По-дълга от метър бюлетина за изборите | webcafe.bg
newscafe

По-дълга от метър бюлетина за изборите

Webcafe.bg
15.04.2013, 10:34 (обновена 15.04.2013, 10:50)
Урни

Снимка: © Sofia photo agency

Изборният кодекс изисква протоколите да се копират в СИК с цел да се предотвратят изборните манипулации

Интегралната бюлетина на парламентарните избори на 12 май няма да е по-дълга от 1.2 метра.

В избирателните райони с широко участие на партии и коалиции дължината ще бъде компенсирана с намаляване на шрифта, заяви пред bTV говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов.

"Не би трябвало да има проблеми при гласуването заради това, защото в бюлетината има и номера", обясни Троянов. Той посочи, че интегралната бюлетина ще се сгъва само веднъж, ако е дълга до 50 см, а ако е повече - ще има фабрични гънки, по които да се сгъва.

Троянов припомни, че единственият легитимен знак, с който гражданите могат да отбележат своя избор в бюлетината, е Х.

"Допустимо е да има изкривяване, все пак има възрастни хора или такива с физически проблеми. СИК ще отразява дали знакът е Х е наистина Х," посочи говорителят на ЦИК.

Бисер Троянов обясни, че във всяка избирателна секция са разпределени по 1000 души, като техният брой може да се увеличи само когато има излишък до 500 избиратели, които се преразпределят.

"Урните са достатъчно големи по обем. Всяка урна ще може да поеме бюлетините, като има и резервни, ако се препълнят," обясни говорителят на ЦИК.

Във всяка кабина за гласуване ще има химикал със син цвят, като осигуряването на консумативите е отговорност на областните администрации.

Троянов припомни, че през 2003 и 2005 г. е имало случаи на регистрирани партии, които не са получили нито един глас на вота, дори и председателите им не са гласували за тях.

Затова той припомни, че партиите, които на последния вот не са получили броя подписи, с които са се регистрирали, губят правото за ново участие.

Говорителят на ЦИК хвърли още светлина върху спорното изискване според Изборния кодекс за копиране на протоколите в СИК с цел да се предотвратят изборни манипулации. "Секционният протокол е А3 формат и е разделен на страници. Той събира формат два пъти А4, първо се снима едната, а после втората," разказа Троянов.

Според него няма шанс за объркване, а освен това ЦИК ще предостави и указания за ползване на 12 000  ксерокопирни машини, които ще бъдат предоставени на СИК.

Дори при извънредна ситуация като например спиране на тока в секцията, протоколите не могат да бъдат изнасяни, за да няма предпоставки за критика към работата на СИК.

Oще: бисер троянов  бюлетина  избори  урни  цик 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани