Община Перник е във фалит с над 30 млн. лв. дългове | webcafe.bg
newscafe

Община Перник е във фалит с над 30 млн. лв. дългове

Webcafe
06.10.2017, 17:14 (обновена 06.10.2017, 17:22)
Поглед към Перник

Снимка: © Wikimedia Commons

Община Перник е във фалит, а сметките й са запорирани заради задължения от над 30 млн. лв. Това обяви пред bTV зам.-кметът на града Денислав Захариев.

Сметките са запорирани от частен съдебен изпълнител, а финансовите проблеми на общината датират от години.

По думите на Захариев фирма е осъдила общината за 700 хил. лв. Компанията е в момента в несъстоятелност. Тя била е санкционирана от местните власти заради забавяния в работата, но в съда спечелила делото срещу общината. Зам.-кметът добави, че общината е пропуснала възможността да си потърси 1,5 млн. лв. под формата на неустойки, заради неизпълнен концесионен договор от същата компания.

Освен това Перник дължи на НАП 2,6 млн. лв. с лихва 700 хил. лв.

Общината е в оздравителен план, за да падне запора над сметките. Успяла е да сключи споразумения и ще плаща дълговете на части.

Общинският съвет в Перник е обявил в ликвидация "Медико-дентален център" ЕООД, а като мотив е посочено, че приходите от основната дейност на дружеството не стигат за покриване на разходите му. То няма сключен договор с НЗОК, материалната база е технически и морално остаряла, финансовото състояние е изключително тежко и изготвяне на оздравителна програма няма да доведе до стабилизиране.

Инвестиция в съвременна апаратура при тези условия е неоправдан разход за общината, която също се опитва да се оздрави финансово, счита кметът Вяра Церовска.

Общинският съвет освобождава от длъжност и управителя на лечебното заведение Лорита Стефанова.

Определен е едногодишен срок на ликвидация, като е гласуван бюджет в размер на 55 000 лв. за обезпечаване на ликвидационните мероприятия.

Здравните заведения в Перник също имат проблеми от години, през 2014, директорът на пернишката многопрофилна болница за активно лечение "Рахила Ангелова" алармира за проблем, който слага под въпрос функционирането на лечебното заведение.

Oще: дългове  община перник  перник  фалит 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани