Внимание на пътя! Снеговалежи в цялата страна | webcafe.bg
newscafe

Внимание на пътя! Снеговалежи в цялата страна и утре

Webcafe.bg, AПИ, НИМХ
16.01.2016, 16:11 (обновена 16.01.2016, 16:35)
Катастрофа на магистрала Тракия

Снимка: © Webcafe.bg

Утре ще продължат и ще се увеличат снеговалежите. Oт АПИ предупреждават, че е необходимо тежкотоварните превозни средства и леките автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи.

Прогнозата за утре е увеличаване и продължаване на снеговалежите. През нощта и утре количествата ще бъдат между 40-60 л/кв.м. В Ямболско ще вали дъжд, който впоследствие ще преминава в сняг.

В тази връзка от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) призовават за отговорно, разумно и информирано шофиране по пътищата на страната.

От Агенцията апелират шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително. Необходимо е тежкотоварните превозни средства и леките автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи.

При необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти.

Жълт код предупреителен код за потенциално опасно време е обявен в за 12 области - Видин, Монтана, Враца, София, София област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Силистра, Добрич, Варна, Бургас.

В 16 области е определен оранжев код за опасно време. Това са: Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали.

Оранжевият код предупреждава, че времето е опасно, докато жълтият алармира за повишено внимание, защото времето е потенциално опасно.

Синоптиците съветват хората да бъдат готови за обширни области със сняг, които водят до смущения на наземния, релсовия и въздушния транспорт, както и на дейностите на открито.

Във високопланинските проходи, Добруджа и Лудогорието са възможни виелици и образуване на преспи.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

Oще: агенция пътна инфраструктура  апи  вали сняг  време  метерология  настилки  нимх  променливо време  пътища  пътна обстановка  снеговалеж  снежна покривка  сняг 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани