Италианско кулинарно пътешествие | webcafe.bg
Webcafe

Италианско кулинарно пътешествие

Сандра, 1001recepti.com 12.03.2016, 23:08 (обновена 14.03.2016, 18:57)
италианско кулинарно пътешествие

Снимка: © Facebook / Сандра Алексиева

Нека мисловно и кухненски да посетим Италия в три лесни стъпки, споделени в следващите редове

Едно от най-интересните приключения в моя живот беше италианската ми самостоятелна почивка преди няколко години, в която обиколих Венеция, Флоренция и Рим сама в компанията на апетита ми и моя фотоапарат.

Колкото и думи да напиша за Италия, те ще бъдат малко. Колкото и рецепти да ви дам, те ще бъдат недостатъчни. Италия е твърде смела за едно небце, твърде необятна и твърде грабваща, за да я посетите само от моята статия, а не на живо.

И все пак, нека мисловно и кухненски да посетим Италия в три лесни стъпки, споделени в следващите редове.

Първата рецепта не е за паста или пица, а за леща.

Италианците много обичат леща. Моят приятел Лео Бианки един ден ми беше споделил нещо много смешно - „Аз яде леща само веднъж в година - на 31 декември, защо така е на късмет. А булгари яде и боб, и леща често, кое не знам дали е на късмет..."

Леща с хрупкави хлебчета, целина и мариновани сушени домати

1 ч.ч. леща
1 глава лук
6 скилидки чесън
2 стръка целина
200 г мариновани сушени домати
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. босилек
сол
2 с.л. брашно
6 ч.ч. вода

Начин на приготвяне:

Лещата се измива и се залива с водата в дълбока тенджера. Поставя се да заври, заедно със ситно нарязаните лук, целина и чесън. При необходимост се добавя още вода.

Щом лещата се свари, към нея се добавят маринованите сушени домати и ястието се овкусява със сол, черен пипер, червен пипер и босилек. Готви се на тих огън няколко минути, като на порции се добавя брашно, за да се сгъсти.

Лещата се сервира гореща и по желание се поднася с филийки хрупкав хляб.

Идва ред и на големия шедьовър в италианската кухня - пицата. В своя оригинал тя няма нищо общо с побългарените ни пици, които напомнят повече на баница със солена плънка и кашкавал, отколкото на класиката с тънко тесто, оскъдна плънка и диетична същност.

Не ме разбирайте погрешно - не съм от голямото Добро Утро, което отрича някога да е опитвало пиците на парче на Витошка и Патриарха. Напротив - изяла съм доста парчета оттам, но все пак пицата с по-малко тесто ми е по-вкусна. Опитайте я :)

Лесна домашна пица с домати и моцарела

150 г брашно
1 яйце
100 мл. прясно мляко
5 г мая
100 мл. доматено пюре
2 домата
200 г моцарела
1 стрък босилек
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Млякото леко се загрява и към него се добавя маята.

От брашното и яйцето се омесва тесто. След около 5 минути бъркане се добавя млякото с маята и се меси в продължение на 5-10 минути. Оставя се на топло да втаса (около половин час).

Разстила се върху кръгла тава, предварително намазана с малко зехтин. Върху тестото се слагат доматеното пюре, колелцата домати, нарязаната на колелца моцарела. Пицата се посолява, поръсва се с черен пипер.

Пицата се пече около 20-25 минути на 200 градуса на долна фурна. Сервира се гореща и се поръсва с пресен босилек.

Дойде редът и на пастата. Тя не е само спагети и фузили. Всъщност видовете паста са над 300, а ако сте любопитни, можете да разберете и кои са най-популярните 30 вида. Насладете се на тази наистина вкусна рецепта с мариновани сушени домати, на които аз лично съм изключителен фен.

Талиатели със зехтин, сушени домати, рукола и слънчоглед

400 г талиатели
150 г мариновани сушени домати
200 г рукола
80 г слънчогледови семки
2 скилидки чесън
50 мл. зехтин
1 щип. черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Талиателите се пускат във вряща подсолена вода и се сваряват според указанията на опаковката. След това се изваждат, отцеждат и измиват със студена вода.

В дълбок тиган се задушава в зехтин пресованият чесън. След това се добавят талиателите, маринованите сушени домати, а накрая - руколата.

Ястието се подправя с черен пипер и сол на вкус и се сервира горещо, поръсено с белени слънчогледови семки.

Oще: 1001 рецепти  босилек  италианска кухня  италианска леща  италиански рецепти  италия  как се прави истинска италианска пица  лесни рецепти  леща  моцарела  паста  пица  рецепти за талиатели  рукола  сандра  сандра алексиева  сушени домати  талиатели  целина  червен пипре  черен пипер 


Още от Web, сол и алкохол

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани