Истинската причина французите да не дебелеят | webcafe.bg
Webcafe

Истинската причина французите да не дебелеят

Lifecafe, Тимъти Бонд, "Globe and Mail" 02.06.2014, 18:23 (обновена 05.06.2014, 15:27)

1 от 11 снимки Назад Напред

французин

Просто се хранят с удоволствие

Миналия месец ядох ягоди. Вкусът експлодира в устата ми, а гърлото ми се изпълни с вкусен сок. Плодът беше мек и сочен.

Бях във Франция.

Миналата седмица ядох други ягоди. Цветът и вкусът бяха... как да го кажа, леко червеникави, в борба с нафтения мирис на опаковката. Плодът изглеждаше сух, твърд и безвкусен.

Бях в Америка.

Много е писано по въпроса защо френските жени не затлъстяват (не винаги вече е така, за съжаление, заради масовото разпространение на фастфудовете) и защо френските мъже не получават толкова много инсулти. Най-разпространената причина е, че това се дължи на червеното вино, което ние смятаме за нещо умерено греховно.

Това са пълни глупости - причината е в храната

Един прочут френски главен готвач някога бе казал, че в Северна Америка хората консумират твърде много, защото храната е прекалено безвкусна -  те поглъщат повече с надеждата да изпитат удовлетворение. Това може би обяснява огромните чинии, които се сервират в ресторантите в САЩ и Канада.

Това обяснява и много по-малките порции във Франция, където храната абсолютно задоволява вкусовите ви рецептори, и по-дългото време, което отделяте за консумация на всяко ястие във Франция, тъй като времето минава по-приятно между всяко от малките ястия. Може би затова след няколко месеца във Франция се връщам у дома винаги с няколко килограма по-лек, независимо от почти ежедневните десерти?

Сладолед, наистина направен от сметана. Шоколад, който не е просто кафяв, а има мускусен, тъмен вкус. Френските десерти - направени ръчно миниатюрни бомби от вкус с приятно смесена текстура - има ли някой, който да не каже, че са страхотни? И не са огромни парчета клисава каша, покрита със захар и мазнина, като американските къпкейкове, които са тотален хит в наши дни.

Защо толкова голяма част от "пресните" храни са толкова безвкусни?

Дали заради траещото около седмица пътуване с камион от Калифорния? Или заради безбройните дни, в които храната е стояла в терминалите, откъдето да бъде натоварена, после в складове и супермаркети? Вероятно поне донякъде е така.

Но голямата разлика между пресните храни, които се продават в Америка и във Франция е проста: в Северна Америка предпочитаните видове се селектират и развъждат с цел по-голяма издръжливост при дълъг превоз и за по-добър визуален маркетинг, докато френските плодове и зеленчуци се селектират и отглеждат за по-добър аромат и вкус.

Да вземем доматите. Американският домат е яркочервен, перфектен глобус от целулоза, задържащ колкото може повече вода, за да тежи повече. Изглежда перфектно. Ето ви и още един нов маркетингов трик: доматите се продават с клончетата, на които са израснали, като си плащате за клончетата под формата на дял от теглото, при това по-скъпо - нали личи, че са расли на истинско растение? Отнасяте у дома перфектно изглеждащите домати и отрязвате парче: целулоза, вода и семена. Никакъв отличителен вкус. Има цяло поколение, което вече смята, че това са "истинските" домати!

Честно казано, в края на лятото се намират селски домати, които експлодират от вкусове точно като френските ягоди. И няколко седмици се радваме на истински вкус, и ги консумираме всеки ден.

Във Франция доматите имат вкуса на августовския селски домат, но са достъпни целогодишно.

И тамошните видове имат дори още по-добър вкус

Преди няколко години френските супермаркети се опитаха да продват тези яркочервени тенис топки на клончета - доматите, които Америка добре познава и се е научила да обича. Те изглеждаха много добре. Французите ги пробваха веднъж-два пъти и никога повече не си ги купиха. И сега не можете да ги откриете особено често на пазара.

В отчаян опит да удовлетвори потребителите, северноамериканската хранителна индустрия се стреми да им даде вкус, но по най-евтиния възможен начин. Затова тя им дава сол, мазнина и захар. И хората поглъщат все повече и повече, надявайки се на нещо по-добро, на нещо истинско.

Има само една храна, която се прави по-добре в САЩ и Канада: телешкото. Френското телешко е от същия вид говеда, които се използват за други селскостопански цели, и е кораво. То няма мраморна текстура и като цяло е по-жилесто. Французите са измислили добри начини за приготвянето му - и с добър сос то е много вкусно. Но все пак си остава трудно за дъвчене.

Има обаче още една причина, поради която във Франция храненето е по-полезно. За разлика от нас, французите консумират най-много по обед. Това е най-важното хранене за тях.

