите масленки се поставят в предварително загрята до 180 градуса фурна и се пекат около 20 минути или до получаването на златист загар.

Желая ви спокоен уикенд и щедра маса, която да споделите с верни приятели!

Oще: кокос  краставици  масленки  пилешки пържоли  фъстъци 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани