Синдромът на барон Мюнхаузен | webcafe.bg
Webcafe

Синдромът на барон Мюнхаузен

VaGro 10.10.2010, 13:50 (обновена 10.10.2010, 14:37)
барон мюнхаузен

Митоманите летят в небето на собствените си лъжи, хванати като барон Мюнхаузен за артилерийското гюле

А на бас, че сте ги срещали. Дори може в някаква степен да сте и един от тях! Игнорирате ги, отбягвате ги, разобличавате ги... но те се завръщат с поредната доза небивалици, за да изсмучат част от личното ви време!

Дами и господа, забравете за хитовите хора-индиго, обикновени гении и зелени извънземни. Новите български зомбита са сред нас и настъпват. Те страдат от нещо, наречено „митомания"!

Справката във вселенския пътеводител - Интернет, гласи:

Терминът митомания е създаден от психиатъра Фердинанд Дюпре и съдържа гръцки и латински корени: мит - легенда, и мания - лудост. Болните от митомания имат всекидневна нужда да измислят живота си, за да избягат от реалността. Лекарят е определил 4 типа митомани:
1. Водени от нуждата да се хвалят непрекъснато;
2. Бягащи от обикновените неща;
3. Такива, които вечно критикуват останалите поради непреодолян комплекс за малоценност;
4. Манипулатори, достигащи несъзнателно до нечестни цели.


Такааааа! Дотук добре, ама не знаете нещо друго. Аз ги... колекционирам! Може би, защото цял живот съм бачкал в артистични среди, а там, повярвайте ми, гъмжи от митомани. Толкова са много, че в един момент започнах да се чудя НАТФИЗ дали пък не е скрита фабрика за митомани, а не за обикновени идиоти?!

Над 90% от болните от митомания са изразени сладкодумници. Приличат на факир, който свири на дудуче на някоя дрогирана кобра в кошница. И така те омайват, че си готов с усмивка да им простиш всичките фантасмагории, вместо да им теглиш една майна, че те правят на кръгъл идиот.

Митомания първа - театрален режисьор, години: 50 и няколко

„Колеги, имам да ви споделя нещо много важно. Спечелих проект за два милиарда долара с комисиона 10% за мен. Става дума за Дубай. Преборих се с водещи световни фирми и 7 шейха ме наеха да им построя „град на бъдещето" в пустинята. Ще ми трябват около 4000-4500 българи за работа там в продължение на 4 години. Стягайте се!"...

„Всички арабски шейхове говорят само на руски. Така контактуваме. Работя и с Жан Клод Ван Дам и Кевин Костнър, а дъщеря ми е PR на Джеки Чан. Имам яхта, огромен джип, BMW, последен модел Мерцедес и Ферари, но пътувам с автобуса, за да не ги разбивам по пътищата. Случайно да знаете кога ще дават аванс (150 лева)?..."

„С Бойко Борисов тренирахме заедно. Веднъж не се предпази от едно мое маваши и затова сега вратът му е леко крив. Иначе работя предимно за Холивуд!"...


Митомания втора - куклен актьор, години: близо 60

„Аз съм носител на „Оскар" за куклена режисура през 1995-та в Париж. Пет години учих французите на куклено изкуство. Имах разкошна къща до Айфеловата кула. Ето колегата (сочи към мен) ми е идвал на гости, да ви разкаже (тук гледам тъпо и блокирам)!" ...

„Вече съм прекалено стар. През ноември
(това се казва всяка година) заминавам на един тропически остров, френска колония. Там ще бъда губернатор на 200 000 туземци. Нещо като крал. Ще се излежавам до океана под една палма с коктейл в ръка и затова ще ми плащат 4-5 000 евро! Не мога да понасям вече зимата в България. Стар съм!"...

Митомания трета - програмист, години: почти 40

„Наследих един от най-големите хотели в Ню Йорк. Всеки месец ми превеждат по 40 000 $, но системата в България е много шибана и не ми разрешават да ги тегля със златната си дебитна карта, та се налага да ходя чак до Белград..."

