Прокуратурата отново подхвана Станишев | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата отново подхвана Станишев

Webcafe.bg
26.05.2015, 10:16 (обновена 26.05.2015, 10:43)
избори

Снимка: © webcafe.bg

Снетият имунитет на Станишев като член на Европейския парламент  е основание за възобновяване на производството срещу него.

Прокуратурата не се е отказала от делото срещу Сергей Станишев за загубените секретни документи в премиерския му мандат, разкрити от бившата барета Алексей Петров. Държавното обвинение внесе в Софийски градски съд искане за възобновяване на спряното административно-наказателно производство срещу Станишев. Това стана възможност, след като на 11 март т.г Европейският парламент сне имунитета му.

Европейският парламент бе сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров, който поиска разрешение за продължаване на наказателното преследване на лидера на ПЕС, който не крие амбиции за втори мандат.

В мотивите си Европейският парламент е посочил, че липсва подозрение, че делото срещу Станишев е заведено с намерението да му се причини политическа вреда.

На 19.12.2013 г. Софийска градска прокуратура (СГП) внесе в Софийски градски съд предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по чл. 78а НК на   Сергей Станишев.

Той е обвинен за това, че в периода 04.11.2005 г. - 27.07.2009 г. в гр. София е загубил седем документа с класифицирана информация (престъпление по чл. 358, ал.1 вр.чл.26, ал.1 НК). Тъй като обвиняемият не е осъждан и от деянието не са причинени имуществени вреди, приложението на чл. 78а НК е задължително.

В Софийски градски съд е образувано административно-наказателно производство, по което са проведени четири съдебни заседания. С решение на ЦИК № 575-ЕП/30.05.2014 г. Сергей  Станишев е избран за член на Европейския  парламент и е придобил имунитет. Поради това с определение на Софийски градски съд от 29.09.2014 г. наказателното производство е спряно.

За документите съобщи Бойко Борисов, когато дойде на власт - става дума за седем липсващи документа с гриф „секретно" - три доклада от ДАНС, два от МВР и един от министъра на отбраната и един от НАТО, за които разбрал от съвестния тогава гражданин Алексей Петров, след това основен заподозрян по делото „Октопод".

Станишев се отказа от депутатския си имунитет в предишния парламент и поиска от главния прокурор Сотир Цацаров сагата да приключи, защото създавала само спекулации.

Oще: алексей петров  дело срещу сергей станишев  европейски парламент  имунитет  прокуратура  секретни документи  сергей станишев  сотир цацаров 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани