Скъпият молитвен дом в „Столипиново" ще е незаконен | webcafe.bg
newscafe

Скъпият молитвен дом в „Столипиново" ще е незаконен

Webcafe.bg
14.10.2015, 09:33 (обновена 04.12.2015, 13:11)
Молитва

Снимка: © Getty Images

Говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов, посочи, че мюфтийството няма връзка с изграждането на храма и не може да контролира извършваните там дейности

Молитвения дом, който ще се строи в пловдивския ромски квартал „Столипиново" за 500 000 евро (около 1 милион лева), няма да бъде законна. Община Пловдив е издала разрешително за построяването само на социален дом, но не и на молитвен дом. Това става ясно от думите на временно изпълняващия длъжността кмет на Пловдив Димитър Кацарски, който отговаря за общинската собственост.

Пред Дарик радио той посочи, че в имота не могат да се извършват религиозни дейности, защото предназначението на имота в Подробния устройствен план не е за религия.

„В този конкретен случай предназначението на имота е за обществено обслужващи дейности и там молитвен дом не може да има", отбеляза Кацарски.

Говорителят на Главното мюфтийство Ахмед Ахмедов, посочи, че мюфтийството няма връзка с изграждането на храма. Той подчерта, че „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание", което ще строи молитвения дом в Столипиново, няма нищо общо с мюфтийството и то не може да носи отговорност или да контролира дейностите, които ще се извършват там.

Преди ден стана ясно, че неправителствената организация „Мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание", зад която стои бившият главен мюфтия Недим Генджев, ще строи джамия в ромския квартал, а в нея ще се извършват богослужения на български, турски и арабски език.

Oще: вероизповедание  главно мюфтийство  джамия  мюсюлманско сунитско ханефитско изповедание  мюфтия  пловдив  ромски квартал  столипиново  храм 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани