Съоръженията за сняг на фаталната писта Мечи чал - незаконни | webcafe.bg
newscafe

Съоръженията за сняг на фаталната писта Мечи чал - незаконни

Webcafe.bg
26.03.2015, 17:32 (обновена 26.03.2015, 18:06)
писта "Мечи чал"

Снимка: © Facebook/ Vesselina Kyncheva

Снимка на опасната шахта, публикувана от Веселина Кънчева във Facebook

Съоръженията за изкуствен сняг в ски зоната в Чепеларе, на която млад мъж загуби живота си на 14 февруари, са незаконни. Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е предприела процедура по премахване на всички 47 съоръжения за изкуствен сняг там, съобщава „Дневник".

Проверката на ДНСК показва, че на пистата има съоръжение за сняг с 47 шахти за заснежителни оръжия, които нямат одобрени проекти и издадено от главния архитект на общината разрешение. ДНСК се зае с проверка на пистите на връх Мечи чал, след като прокуратурата разпореди проверки на всички ски-съоръжения в Смолянска област. Органите бяха сезирани от Веселина Кънчева - сестра на загиналия на 14 февруари скиор - 28-годишният Данаил Кънчев. Сестра му създаде инициативен комитет за проверка на законността на ски пистата.

Предстои да бъде образувано административно производство, за да се забрани използването на съоръжението и то да бъде премахнато. Ще бъдат наложени глоби и предвидените в закона имуществени санкции срещу нарушителите. Инцидентът се разследва и от Районна прокуратура - Смолян.

Министерство на туризма разпореди да бъде ограничен достъпът до мястото на фаталния инцидент.

Данаил Кънчев почина след удар в необезопасена шахта в непосредствена близост до пистата на Мечи чал. След като беше обявено, че тя е обезопасена, сестрата на загиналия скиор, разпространи във Facebook снимки, които доказват, че това не е вярно и съоръжението е опасно. Самата писта е част от спортен комплекс, който, според официалния му сайт, е създаден по проект на стойност 50 млн. евро. Пистата е с дължина 3.5 километра.

Преди четири години имаше и друг инцидент със скиор на Мечи чал Чепеларе. Тогава 36-годишният мъж почина, като според официалната информация е излязъл от пистата заради висока скорост. В началото на 2014 година туристи се оплакаха от състоянието на пистите, като тогава прокуристът на "Чепеларе курорт" Янчо Янков обяви, че пистите, които не работят, са оградени с мрежи и имат табели.

За безопасността на пистата отговаря инвеститорът в спортен център Чепеларе - публично-частно дружество "Чепеларе курорт" АД, в което собственици с 49% са община Чепеларе и с 51% - "Родопска инициатива" АД, в която равни дялове имат "Орион ски" АД, "Родопски дом" ООД и "Екологични продукти" ООД. "Орион ски" е приватизатор на "Пампорово ски".

През 2013 година се лансира идеята за създаването на мегакурорт, който да обхваща Чепеларе с писта Мечи чал и Пампорово. Мажоритарен собственик на "Пампорово" АД е Цветелина Бориславова през CSIF.

Oще: днск  загинал скиор  мечи чал  мечи чал чепеларе  незаконна писта  незаконни стоежи  незаконни съоръжения  писта мечи чал  районна прокуратура-смолян  ски  ски курорт  скиор  смолян  чепеларе 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани