Откриват oбходния път на Монтана | webcafe.bg
newscafe

Откриват oбходния път на Монтана

Webcafe.bg, AFP, агенция "Фокус"
29.12.2015, 08:31 (обновена 29.12.2015, 08:46)
Монтана, път, обход

Снимка: © API

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров ще открият церемонията по пускане на новия участък в 12 часа

Днес се открива обходния път на Монтана, който е част от участъка Видин-Ботевград. Пътят е част от международната транспортна мрежа между Румъния, България и Гърция.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и председателят на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров ще открият официално обхода на церемония, насрочена за 12.00 часа при пътния възел за град Лом.

Участъкът е с дължина 12.452 километра и е на стойност близо 47 млн. лв. "Обходен път на град Монтана" от км 102-060 до км 114+512.20 се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет чрез ОП "Транспорт".

Изпълнител е Обединение "Обход Монтана". Отсечката е с параметрите на скоростен път с по две ленти на движение в двете посоки.

На обекта има 4 пътни възела и 11 големи съоръжения. Трасето започва в землището на село Долна Вереница, обхожда Монтана от северната му страна, пресича пътя за Арчар, след което преминава през съществуващия пътен възел за Лом, над река Огоста и отново се включва в път Е 79 за Враца.

Съгласно първоначално сключения договор обходът трябваше да бъде готов в края на 2014-та, но работите бяха забавени.

С пускането в експлоатация на втория мост над Дунав при Видин-Калафат се увеличиха транзитните потоци в Северозападна България и направлението се използва все по-интензивно като най-къс маршрут между Западна и Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия, уточняват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, цитирани от "Фокус".


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани