В училище ще се учи за антитероризъм и бежанци | webcafe.bg
newscafe

В училище ще се учи за антитероризъм и бежанци

Webcafe
23.08.2016, 12:18 (обновена 23.08.2016, 12:25)
меглена кунева

Кунева обясни, че при европейско финансиране е задължително да има рекламни материали.

Обучението по превенция на тероризма ще присъства трайно в учебната програма съгласно новия проект за стандарти в образованието, който бе представен днес от министъра на образованието Меглена Кунева.

В 12 клас учениците ще изучават глобалните проблеми на съвременността като тероризъм, ксенофобия, етническо напрежение, радикализация, война и мир. Те трябва да познават формите на политическо устройство, видовите протест както и да боравят с понятия като бежанци, глобализация, емиграция и имиграция.

Нововъведенията са предвидени за часа на класа и за гражданско образование. Те са все още на ниво обществено обсъждане и няма да важат за предстоящата учебна година.
В 11 клас учениците ще съпоставят идеите за свободата, човешките и гражданските права. Сред поставените цели е да оценяват негативно корупцията.

Относно скандалната обществена поръчка за рекламни материали на МОН, Кунева се оправда, че "за зла участ в единствената седмица, когато поръчката стояла на страницата на министерството, и тя, и главният секретар били в отпуска и нямало кой да обясни нещата". Министърът добави, че е задължение към всяка програма да има табели и рекламни материали, иначе трябва да се връща цялата усвоена сума".

Кунева обясни още, че е направила проверка и е спряла обществената поръчка, защото "тези поръчки имат необходимост да създадат позитивно отношение към пари, които влизат отвън в нашия бюджет".

 

Oще: антитероризъм  бежанци  глобализация  гражданско образование  държавен стандарт  европейски средства  запалки и брошури за мон  корупция  меглена кунева  министър на образованието  мон  учебни програми  училище  час на класа 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани