Стопанската академия в Свищов затъна в съдебен хаос | webcafe.bg
newscafe

Стопанската академия в Свищов затъна в съдебен хаос

Webcafe.bg
04.01.2016, 19:28 (обновена 04.01.2016, 19:32)
ръководството на стопанската академия "д.а.ценов" - свищов

Снимка: © www.uni-svishtov.bg

ВАС отмени заповедта на министър Тодор Танев, с която беше назначен временен ректор на мястото на 35-годишната проф. Теодора Димитрова, протеже на Величко Адамов

Седем месеца след пенсионирането на скандалния проф. Величко Адамов от Стопанската академия, легитимността на управлението на висшето финансово училище става все по-съмнителна.

След серията взаимни обвинения и съдебни жалби, днес Върховният административен съд отмени решението на министър Тодор Танев, с което бе отстранена от длъжност 35-годишната проф. Теодора Димитрова, а на нейно място бе назначен служебен ректор.

Тричленен състав на ВАС е приел, че заповедта на министър Танев е постановена при липса на материални предпоставки за издаването й и в нарушение на чл. 10 от Закона за висшето образование.

ВАС е отменил заповедта за назначаване на служебния ректор проф. Иван Върбанов и е осъдил Министерството на образованието и науката да заплати 510 лева съдебни разноски на Теодора Димитрова.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване. То обаче идва цял месец след като изтече временният мандат на Върбанов начело на Стопанската академия. В рамките на неговия мандат трябваше да се проведе Общо събрание, което да избере нов легитимен ръководител на висшето училище. То обаче така и не беше организирано.

От 6 декември 2015 г. начело на ВУЗ-а е втори служебен ректор - проф. Марияна Божинова. Нейното назначение също е обжалвано от отстранената от МОН проф. Теодора Димитрова.

Междувременно продължава да тече основният съдебен спор за законността на избора на Димитрова през месец май 2015 г.

Група преподаватели от Академията водят дело пред съда във Велико Търново, с което оспорват легитимността на Общото събрание под ръководството на Величко Адамов.

Самият Адамов е обект на разследване в три досъдебни производства за длъжностни престъпления и източване на финансите на Стопанската академия през схема за продажба на учебници за дистанционно обучение, командировъчни и дарения.

Oще: академията в свищов  вас  величко адамов  висше образование  вуз  върховен административен съд  закон за висшето образование  марияна божинова  министър на образованието и науката  мон  проф. величко адамов  проф. теодора димитрова  свищов  стопанска академия в свищов  тодор танев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани