Порция месо на ден скъсява пътя към смъртта | webcafe.bg
Webcafe

Порция месо на ден скъсява пътя към смъртта

Webcafe.bg , По theglobeandmail.com
13.03.2012, 16:37 (обновена 14.03.2012, 12:38)
месце

Снимка: © Getty Images

Ежедневната консумация на червено месо води до покачване на риска от смърт с 13 %

Ядохте ли телешко вчера? Ами парченцата пеперони върху пицата или принцесите от свинска кайма, които си направихте за закуска? Ако това е така, то излишните калории са най-малкият ви проблем. Според ново проучване, дори една порция червено месо на ден може да повиши риска от ранна смърт.

Бъдете внимателни какво слагате на трапезата си

Изследването, което проследява хранителните навици на повече от 120 000 американски мъже и жени, открива, че ежедневната консумация на червено месо води до покачване на риска от смърт с 13 %. Преработеното месо е дори още по-опасно. Учените свързват всекидневния прием на хот дог или две принцеси с кайма с 20 на сто по-голям риск от ранна смърт.

Раковите заболявания и сърдечно-съдовите болести са сред основните причини за смъртта, регистрирани по време на 28-годишното проучване, публикувано в изданието "Archives of Internal Medicine".

Консуматорите на червено месо са изложени на повишен риск от хронични болести, предупреждава Франк Ху, професор по диетология и епидемиология в Харвардската школа по обществено здраве и един от авторите на изследването. "Изненадващото в случая е повишаването на риска от смърт, свързан дори с умерената консумация на червено месо," коментира той.

Дори стабилната здравословна диета не ви предпазва напълно

Разбира се, всеки от нас е готов да спори, че не е като останалите наивници, които не престават да се тъпчат с месо. Някои от нас спортуват, не пушат, обожават зеленчуците и пият с мярка.

За съжаление, здравословният начин на живот не намалява рисковете, причинени от употребата на червено меса. Дори след като д-р Ху и колегите му провеждат контролно изследване за други рискови фактори като пишенето, употребата на алкохол и застоялия начин на живот, резултатите не спрират да показват, че червеното месо скъсява пътя към Орландовци.

Обратно, заместването на този тип месни изделия с източници на протеини като пилешко, морски деликатеси и бобени изделия намалява риска от ранна смърт. Специално за ядките е известно, че редуцират този риск с 20%. (Убедените вегетарианци могат да ликуват).  

Месопроизводителите естествено оспорват валидността на проучването

Междувременно, индустрията на месопроизводителите се зае да оспорва данните, на които се базира проучването. Бетси Бурън, директор на научния отдел в Американския институт за месопроизводство, разкритикува изследването с аргумента, че то разчитало на самостоятелно регистрирана от респондентите информация. Освен това тя оспорва методите за статистически анализ на учените и ги обвинява, че не са се справили достатъчно ефективно в разграничаването на ефектите от консумацията на месо от останалите здравословни навици.

Логично е да приемем, че точно месопроизводителите имат солиден интерес месото да не получава такава "смъртоносна" слава. Също така не е ясно дали последващи изследвания ще потвърдят огласените до момента изводи; ако обаче те наистина се окажат основателни, червеното месо вероятно за в бъдеще ще трябва да се продава с етикет "Консумирайте на собствен риск".

Oще: диета  месо  смърт 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.11.2010, 10:19

26 Amor Mio | 30.10.201208:53

28-годишно изследване.
Че те само червено месо ли са яли?
Лошите изследвания може да са и заради консумация на кока-кола, пепси-кола, крекери с ГМО, крекери без ГМО, ГМО-пуканки с растителни мазнини, ГМО царевица и хиляди други американски традиционни храни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

25 Dimitar Stamboliyski | 15.03.201217:18

Хаха, длъжка тема е тая за мръвките. Меко казано докторат може да и се посвети или дългогодишно изследване (не че дггдшните изслдвния не са пдптиндпт науадейз).