Митомания четвърта - театрален директор, години: почти 50

„Бил съм в специалните части. Ходил съм на спасителни мисии в Камбоджа и Афганистан. Не знам дали знаете, но под София има гигантски подземен град. С улици, магазини и блокове. Там ни тренираха, три месеца под земята. Нощем излизахме с танкове директно на жълтите павета по едни тайни тунели. Оттам ми е черният колан!" ...

„Президентът Първанов ми се обади и ме помоли да му стана PR, срещу 2000 лева на месец. Отказах му, разбира се! Това са смешни пари. Дъщеря ми е Мис Вселена, но живее в Щатите и нямам нейна снимка. Синът ми играе волейбол в NBA, но и на него нямам снимка. Жена ми е бивша световна шампионка по художествена гимнастика, но за съжаление и на нея нямам снимка!"...


Митомания пета - емигрант, години: 50 и няколко

„Ало, здрасти! Ми, как да съм? Добре съм! Вече 6 месеца съм в Щатите, купих си две къщи, две коли и една яхта. А ... и едно малко езеро, до втората ми къща, та яхтата ми спира точно пред вратата. Какво работя? Ми, началник съм!"... (Същият човек три години по-късно се прибра в България през ноември по джапанки, потник и къси гащи след 6-месечен престой в щатски затвор!)

Митомания шеста - чистачка, години: 60

„Колеги, след Нова Година се разделяме с вас. Снощи ми се обади президентът Буш от Белия дом и ме покани да стана чистачка там. Рейгън преди време му говорил за мен, след като се запознахме на Световния конгрес на чистачките в Гърция. Вчера ми прати чек за 10 000 $, за да се придвижа до Америка, ама нещо ме мотаят с визата, че не знам американски!"...

Спирам дотук, а хич не ми се ще! „Забавно", нали? Само да не си техен слушател и да не мигаш като тъпунгер, докато те помпат с митове и легенди :(

Ха сега кажете ми има ли спасение? Сигурен съм, че с митомани е пълно по целия свят, ама в България имам чувството, че са на всяка крачка!

Сигурно забелязахте от приложените по-горе примери в колекцията ми, че нямам уловени екземпляри под 40-годишна възраст. Това показва, че тази безумна болест атакува мозъци, кандилкащи се около критическата, предпенсионната и заинатеносклерозната таргет група.

И забележете, става дума за хора на ръководни или публични длъжности в повечето случаи! Ако причислим към митоманите и всички политици, които в малка или голяма степен лъжат користно, рейтингово или просто по навик, нещата са все по-груби.

От друга страна има логика митоманията да е толкова силна сред нашите държавни граници. Още от много дърти времена тук за идол е лансиран един дребен мошеник и неосъзнат митоман - Хитър Петър. Този селски тарикат е обсебил народното съзнание до фанатична степен, а култовата му „торба с хитрини" си е чисто и просто един преносим хард диск, натъпкан с измами, вируси и гнусни хакерски похвати.

Хитър Петър еволюира в Бай Ганьо, а Бай Ганьо еволюира в Митьо Пищова. Ето го и завършеният днешен митоман, превърнат в медийна звезда заради брътвежи за половинметров член, уреда „жакузи", планини от кебапчета и 3876 (плюс-минус 1588) разчекнати манекенки :( Гнус на ента!

Все си мисля, че срещу митоманите трябва да има строги закони и здрави запаси от усмирителни ризи. Сигурен съм и че поне веднъж през живота си всеки от вас е имал началник-митоман! Е, за какъв трудов респект да говорим тогава изобщо?

На борба с митоманите, братя и сестри! Няма нищо забавно в това изперкали идиоти да те правят на себеподобен...

Б.а.: Всички цитирани в материала случаи са реални. Синдромът на барон Мюнхаузен е болест, описваща друго подобно клинично състояние, но по същество от медицинска гледна точка баронът е бил точно митоман.

Oще: барон мюнхаузен  болест  лудост  лъжи  митомания 


Още от Животът

Най-коментирани