Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с използването на „бисквитки“. Повече информация тук.

Разбрах

Да приготвим рататуй

Преди известно време в Webcafe ви представихме 25-годишния Филип Спасов, готвач във варненското "Бистро Европа", което е част от семейния бизнес на фамилията му.

Отдаденият на кулинарията професионалист има много добро кулинарно образование. Той е завършил във Франция и е минал през школовката на някои от най-елитните ресторанти и хотели из страната. Известно време е работил и в хотел "Риц".

Специално за Webcafe Филип предостави оригинална френска рецепта за рататуй. Ето каква е тя:

Необходимите съставки за рецептата са:
1/2 кг. тиквички
1/2 кг. патладжан
1/2 кг. пиперки (ако може в различни цветове)
1/2 кг. домати
3 бр. лук
3 бр. чесън
1 с.л. доматено пюре
125 гр. домати от консерва

Също така: зехтин, сол и захар, розмарин, босилек, магданоз, дафинов лист

Приготвяне:

1. Патладжанът се реже на дебели ленти около 7-10 мм и след това на кубчета (като не се оставя вътрешността със семките)

2. Тиквичката се реже по същия начин (но семките се оставят)

3. Пиперките се режат на кубчета

4. Доматът се реже на четири, маха се вътрешността (която се запазва), след което се реже на жулиени

5. Патладжанът, тиквичките и пиперките се сотират в зехтин и малко сол (по отделно!)

6. Запържва се ситно нарязан лук, чесън (не обелен), розмарин и дафинов лист

7. Добавя се доматеното пюре, вътрешността на доматите, патладжана, тиквичките и пиперките

8. Добавят се и доматите от консервата, босилека и магданоза

9. Оставя се на слаб огън 15 мин, след което се слага в тава (или гастро) и се пече на закрито 30 мин. и 30-40 мин, на открито, като се разбърква на всеки 5 мин.

10. Изважда се от фурната и се оставя да изстине. След това се добавят допълнително пресен босилек и магданоз.

 

Най-четените