Просто не е добре да се муат мръвки всеки ден Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

24 lele male | 15.03.201212:14

Лекар пита пациент-вегетарианец:
- Защо вие, убеденият вегетарианец, ядете заешко?
- За отмъщение. Те защо ядат зеле?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

23 lele male | 15.03.201212:08

@Крив Макарон, да ти кажа честно, не ме интересува какво и кога е считана за "ранна" смъртта... Аз се интересувам повече от ранното пенсиониране.... Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

22 Крив Макарон | 15.03.201211:42

Защо не са определили какво е "ранна смърт"? Преди 40, преди 50...Нищо не става ясно. Като се говори за статистическо изследване, нека да бъдат уточнени тези цифри. И на първо място да кажат колко е средната продължителност на живота за мъжете и за жените в Америка, после колко средно живеят тези, който ядат месо и онези, които се въздържат.
Така просто се хвърля няк'во твърдение...яжте месо и се говете да се гътате тия дни...Несериозна работа.
И искам да знам, ако спра да ям месо, каква е вероятността да намаля настинките, хремите и да доживея края на света Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.08.2010, 10:24

21 strawsPulledAtRandom | 15.03.201210:09

"...Ееех, заради едната мръвка с ракийка, млад и зелен си отиде човекът..."
------------
Смее се Смее се Смее се
Дай Боже ние да устискаме поне до 60-70 с тия субпродукти от нефтената промишленост, дето ги млющим.
Че е пълна глупост статията е ясно, но да обърна внимание и на още една лъжа в нея - че пилешкото било полезно. Който си е купувал бяло пилешко и после на скаричката се е стопявало наполовина, а после е по-крехко дори от бутче, ще удари още една псувня на тези, дето ни тровят и една на глупавите учЕни и журналя. Ако скоро не сте яли истинско бяло месо от село, а не от едномесечни мутанти с инжектирани желатини, нишестета и други химии, значи сте забравили колко жилавко и как стои на конци. Набиваш домашното и усещаш как ти се подуват бицепсите, а от купешкото те заболява черния дроб само докато дъвчеш (кво да дъвчеш, то се топи в устата... гняс).
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.01.2011, 20:35

20 Копче | 15.03.201210:03

Дядо ти може да е живял дълго, но едва ли е изглеждал и се е чувствал като на 30.
http://iwoman.bg/krasiva/zdrave/70-godishna-jena-e-otkrila-izvora-na-mladostta-379657.htm
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 08.11.2010, 16:29

19 MaminSin | 15.03.201209:32

Дядо ми Жельо, бог да го прости, всеки ден си хапваше мазно месце три пъти дневно, заедно със сланина, пиеше по 300 гр. ракия и половин литър вино. Плодове не консумираше. Почина на 95 години заради простатата, беше напълно с акъла си и между другото никога не беше ходил на зъболекар.
Ееех, заради едната мръвка с ракийка, млад и зелен си отиде човекът...
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 09.03.2011, 10:49

18 Rodrigo Diaz de Vivar | 15.03.201209:27

От няколко години практикувам следното:
Отивам в някое близко село, намирам си някой мераклия да се раздели с кончето си, жребче естествено, да не е яло още трева, не някой дърт дрънгел.
Намирам си и някое свинче.
Колят ми ги, изчистват ги, главите им ги оставям бонус, аз си набавям подправки и в близката транжорна ми правят уникални суджуци, в мое присъствие естествено.
6-7 лева ми излиза килограма суджук.

Пилета, по същия начин.
Има достатъчно хора, които са склонни да се разделят с едно или няколко птичета, расли само на двора за разумна цена.

Риба, от реката. Уловена от мен. После си я консервирам.
Може би излиза малко по скъпо от магазина, специално рибата, но ми е кеф да си поканя гости и да предложа такова мезе.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 04.08.2011, 10:23

17 Блуждаещ читател | 15.03.201209:15

И в америчко си имат БАН Усмивка
Знаех си, че " и ний сме дали нещо на света..."
   

оценка

+0 -0