България ще настоява за отпадане на визите за САЩ | webcafe.bg
newscafe

България настоява за отпадане на визите за САЩ

Webcafe.bg
26.11.2014, 15:38 (обновена 18.12.2014, 11:56)
Божидар Лукарски

Страната ще обвърже с това преговорите за Трансантлатическо партньорство със САЩ

Възможно е България да обвърже преговорите за Трансантлатическо партньорство за търговия и инвестиции с отпадането на визовия режим за българи, пътуващи до САЩ. Това стана ясно от думите на икономическия министър Божидар Лукарски по време на пресконференция. Той допусна вероятност България да не подкрепи ТТИП.

Лукарски посочи, че на този етап преговорите не са стигнали до момента за обсъждане за визовия режим за българи. Официалното становище на правителството е, че в преговорите по ТТИП трябва да се разгледа и въпросът за визите за българи, добави той.

Договорът между САЩ и ЕС трябва да бъде подписан през 2015 г. и да премахне пречките пред търговията и инвестициите между двете общности.

Съдържанието му е още не е ясно, но левите сили в Европа и екодвиженията спекулират, че този договор ще позволи добива на шистов газ и че свободната търговия ще се отрази на намаляване на социалните права в Европа.

Директива от 20 декември 2013 година изисква единодушие на страните от ЕС по отношение на визовите политики на трети страни към държави-членки. В началото на тази година Европейската комисия призова официално Щатите да премахнат визовите ограничения за България, Полша, Хърватия, Кипър и Румъния.

Официалното становище на България не се различава много от това на другите страни-членки, с разликата, че ние искаме като основен въпрос в преговорите да залегне и визовият режим за българите за САЩ, каза Лукарски.

По думите му основната роля на министерството му е да подпомага бизнес климата и да създава правна рамка, за да може бизнеса сам да се развива и определя икономиката. Той цитира и съветника си Владимир Каролев, че в световен мащаб основно правото спомага за развитието на бизнес климата и икономиката. Една от основните критики към избирането на Лукарски за министър на икономиката беше, че има юридическо образование и затова не е подходящо да отговаря за този ресор.

Oще: божидар лукарски  визи  европейски съюз  ек  ес  икономика  лукарски  министерство на икономиката  министър на икономиката  пътуване  сащ 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.