Какво му трябва на един добър коктейл | webcafe.bg
Webcafe

Тайните на коктейлите

Ема Иванова 26.07.2014, 18:12 (обновена 02.08.2014, 08:00)

1 от 4 снимки Назад Напред

гоблит

Владимир Петров демонстрира необходимте съставките за коктейл "Текила Танго"

Ако сте от хората, които дори и по време на ваканцията си се придържат към познатото, когато става дума за избора на питие - ще ви разбера. Пиете само готови натурални сокове, бира или залагате на твърд алкохол с доказан разредител. Естествено е да правите така, особено ако имате горчив си опит от опитването на скъпи и безвкусни коктейли на случайни места.

Не рискувате да си поръчате нищо ново и интересно, защото... Ами защото не сте имали късмета да срещнете собственика на "Гоблет" Владимир Петров, който може да ви запознае изкуството на коктейла от "а... " до "... я".

Или по неговите думи: "На повечето места не е приятно да пиеш коктейли, защото барманите нямат достатъчен ценз. Истинският майстор е онзи, при когото отиваш да изпиеш една кола, а си поръчваш "Манхатън". И не си тръгваш, докато не изпиеш поне няколко".

Иманно Влади е барманът, който може да предложи най-интересните рецепти за коктейли от своя богат опит. В следващите седмици ще ви престави някои от неговите рецепти от листа на "Гоблет", придружени от обяснения и други полезни знания за коктейлното изкуство. Но нека първо се запознаем с някои тънкости на изисканите питиета.

Коктейли могат да се пият винаги

Първото основно нещо, което Влади държи да се знае е, че коктейли могат да се пият цяла година и по всяко време на денонощието.

Тоест - забравете че с лятото отминава времето за екеприментиране с различните питиета. Има горещи коктейли (Блу блейзър с уиски и гореща вода), млечни коктейли (серията коктейли "Ласи" с кисело мляко и плод - боровинка, ягода), безалкохолни коктейли.

"Всъщност всеки един фреш - дори смесването на ябълка и морков вече е коктейл" - казва Владимир. Безалкохолнте плодови и зеленчукови коктейли обикновено се пият или през деня (например на плажа), или след тежка вечер, както в случая с коктейл Детокс, който може да съдържа цвекло, целина, лимон и който буквално изсмуква токвините от тялото, подобно на лекарство.

Но да се върнем на алкохолните коктейли.

Знаете ли, че само със смяната на основния алкохол и запазването на другите две съставки можете да получите голямо разнообразие от коктейли? Ето примерът на Влади. "Имаме две основни съставки: лимон и захар. Добавяме различни алкохоли и получаваме следното:

Лимон + захар + водка = Кайпирошка

Лимон+ захар + ром = Дайкири

Лимон + захар + джин = Колинс

Лимон + захар + уиски = Уиски сауър

Така със сто различни вида алкохол, можем да получим сто различни коктейла."

Класиките в жанра

Маргарита, Блъди мери - тези два коктейла Влади нарича "класики", защото са добре познати, а и широко разпространени по заведенията. Но всяко уважаващо себе си заведение има своя тайна, с която да направи и добре познатия коктейл една идея по-различен и запомнящ се.

"Да вземем например Блъди Мери-то - всеки бар се опитва да придаде собствен индивидуален оттенък на питието. Някой бар ще си направи собствен домашен сок, който ще е определени подправки. Друг ще вкара екзотични неща. Аз съм традиционалист и според мен този коктейл специално няма нужда от "ремиксове", но съм виждал да го сервират дори и със скариди. Идеята е да сложиш авторски почерк, за да си различен."

Очевидно, освен изкуство, в алхимията на коктейла - в неговата украса, в цвета му, в избора на чаша има и... сериозна доза бизнес.

Самото приготвяне на Блъди Мери и на Маргарита също може да има тънкости. "Ако правиш Блъди Мери и го биеш много силно в шейкъра, рискуваш да вкарваш въздух, и сокът да стане на мехурчета, което не е желателно. Подобно интензивно биене аз използам само за силно алкохолни коктейли, които се пият много студени: като Маргарита."

От бармана завиди дали ще използва златна или бяла текила за Маргаритата. "Някои смятат, че златната текила има по-богат аромат, други - че трябва да се акцентира върху цитросовата страна и да се използва бяла текила. Изобщо импровизациите винаги са добре дошли при създаването на коктейли."

Авторски права

Според Владимир "да измислиш един коктейл не е като да измислиш примерно софтуер и да му сложиш авторски права. Хубаво е всеки да се наслаждава на опитаното, да променя, да го развива. Аз лично се радвам, ако създам нещо и някой го намери за достатъчно добро, че да си го сложи в менюто."

Той дава пример с коктейл "Ел мариачи", за който би могъл да претендира, че "той го е въвел". "Ел мариачи се състои от текила, грйпфрут и кампари. "Този коктейл го правят на доста места, срещал съм го и по морето. Идеята обаче е да сложиш авторски почерк, а и да направиш коктейла по най-добрия начин. Тайната е в старанието, дори и в най-дребния детайл."

Къде в София?

Е, добре, къде в София могат да се поръчат хубави коктейли, които да заменят до болка познатите традиционни питиета?

Извън "Гоблет", Влади препоръчва няколко места. "Заведенията, където коктелите са на много високо ниво и където хората, които работят са професионалисти, са "By the way" - много сериозно място с добър барман, "The Coctail Bar", който си е специализиран за коктейли, и ресторант "Щастливото прасе", където барманът е от новата "вълна" алхимици на коктейлите - така наречените миксолози.

Ще ви срещнем с Влади отново следващия път, когато той ще представи рецепта на коктейл "Текила Танго", както и ще обясни кои са основните чаши за коктейли и какво значение има това.

Oще: бар  владимир петров  гоблет  коктейл  коктейли 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 29.07.201408:23

Колинс не еднакъв с различните видове джин, бих казал, че не би трябвало да се нарича Колинс ако не е с "Бомбай Сапфир"
   

оценка

+1 -0

Най-коментирани