НАТО залага на центровете в Източна Европа | webcafe.bg
newscafe

НАТО залага на центровете в Източна Европа

Webcafe.bg, по БТА
04.02.2015, 09:38 (обновена 04.02.2015, 10:15)
Йенс Столтенберг

Снимка: © getty images

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг получи обещание, че България ще увеличи бюджета за отбрана до 2 на сто от БВП, каквото е изискването за страните-членки на Алианса

Бъдещият команден и контролен център на НАТО в София ще има ключова роля в отбранителната стратегия и вътрешната защита на Алианса, съобщиха високопоставени източници от военния съюз, цитирани от БТА.

Решението за създаване на такива събиращи данни за заплахи центрове в България, Полша, Румъния, Литва, Латвия и Естония ще бъде взето утре на еднодневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел. Ходът е провокиран от Русия и международния тероризъм.

Отделно, ще се утрои капацитетът на силите за реагиране на Алианса. Те ще разполагат със средства за действие по суша, въздух и вода. Разполагането на тези сили ще става с решение на Северноатлантическия съвет на НАТО.

По-рано военният министър Николай Ненчев разсея съмнения, че край Шабла ще се строи база на НАТО. Той уточни, че половината от състава на командния център в София ще бъдат военнослужещи от страните-членки на военния съюз.

Високопоставените представители на НАТО поясниха, че целта е за срок до два дни силите за бързо реагиране да могат да се разгърнат в дадена страна или район от НАТО, получили заплаха или срещу които е било предприето нападение.

НАТО на няколко пъти обвини Русия, че праща свои военнослужещи и оръжия на украинските сепаратисти в Донецк и Луганск, както и че нарушава международното въздушно пространство над Северна Европа и Черно море.

Експерти на НАТО се намират в Украйна, за да помагат с реформите в сектора за сигурност, но не водят бойните действия срещу проруските сепаратисти, съобщи помощник генералният секретар на алианса Джеймс Апатурай. Наскоро Киев отмени военния си неутралитет и обяви, че започва стъпки към членство в НАТО.

„В действителност ние имаме специалисти в Украйна, но нямаме никакъв персонал в Източна Украйна, никакъв персонал, който да предоставя съвети за изпълнение на бойни операции или да съдействал за осъществяването им, заяви той.

Промяна в средата за сигурност

Командните и контролните центрове в Източна Европа ще събират и обработват данни, и ще ги предават на координационния център в Шчечин (Полша). Полският център ще направлява цялостните дейности на регионалните щабове, в които ще работят специалисти от държавите от алианса.

„Нямаше предпоставки за усилване на взаимната защита досега, но нещата се промениха и вече имаме нужда да бъдем в готовност по външните ни граници, в рамките на НАТО, и много бързо да се задействаме. Така тези наши погранични членове ще бъдат способни да сдържат или да отвърнат на нападение. Необходима е преоценка на цялата структура на алианса", поясни представител на НАТО, пожелал анонимност.

Oще: агресия  армия  база на нато  военен алианс  война  международна сигурност  нато  русия  украйна  център на нато в софия  шабла 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани