Хапнете един изкуствен бургер | webcafe.bg
Webcafe

Хапнете един изкуствен бургер

Lifecafe, по BBC 05.08.2013, 12:20 (обновена 05.08.2013, 12:25)
бургер

Дали стволовите клетки ще нахранят света?

Първият отгледан в лаборатория бургер ще бъде представен и изяден на нарочна пресконференция в Лондон. Учени използвали клетки от крава и ги превърнали в мускулни влакна, от които направили кюфте. Според изследователския екип, технологията ще задоволи все по-голямото търсене на месо по света.

Критиците на изкуствената храна смятат, че има и по-лесни начини да бъде преборено недохранването - например, просто всички да намалим месните продукти.

От нищо - нещо

Стволовите клетки са като своеобразен шаблон, от който се развива специализираната тъкан - била тя нервна или кожна. Повечето научни разработки в тази област са свързани със създаването на изкуствени органи за трансплантиране. Проф. Марк Пост от Университета в Маастрихт и екипът му използват същите методи за създаването на храна.

Процесът започва с извличането на стволови клетки от мускулната тъкан на крава. В лабораторията те биват захранени и третирани с химикали, които им позволяват да се делят и да се развиват. След три седмици вече има милион стволови клетки, които се превръщат в малки мускулни влакна. Когато станат достатъчно, от тях се приготвя кюфте. По-големи парчета тъкан биха изисквали изкуствени системи за обмяна на веществата.

Учените правят всичко възможно синтетичното месо, което е бяло на цвят, да наподобява оригинала възможно най-много. За целта се използват оцветители и подправки. „Ако не изглежда като нормално месо, ако няма вкус като на нормално месо... това няма да е реален заместител", коментира един от сътрудниците на Пост. Шефът на проекта за 215 000 паунда коментира, че бургерът „няма да е страхотен на вкус, но ще става".

Решение?

„Много хора намират за отблъскваща идеята за синтезирано в лаборатория месо, но вероятно биха разсъждавали по същия начин и за истинското, ако се замислят какво се случва в кланиците", коментира Хелън Брийууд от изследователския екип. Тя е станала вегетарианка заради жестокостите, проявявани спрямо животните.

От световната организация ПЕТА също посочиха, че с появата на изкуственото месо „ще дойде краят на камионите, пълни с крави, и пилета; на кланиците и на промишленото животновъдство. Въглеродните емисии ще бъдат намалени, ще се постигнат икономии на вода и самото снабдяване с храна ще стане по-сигурно".

...или не

Въпреки това, не липсват и критици. Според някои от тях, отдалечаването на хората от естествените храни в дневната им диета може да породи здравословни рискове. Според други, проблемът с недохранването в бедните държави е обвързан със затлъстяването в богатите и решението не е в производството на още храна, а в по-добро управление на ресурсите.

Според последния доклад на ООН, Китай и Бразилия вече почти са достигнали очаквания си пик в потреблението на месо, а много индийци така или иначе го избягват по културни и религиозни причини.

Така е напълно възможно синтетичният бургер да се превърне в научно решение, което си търси проблем.

Oще: гмо  клетки  месо  синтетично месо  стволови клетки 


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

9 pepe | 12.08.201310:48

Направиха го вече, опитаха го вече, казаха, че няма вкус /вече/...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

8 pueblo | 11.08.201318:19

Смее се че то техните истински кюфтета,на нищо не мязат,представям си нещо дето ще "става" Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.11.2010, 00:11

7 dedogo6 | 05.08.201323:27

... и да допълня @Скучко - автора -
хас минджакес чирикли... Много щастлив muhihihihi Mr. Green
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

6 скучко | 05.08.201316:50

Автора!,

Хас мукар Плези се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

5 DonTsetsi | 05.08.201316:16

lele male,
всяка храна, която няма достъп до влага, се разлага по-бавно. Няма как нещо пържено и държано на открито под лампа да хване мухъл.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

4 lele male | 05.08.201316:00

То естествените са егати шита, какво остава за изкуствените... Объркан http://www.youtube.com/watch?v=FoFpsUvaJlE
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.04.2013, 21:30

3 Meteora Meteora | 05.08.201315:26

Долу ръцете от бахура!
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 15.03.2013, 13:26

2 DonTsetsi | 05.08.201315:07

Евтино месо без жили и с количество мазнина на вкус... не виждам нищо лошо. Усмивка
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

1 паяка | 05.08.201313:08

"Така е напълно възможно синтетичният бургер да се превърне в научно решение, което си търси проблем."

Най-симпатичното изречение тук.
   

оценка

+3 -0

Най-коментирани