Апокалипсис кога: Най-големите опасности за човечеството | webcafe.bg
Webcafe

Апокалипсис кога: Най-големите опасности за човечеството

Webcafe по BBC
17.08.2017, 13:10 (обновена 19.08.2017, 11:10)
климат

Снимка: © Getty Images

Всички опасности, които могат да затрият човечеството, класифицирани по ниво на опасност

Краят на света е популярен мотив за множество фантастични романи, филми сериали, романи и разкази. Страхът от смъртта и от изчезването на всичко познато по някакъв странен начин ни привлича и ни кара да оценим това, което имаме.

Често обаче сами не осъзнаваме реалните заплахи, които наистина могат да предизвикат края на човечеството, цивилизацията и дори края на самата планета. Това са проблеми, които често подценяваме и си мислим, че могат да бъдат подминати. Въпросът обаче е, че колкото повече отлагаме решението им, толкова по-сериозни стават те.

От BBC изброяват всички относително големи заплахи за човечеството, които могат да причинят края на света, оценявайки ги по степен на опасност и близост до настоящия момент.

Така всяко подобно събитие се класифицира по скала, определяща вероятността да унищожи цялото човечество, от 1 до 5, като 1 е проблем, 2 е сериозен проблем, 3 е опасност, 4 е трябва да напуснем Земята, за да оцелеем, а при 5 не можем да направим абсолютно нищо, за да решим проблема.

По отдалеченост във времето от настоящия момент събитията се разделят в няколко основни групи: в това десетилетие, до края на века, до края на хилядолетието, след милион години и след повече от милион години.

В това десетилетие

- Изчезването на пчелите. Макар да не звучи особено опасно, проблемът е сериозен. Световните популации на пчелите намаляват сериозно заради пръскането с пестициди. Тяхната роля в икономиката обаче е повече от голяма. Пчелите са ключов фактор при опрашването на растенията и без тях много растения ще са подложени също на изчезване, а оттам и голяма част от храната, която стига до нас. Затова без пчели светът може да изпадне в състояние на недостиг на храна и гладна смърт. Степен на опасност - 2.

До края на века

- Ядрен апокалипсис. Опасността от възникването на ядрен конфликт, който да разруши по-голямата част от света. Голямо количество прахови частици ще се отделят в атмосферата и ще предизвикат плътни облаци, през които слънчевата светлина няма да може да проникне. Това на свой ред ще доведе до ядрена зима, световен глад и изчезване на по-голямата част от живота на земята. Степен на опасност - 2.

- Биотероризъм. Смъртоносен вирус се разработва като биологично оръжие, което пуска на ключово място. Вирусът се разпространява мълниеносно, няма ваксина за него и се поражда глобална пандемия и смърт за човешкия вид. Степен на опасност - 4.

- Изчезване на горния слой на почвата. Масовото изсичане на гори и употребата на различни химични торове и пестициди може в един момент да доведе до постепенно намаляване на качеството на почвата и постепенното й изчезване. Растенията няма да могат да се развиват без почва, а Земята бавно ще обезлесее, оставайки гола пустиня. Степен на опасност - 4.

- Естествена пандемия. Появява се вирус, който не може да бъде спрян с вече съществуващите антибиотици. Вирусът се разпространява по целия свят, оставяйки съвсем малко или никакви оцелели. Степен на опасност - 3.

- Комбинация от природни бедствия. Различни по вид бедствия, причиняващи се едно от друго удрят Земята - земетресения, цунамита, наводнения, пожари, експлозии и т.н., които в крайна сметка избиват по-голямата част от населението на света. Степен на опасност - 4.

- Пренаселване на света. Дори в момента на Земята живеят твърде много хора, които изчерпват ресурсите й. За в бъдеще този проблем само ще се засилва, като се очаква до края на века населението на планетата да е надскочило вече 10 млрд. души. Това ще превиши всички възможности на планетата да изхранва и поддържа такова количество хора, което на свой ред ще доведе до гладна смърт за мнозина. Степен на опасност - 3.