И те получават два часа обедна почивка, за да се нахранят както трябва

За тези два часа паркингът е безплатен, защото всеки трябва да се нахрани, нали? Френските работодатели са задължени да осигуряват на служителите си "реална храна" всеки работен ден. Така че те сядат и разговарят, докато обядват. Обядват колективно, с колегите си, точно както го правят със семейството си. Може би с чаша вино, което не ги прави пияни, или дори подпийнали, и нерядко струва по-малко от чаша кока-кола.

Вечер, след като свършват работа в 19 часа, те сядат семейно за лека вечеря - супа, може би, или хляб и сирене, малко шунка, отлична багета, която е зърниста и прясно изпечена на отсрещната страна на улицата, минути преди да бъде изядена.

Вкусът, ароматът и удоволствието от храната са централен компонент от френския начин на живот. Това не е просто "презареждане с гориво"; това е най-важната част от деня.

Много ми се иска да успеем да променим фундаментално нашата хранителна "индустрия". Така не бихме изглеждали толкова ужасно, поклащайки се като патици по "Шанз-Елизе" през април.

Oще: аромат  вкус  затлъстяване  кухня  сащ  франция  храна  хранене  храни 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 23.04.2014, 22:10

16 Defoto | 05.04.201619:32

За мой УЖАС (живея в САЩ) всичко казано в статията е вярно! Продуктите и храната тук убиват чрез стотици болести! Месото (без изключение е фрашкано с хормони и антибиотици; вече има риба генно модифицирана) соята е 96% Монсанто; плодове и зеленчуци в големите вериги - не се ядат! Браво на франсетата!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.12.2010, 12:03

15 Radi Nikolaev | 04.06.201420:11

преди няколко седмици се върнах от семестър във Франция и определено мога да потвърдя всичко, което статията казва за френската кухня. Не разбирам защо всички се нахвърлят върху нея с артументи от типа "нашето си е най-хубаво". Жалко, че никой не включи и мусаката в тази епична словесна битка Много щастлив От гледна точка на храна - българската кухня отстъпва на френската. Поне по отношение на месо, месни специалитети, хляб, сирена, сладкиши, и най-вече рибни и морски продукти.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 14.09.2012, 17:17

14 Xaoc | 04.06.201416:09

Мирославе, D-FENS, четете внимателно! Авторът е американец!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

13 Boicho Boichev | 04.06.201415:34

Съвсем до скоро си купувахме напралет по едно агне и по веднъж на седмица овче сирене, но стопанина почина, Бог да го прости, синовете се върнаха ,колкото веднага да продадат овцете и кучетата, и свърши.Няма вече в цялото село кой да гледа овце.А гледам има няколко млади,уж безработни, но никой не се захваща.Тежко им се вижда.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.02.2012, 12:47

12 Boicho Boichev | 04.06.201415:30

Хубава и качествена храна има навсякъде по света.Обаче скъпа.Както вече е ив България, впрочем.Тука, поради късите разстояния-всичко е на една ръка- най-лесно беше да отидеш до съседното село, и като питаш кмета, има откъде да си купиш-направо от двора-и домати , и круши, че и млекце и сиренце.Но няма вече-не останаха хора по селата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.05.2011, 02:00

11 D-Fens | 04.06.201410:58

Хм, прочитайки първите редове на статията става ясно че ще детонира станалите банално-досадни псевдопатриотични напъни в стил "Наш'то си е най-хубаво!". Качествена ни е храната ама друг път - който е видял повечко свят е наясно. Само не ми казвайте че на пазара доматите ни са "селски" и не са пръскани и торени с какви ли не гадости и химия - все пак са за продаване а не за лична консумация или че хлябът ни не съдържа до 50 процента глутен а любимите ни евтини сладкишчета с които си угаждаме не са бъкани с внесени отвън "на далавера" трансмазнини и оцветители. Мисля че само американците са по-зле - ГМО-ГМР са разрешени и дори не са длъжни да ги обявяват в опаковката но спокойно в това "ще ги стигнем" а може и да ги задминем щом е за лошо. Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.03.2014, 09:32

10 Мирослав Узунов | 04.06.201408:04

А аз не разбрах от кога половин България ходи във Франиция на почивка по 2/3 семици и чак оспяват да свалят по 1 килограм или "пак може и на работа да ходят извинявам се" :Д.Защото аз нито до Турция сам ходил все още нито до Гърция но на нашата авторка явно и плащат много добре за да пише толкоз глупави статиииииии !!.И все пак браво ако ти трябва някои да ти носи багажа званими нещем много малко от твоето много !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

9 peta_wawa | 03.06.201423:29

След двучасов обяд с фини ястия, десерти и вино може и да не се връщат на работа, отиват с колегите да си довършат разговора някъде на по-мекичко Смее се ...
То бива бива американска завист ама чак толкова, това е от някое женско списание сигурно. Като го прочете американката и ще остави пиците и къпкейковете и ще яде ои половин кроасан и една ягода на ден. На обяд! Чуди се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

8 pixie | 03.06.201416:18

И според кого - автора или преводача?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

7 pixie | 03.06.201416:16

Само не разбрах какво точно е "тъмен вкус" на шоколада. Чуди се
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани