Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Терин с патладжани

Терин с патладжани Снимка: Стоян Георгиев
Терин с патладжани Снимка: Стоян Георгиев
Терин с патладжани Снимка: Стоян Георгиев

Здравейте,

за днес сме ви подготвили един много вкусен и интересен терин.

Продуктите за него могат да се намерят навсякъде, приготвя се много бързо.

Единственият му недостатък е, че ще трябва да изчакате да изстине добре и да стегне.

Начин на приготвяне:

Изберете широки и дълги патладжани, обелете ги, нарежете на тънки ленти и сложете в купа с подсолена вода за 30 минути.

Изплакнете, отцедете добре и ги запържете до златисто от двете страни.

В голяма купа натрошете сиренето, добавете ситно нарязания чесън, 1-2 червени чушки, нарязани на дребно, топеното сирене, яйцата и малко ситно нарязан пресен риган.

Посолете и овкусете с черен пипер.

Намаслете дъното и стените на продълговат съд за печене и по дъното подредете патладжани, като ги застъпвате, за да покриете добре. Ако имате съд с отделящи се стени - използвайте го.

По-дългите парчета оставете за стените. Тях подредете, като малка  част от патладжана застъпва дъното, минава по стените на съда и част от нея остава навън. Всяка филийка трябва да застъпва предишната, за да се покрият плътно стените.

Подредете по дъното пласт от останалите чушки.

Изсипете плънката в съда и покрийте с патладжана. Притиснете леко с ръка и печете 25-30 минути в предварително загрята до 200 градуса фурна.

Извадете терина и оставете да се охлади добре.

Преди да извадите от формата с шпатула минете по стените, за да може да извадите лесно.

Обърнете върху дъска или голяма чиния и нарежете на парчета, широки около 3 см. При поднасянето поръсете с малко пресен риган.

Ние нямахме време да изчакаме достатъчно и теринът ни беше мек, но много вкусен.

Добър апетит:)

 

Най-четените