- Нанооръжия. Оръжейната индустрия се развива и води до произвеждането на нов тип супер смъртоносни оръжия, които ще отнемат живота на голяма част от населението на планетата. Степен на опасност - 3.

- Климатичните промени. Човешката активност причинява повишаване на температурата на Земята. Това на свой ред води до разтопяване на все по-голяма част от ледовете на полюсите, наводнения, природни катаклизми и смърт за милиони и дори милиарди хора. Степен на опасност 4.

- Зъл изкуствен суперинтелект. Изкуствен интелект успява да достигне ниво на познание и осмисляне на познанието в пъти надвишаващо това на най-интелигентния човек. Оттам стига до извода, че хората причиняват повече злини на планетата, отколкото да я облагородят. След това идва ред на сюжета на филмите от поредицата за терминатора. Степен на опасност - 3.

До края на хилядолетието

- Рязко намаляване на населението на света. Способността на хората да се възпроизвеждат намалява сериозно, водейки до рязък спад в раждаемостта, което води до сериозно намаляване на хората по Земята. Степен на опасност - 1.

- Грешка при геоенжинерството. Опит на човечеството да редуцира по технологичен начин емисиите на въглероден диоксид във въздуха се обърква драстично, нарушавайки по този начин озоновия слой, който защитава Земята от ултравиолетовите лъчи.

- Теорията за сивата слуз. Микроскопични нанороботи решават да превърнат всичко във вселената в нещо като сива слуз. Степен на опасност - 1.

- Постхората. Заради генно инженерство, технологични приставки в човешкото тяло и т.н. хората са се променили до неузнаваемост. Степен на опасност - 2.

В следващите милион години

- Супервулкани. Изригването на вулкан като Йелоустоун например ще унищожи цяла Северна Америка и ще покрие атмосферата с облаци от прах, които ще намалят многократно температурата на Земята. Степен на опасност - 3.

- Изтичане на метан в атмосферата. Подобно изтичане, предизвикано от разтопяването на "горящия лед" или от пропукване на земната кора и освобождаване на залежите, които са на дъното на океаните, може да доведе до глобално затопляне от епични размери. Степен на опасност - 2.

- Сблъсък с астероид. Голям астероид или комета се забиват в Земята или Луната, предизвиквайки катаклизми и изчезването на голямата част от живота на планетата. Степен на опасност - 4.

- Инвазия на извънземни. Осъществява се първи контакт с извънземна цивилизация, която обаче е настроена завоевателно. Степен на опасност - 2.

Повече от милион години

- Ефектът на Венера. Климатичните промени са толкова неконтролируеми, че температурите на Земята се изравняват с тези на Венера и планетата става необитаема. Степен на опасност - 3.

- Вълна от гама-лъчения. Звезда, намираща се в относителна близост до Слънчевата система експлодира, освобождавайки вълна от гама-лъчи, които разрушават озоновия слой на Земята. Степен на опасност - 4.

- Сценарият на Матрицата. Оказва се, че всъщност вселената ни е само външна симулация, която бива спряна от висшите организми, стоящи зад нея. Степен на опасност - 3.

- Черна дупка извън контрол. В Слънчевата система попада Черна дупка, която унищожава всички планети наоколо. Степен на опасност - 3.

- Смъртта на Слънцето. Слънцето се превръща в Червен гигант и унищожава живота на Земята. Степен на опасност - 5.

- Смъртта на Вселената. Теорията, че в един момент Вселената ще обърне процеса на постоянно разширяване, за да се върне отново до състоянието си отпреди Големия взрив. Степен на опасност - 5.

- Неизвестното. Нещо, което може да се случи и да ни затрие като вид, без да имаме възможност да направим каквото и да е, но към момента не е известно на учените. Степен на опасност - никой не знае.


Още от Животът

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани