Рецепта за кисели краставички | webcafe.bg
Webcafe

Рецепта за кисели краставички

Lifecafe
22.09.2014, 18:30 (обновена 23.09.2014, 15:36)
кисели краставици

Снимка: © Getty Images

Кой не обича кисели краставички?

Провокирани от коментарите под скорошната ни статия "Сезонът на киселите краставички" и желанието на нашите читатели, публикуваме рецепта за това задължително мезе на българската трапеза.

Да не забравяме, че точно сега наистина е сезонът на киселите краставички, затова превземайте пазара. Останалото е много лесно.

За един буркан са ви необходими:

- Десетина краставички (корнишони)
- 10 зърна черен пипер
- 1 дафинов лист
- 1/4 средно голяма глава лук
- 1 равна с.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 1 к.ч. оцет (80 мл)
сух копър
- синапено семе по желание


Накиснете корнишоните в студена вода за няколко часа, отрежете им краищата и ги наредете плътно в буркана, заедно с лука, нарязан на ивици, и подправките. В тенджера на слаб огън загрейте оцета с малко вода, прибавете захарта и солта. Сместа се излива в буркана до гърлото му и се допълва с вода, ако не е достатъчна.

След това бурканът се вари в тенджера за пет минути, след като водата кипне. След това го обърнете с капачката надолу и изчакайте да изсъхнат.

Oще: буркан  зимнина  кисели краставички  корнишони  рецепти 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 10:47

3 starsucka | 23.09.201414:03

Какво кипване, бе колеги, какви 5лв. Това не е естествена ферментация, това са някакви trendy краставици. Пробиотичният ефект е валиден само при процес на естествена ферментация. Другото е булшит, По-здрави.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.09.2014, 11:15

2 acacia | 23.09.201411:26

Рецептата е на прочутия Цаньо Сърнев. От години ги правя по този начин. Всеки, който е опитал тези краставички, вече не ги приготвя по друг начин. Като онези, които помня от детските си години - от бидоните в "Плод зеленчук". Истинските кисели краставички!

На 10 кг краставички - 6 литра марината. На литър вода - 70 гр. оцет, 70 гр. сол. Кипва се и се вари 10 минути. Като изстине маринатата се добавя - на литър марината - 20 гр. ракия или водка. Между корнишоните се нареждат сухи клонки от копър и дафинови листа. Може да се добавят и корени хрян. Бидончето (трябва да е на хладно място, най-добре на балкона) се търкаля от време на време докато краставичките започнат да втасват. Често докато съвсем втасат - половината вече са хапнати! А инак, ако останат, се запазват хрупкави до август.

И тези са превъзходни:

Хрупкави кисели краставички

• 1 с.л. едра сол
• 2 с.л. спирт или ракия
• 2 смокинови листа
• краставички
• синапено семе- половин каф. лъжичка
На дъното на буркана поставяме 1 смокиново листо. Краставичките надупчваме с игла или вилица и пълним буркана. Отгоре поставяме другото листо, солта, ракията, синапеното семе и допълваме с вода. Буркана се обръща около седмица, и се прибира на хладно място.
Не се стерилизира. Появява се бяла утайка на дъното на буркана, но краставичките си остават хрупкави.
Ако имате по-голямо количество краставички, може да ги сложите в 3 или 5 л бутилки от вода, а после режете шишето.

Зададените количества са за съд от 1 л.

Хубавото и при двете рецепти е, че не се ползват консерванти и не се стерилизират.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 10:47

1 starsucka | 23.09.201409:40

Аз пък ги правя така: вода и морска сол, като на 1кг краставички солта е 1.5 супена лъжица. Ферментацията върши останалото.
   

оценка

+2 -0