Директорът на "Метрополитен" предложен за орден "Стара планина" | webcafe.bg
newscafe

Директорът на "Метрополитен" предложен за орден "Стара планина"

Webcafe.bg
07.05.2015, 13:48 (обновена 07.05.2015, 16:05)
летище софия, метро

Снимка: © webcafe.bg

Според правителството изпълнителният директор на "Метрополитен" заслужава най-високото държавно отличие заради метрото

Правителството предлага на президента да удостои с орден „Стара планина" - първа степен изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД проф. д-р инж. Стоян Братоев.

За награждаване с медал „За заслуга" е предложен екипът, работил по изграждане на столичното метро - инж. Кирил Зайков, инж. Валентин Тодоров, инж. Димитър Тодоров и проф. инж. Божидар Божинов. Мотивът е значителният им принос при подготовката на проектите, строителството и въвеждането в експлоатация на отделните участъци на Софийското метро, съобщава правителствената пресслужба.

Орден „Стара планина" е най-високото отличие в България и се връчва се от президента на България на политици, дипломати, общественици, спортисти, български и чужди граждани.

Правителството аргументира решението си с това, че изграждането и разширението на столичното метро е един от ключовите инфраструктурни проекти в София. Проектът се изгражда с подкрепата на Европейската комисия, Европейската инвестиционна банка и българското правителство.


Проф. Стоян Братоев е завършил специалност „Мостове и тунели" в Петербургския университет по транспорт, със специализация „Тунели и метрополитен". През 1985 г. защитава докторат по метростроителство, след което работи като научен сътрудник в Научноизследователският строителен институт. От 1996 г. е хоноруван преподавател, а от 2012 г. - професор в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски" и изпълнителен директор на „Метрополитен" ЕАД.

Инж. Кирил Зайков е заместник-началник на управление „Инвестиционна дейност" в „Метрополитен" ЕАД и ръководител на проекти от разширението на метрото, включени в ОП „Транспорт". Инж. Валентин Тодоров е заместник-началник на управление „Експлоатация" и ръководител на комплексните пускови изпитания на отделните участъци от развитието на метрото в София. Инж. Димитър Тодоров е директор на проекти за разширение на метрото по част „Електромеханична". Проф. инж. Божидар Божинов от Минно-геоложкия университет е консултант на повечето участъци от разширението на метрото по части конструкции, инженерно-геоложки и хидрогеоложки условия.

Oще: бойко борисов  братоев  метро  метрополитен  министерски съвет  правителство  стоян братоев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани