Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Истинската причина французите да не дебелеят

Просто се хранят с удоволствие
Французите получават два часа обедна почивка, за да се нахранят както трябва
Най-разпространената причина за добрата форма на французите е червеното вино, което ние смятаме за нещо умерено греховно.
Вкусът, ароматът и удоволствието от храната са централен компонент от френския начин на живот.
Вечер, след като свършват работа в 19 часа, те сядат семейно за лека вечеря - супа, може би, или хляб и сирене, малко шунка, отлична багета, която е зърниста и прясно изпечена на отсрещната страна на улицата, минути преди да бъде изядена.
Във Франция доматите имат вкуса на августовския селски домат, но са достъпни целогодишно
Френските работодатели са задължени да осигуряват на служителите си "реална храна" всеки работен ден.
Северноамериканските предпочитани видове се селектират и развъждат за издръжливост при дълъг превоз и за по-добър визуален маркетинг, а френските плодове и зеленчуци се селектират и отглеждат за вкус.
Има само една храна, която се прави по-добре в САЩ и Канада: телешкото.
Френските десерти са направени ръчно с приятно смесена текстура, а не са огромни парчета клисава каша, покрита със захар и мазнина, като американските къпкейкове.

Миналия месец ядох ягоди. Вкусът експлодира в устата ми, а гърлото ми се изпълни с вкусен сок. Плодът беше мек и сочен.

Бях във Франция.

Миналата седмица ядох други ягоди. Цветът и вкусът бяха... как да го кажа, леко червеникави, в борба с нафтения мирис на опаковката. Плодът изглеждаше сух, твърд и безвкусен.

Бях в Америка.

Много е писано по въпроса защо френските жени не затлъстяват (не винаги вече е така, за съжаление, заради масовото разпространение на фастфудовете) и защо френските мъже не получават толкова много инсулти. Най-разпространената причина е, че това се дължи на червеното вино, което ние смятаме за нещо умерено греховно.

Това са пълни глупости - причината е в храната

Един прочут френски главен готвач някога бе казал, че в Северна Америка хората консумират твърде много, защото храната е прекалено безвкусна -  те поглъщат повече с надеждата да изпитат удовлетворение. Това може би обяснява огромните чинии, които се сервират в ресторантите в САЩ и Канада.

Това обяснява и много по-малките порции във Франция, където храната абсолютно задоволява вкусовите ви рецептори, и по-дългото време, което отделяте за консумация на всяко ястие във Франция, тъй като времето минава по-приятно между всяко от малките ястия. Може би затова след няколко месеца във Франция се връщам у дома винаги с няколко килограма по-лек, независимо от почти ежедневните десерти?

Сладолед, наистина направен от сметана. Шоколад, който не е просто кафяв, а има мускусен, тъмен вкус. Френските десерти - направени ръчно миниатюрни бомби от вкус с приятно смесена текстура - има ли някой, който да не каже, че са страхотни? И не са огромни парчета клисава каша, покрита със захар и мазнина, като американските къпкейкове, които са тотален хит в наши дни.

Защо толкова голяма част от "пресните" храни са толкова безвкусни?

Дали заради траещото около седмица пътуване с камион от Калифорния? Или заради безбройните дни, в които храната е стояла в терминалите, откъдето да бъде натоварена, после в складове и супермаркети? Вероятно поне донякъде е така.

Но голямата разлика между пресните храни, които се продават в Америка и във Франция е проста: в Северна Америка предпочитаните видове се селектират и развъждат с цел по-голяма издръжливост при дълъг превоз и за по-добър визуален маркетинг, докато френските плодове и зеленчуци се селектират и отглеждат за по-добър аромат и вкус.

Да вземем доматите. Американският домат е яркочервен, перфектен глобус от целулоза, задържащ колкото може повече вода, за да тежи повече. Изглежда перфектно. Ето ви и още един нов маркетингов трик: доматите се продават с клончетата, на които са израснали, като си плащате за клончетата под формата на дял от теглото, при това по-скъпо - нали личи, че са расли на истинско растение? Отнасяте у дома перфектно изглеждащите домати и отрязвате парче: целулоза, вода и семена. Никакъв отличителен вкус. Има цяло поколение, което вече смята, че това са "истинските" домати!

Честно казано, в края на лятото се намират селски домати, които експлодират от вкусове точно като френските ягоди. И няколко седмици се радваме на истински вкус, и ги консумираме всеки ден.

Във Франция доматите имат вкуса на августовския селски домат, но са достъпни целогодишно.

И тамошните видове имат дори още по-добър вкус

Преди няколко години френските супермаркети се опитаха да продват тези яркочервени тенис топки на клончета - доматите, които Америка добре познава и се е научила да обича. Те изглеждаха много добре. Французите ги пробваха веднъж-два пъти и никога повече не си ги купиха. И сега не можете да ги откриете особено често на пазара.

В отчаян опит да удовлетвори потребителите, северноамериканската хранителна индустрия се стреми да им даде вкус, но по най-евтиния възможен начин. Затова тя им дава сол, мазнина и захар. И хората поглъщат все повече и повече, надявайки се на нещо по-добро, на нещо истинско.

Има само една храна, която се прави по-добре в САЩ и Канада: телешкото. Френското телешко е от същия вид говеда, които се използват за други селскостопански цели, и е кораво. То няма мраморна текстура и като цяло е по-жилесто. Французите са измислили добри начини за приготвянето му - и с добър сос то е много вкусно. Но все пак си остава трудно за дъвчене.

Има обаче още една причина, поради която във Франция храненето е по-полезно. За разлика от нас, французите консумират най-много по обед. Това е най-важното хранене за тях.

И те получават два часа обедна почивка, за да се нахранят както трябва

За тези два часа паркингът е безплатен, защото всеки трябва да се нахрани, нали? Френските работодатели са задължени да осигуряват на служителите си "реална храна" всеки работен ден. Така че те сядат и разговарят, докато обядват. Обядват колективно, с колегите си, точно както го правят със семейството си. Може би с чаша вино, което не ги прави пияни, или дори подпийнали, и нерядко струва по-малко от чаша кока-кола.

Вечер, след като свършват работа в 19 часа, те сядат семейно за лека вечеря - супа, може би, или хляб и сирене, малко шунка, отлична багета, която е зърниста и прясно изпечена на отсрещната страна на улицата, минути преди да бъде изядена.

Вкусът, ароматът и удоволствието от храната са централен компонент от френския начин на живот. Това не е просто "презареждане с гориво"; това е най-важната част от деня.

Много ми се иска да успеем да променим фундаментално нашата хранителна "индустрия". Така не бихме изглеждали толкова ужасно, поклащайки се като патици по "Шанз-Елизе" през април.

 

Най-четените