КС забрани безконтролното следене в интернет | webcafe.bg
newscafe

КС забрани безконтролното следене в интернет

Webcafe.bg, по "Де факто"
12.03.2015, 15:12 (обновена 12.03.2015, 15:22)
интернет

Прекратяването на достъпа до трафични данни от службите за сигурност ще влезе в сила веднага след публикуването на решението на КС в "Държавен вестник".

Конституционният съд отмени спорните разпоредби в Закона за електронните съобщения, които даваха възможност за пълно следене на всички граждани от службите за сигурност в интернет и чрез телефонни разпечатки.

Делото в КС беше заведено в средата на миналата година по искане на от омбудсмана Константин Пенчев от 15 април 2014 г., след като Съдът на ЕС отмени Директивата, въз основа на която бяха направени конфликтните промени в ЗЕС през 2010 г.

Решението на КС е подкрепено от 8 съдии, а трима са го подписали с особено мнение.

Разпоредбите в ЗЕС задължаваха всички доставчици на електронни услуги и мрежи (интернет-доставчици и мобилни оператори) да пазят за срок от 12 месеца трафичните данни на потребителите си, а в случай на поискване от страна на МВР, ДАНС, НРС или Военното разузнаване - да ги предоставят на службите за сигурност.

Това разкриваше широко поле за възможности за злоупотреби с достъпа до личната кореспонденция на гражданите, дори да не е извършено тежко престъпление.

"Българският закон не покрива стандартите за защита на гражданите, а от това следва, че е наложително приемането на нова и значително по-прецизна законова уредба, която да установи справедлив баланс между интересите на отделната личност и цялото общество", се казва в решението, цитирано от "Де факто".

Прекратяването на достъпа до трафични данни от службите за сигурност ще влезе в сила веднага след публикуването на решението на КС в "Държавен вестник".

Oще: военно разузнаване  граждански права  данс  интернет доставчик  конституционен съд  конституция  кс  мвр  мобилни оператори  наблюдение  нрс  онлайн  подслушване  сигурност  срс  телефонни разпечатки  трафични данни 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 13.03.201514:16

Задавам въпрос на КС.Нима контролното следене в интернет е демократична ценност?Пълна пушилка без стойност.Ало зомбита–вкарват Ви в законова спирала.Но ако не мислите–това е за Ваша сметка.Акулите мислят и затова Ви управляват.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани