Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Фиеста от вкусове връща София на световната кулинарната карта

Вкусен септември, благодарение на "София Ресторант Уийк" Снимка: Getty Images
Вкусен септември, благодарение на "София Ресторант Уийк"

От средата на септември всички гурме любители и фенове на добрата кухня в столицата ще имат сериозен повод за радост. Причината е, че за първи път у нас ще се проведе "София Ресторант Уийк" - първият фестивал на кулинарното изкуство, част от световноизвестния формат "Restaurant Week".

Фестът на вкусната храна ще започне на 11 септември, като в рамките на седем дни посетителите ще имат възможност да опитат качествена кухня в един от 25-те обекта, участващи във фестивала.

Избраните ресторанти ще предлагат два вида тристепенно меню на стойност 25 лева.

Кулинарните обекти са подбрани по критерии, включващи уникалността на кухнята и интериора, вкусовите качества на предлаганата храна и нивото на обслужване. Специално внимание е отделено на заведенията, които предлагат различни видове национална или екзотична кухня. Именно затова и мотото на първото издание на "София Ресторант Уийк" е "Открий вкусовете на София!"

Основната идея и мисия на събитието е на достъпни цени всеки да има възможност да опита качествена кухня от различни националности: френска, арменска, сръбска, средиземноморска, италианска, българска, турска, японска и дори веганска кухня от доказали се с гастрономически умения и отлично обслужване заведения.

Всеки от шефовете на ресторантите е подбрал специално меню, което най-добре показва облика на съответното заведение и типа кухня, типичен за него.

Инициативата "Restaurant Week" се заражда през 1992 година в Ню Йорк, когато в рамките на отразяването на политическо събитие в града, се налага събирането на 15 000 репортери и журналисти от цял свят. Голям брой ресторанти в града се включат в обслужването на гостите и то на преференциална и достъпна цена. Инициативата скоро започва да печели популярност в целите Съединени щати, а по-късно се пренася и в Европа. В момента този формат се провежда в над 150 града в света.

По традиция в голяма част от европейските столици тази феерия от вкусове на достъпна цена се провежда вече два пъти годишно - есен - пролет или лято - зима. Понякога една седмица не е достатъчна и форматът може да достигне до над 10 дни. В Холандия, например, седмицата на кулинарията вече е станала национална, като само в Амстердам се включват всяка година над 100 реномирани ресторанта.

Всички, които искат да участват в "София Ресторант Уийк" ще могат да направят резервация през мобилното приложение нa www.sofiarestaurantweek.com след 1 септември.

Организатори са Sofia In Your Pocket, Zavedenia.BG, Sofia the Insider's Guide. Събитието се осъществява и с подкрепата на Столична община.

Ресторантите, които участват са: Клуб Пушкин, Edosushi, Crystal Steak House, Di Valli, Егур, 33 Гастронавта, L'instant, Шафран, Кактус, Orient Garden, MOMA, Кастело ди Сан Марино, Сезони (х-л Хилтън), Соул Кичън, Табиет, Таланти, Котилото, Багри, Вино и Тапас, Избата Винарна, Мармо, Розе, Щастливото Прасе, Петрус.

 

Най-четените