Жива вода (с дъх на пушек и вкус на Шотландия) | webcafe.bg
Webcafe

Жива вода

Ивайло Стоименов
07.10.2012, 16:27 (обновена 08.10.2012, 08:03)
чаша, уиски

„Жива вода" едва ли е първото нещо, което ни идва наум, когато се сетим за уиски - освен ако това не е водата, от която отчаяно се нуждаем на другата сутрин.

Само че точно това означава в оригинал името на една от най-обичаните алкохолни напитки в света.

Предшествениците на днешните шотландци и ирландци са я наричали „uisge beatha" („вода на живота"), от което впоследствие е останало съвременното наименование „whisky" (в Шотландия) или „whiskey" (в Ирландия).

Акцентът на настоящия материал обаче няма да са масовите, а и за съжаление често фалшифицирани уискита, с които се случва човек да прекалява по клубовете.

Прочутият уиски експерт Робърт Хикс, „master blender" и световен посланик на марката „Teacher's", който гостува в София тези дни, обича да казва, че няма лошо уиски, а... лоши пиячи.

Това в кръга на шегата, тъй като е ясно, че потребителите си имат собствен вкус и един предпочита едно, друг - съвсем друго, а производителите се стремят да дадат най-доброто от себе си, за да бъдат именно те предпочетени в условията на свръхинтензивна конкуренция.

Най-общо уискито се дели на три вида: шотландско („scotch"), ирландско и американско ("burbon").

Основната разлика между скоча и ирландското е, че в Шотландия дестилират напитката два пъти, а на Зеления остров - три пъти.

Това поражда и шеги по темата в контекста на вечния спор кой е измислил уискито и кое от двете е по-добро.

Ирландците казват, че само с две дестилирания не може да стане хубаво уиски, а шотландците ги контрират, че те не са достатъчно кадърни, щом се нуждаят от трета дестилация.

Друга специфична отличителна особеност е, че само в Шотландия изсушават малца, от който се прави уискито, в специални пещи над огън от торф, откъдето идва и специфичният опушен аромат.

Що се отнася до бърбъна, той е съвсем „друга бира", тъй като, за разлика от първите две разновидности, „националното питие на Америка" (обявено е за такова с приемането на Закона за бърбъна от Конгреса на САЩ през 1964 г.) не използва като основна суровина ечемик, ами царевица, като дори има задължително изискване да съдържа минимум 51% от нея.

Оттам нататък всеки сам си прави избора - дали да пие и ако пие, какво да е то.

Авторът на статията отдавна направи своя избор, повлиян и от посещение в Музея на шотландското уиски в Единбърг.

Горещо препоръчвам Шотландия като туристическа дестинация, в която човек се влюбва от пръв поглед заради природата, историята и преди всичко заради сърдечното гостоприемство на местните, които владеят до съвършенство умението да превърнат в атракция всяка своя традиция.

Наред със замъците, килтовете (полите, които носят шотландските мъже), езерата, легендарното чудовище Неси, смелото сърце Уилям Уолъс, футболното дерби Рейнджърс - Селтик, в най-голяма степен символ на тази страна е именно уискито.

За радост тази седмица Шотландия дойде при нас, благодарение на първия по рода си Уиски фестивал в София, проведен от 4 до 6 октомври, където човек имаше възможност да опита на достъпна цена редки и реномирани уискита от цял свят и да поговори със световни авторитети като споменатия Робърт Хикс, Даръл Халдан (глобален „адвокат" на марката „Highland Park") и Трейси Маккафърти (бранд мениджър на „Famous Grouse Experience").

От познавачите научихме някои трикове за посветени.

Ето един от тях - поемете в устата си половин глътка вода, но не гълтайте още. Долейте с уиски и издишайте, преди да преглътнете. След това преглътнете - вкусът си е същият, само че без щипещия гърлото алкохол.

Изводът е, че е въпрос на избор дали да пиеш уискито си с вода или чисто според собствените предпочитания.

Или пък този: стиснете носа си и отпийте глътка уиски - слаба работа, без аромата просто не е същото! Поуката е, че в обонянието е половината от удоволствието от консумацията!

Сред шотландските гости и напитки си припомнихме и основната класификация на уискитата според изходната суровина.

Скочовете се делят на два основни вида - single malt (малцово - от покълнал ечемик, наречен малц) и grain (зърнено - от ечемик, ръж, пшеница или царевица).

Blended пък е миксът от различни малцови и зърнени уискита и е най-разпространеният вид в магазини и заведения.

Single malt обаче си остава висшата класа в йерархията на скоча - силни като аромат, с висока цена, носещи характерния отпечатък на дестилерията и местността, от която произлизат.

Вдъхновени от живата вода с дъх на пушек и вкус на Шотландия, решихме да ви представим съвсем накратко (в колонката вдясно) селекцията на автора от някои от най-добрите малцови уискита, част от които бяха представени на фестивала, а други също са налични по магазините и онлайн.

 

 

Oще: aberfeldy  ardmore  bowmore  caol ila  highland park  laphroaig  single malt  whiskey fest 2012  даръл халдан  малцово уиски  робърт хикс  уиски  шотландия 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.12.2010, 11:11

1 Borracho | 08.10.201211:08

От препоръчаните съм опитвал само Laphroaig и наистина беше най-"smokey" уискито, което съм пил. Иначе си взимам на промоция Old Pulteney, Гленморанжи или Гленфидих. И като си помисля, че като невръстен тийнейджър-пияница си мислих, че по-баровско от червено Джони, J&B или Grants няма хехеххе Усмивка
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани