Повечето българи вярват в Бог, но една трета четат хороскопи и прибягват до магия | webcafe.bg
newscafe

Повечето българи вярват в Бог, но една трета четат хороскопи и прибягват до магия

Webcafe
12.11.2017, 17:53 (обновена 12.11.2017, 21:09)
православна църква

Снимка: © Getty Images

77% от българите твърдят, че вярват в Бог. Това показват данни от доклада "Православното християнство в 21-ви век" на американския изследователски център "Пю". Проучването обхваща православни от страните от бившата СССР, Балканите и Източна Европа, както и Етиопия и САЩ. Много по-малък е е броят на тези, които ходят на литургия - близо 5%, както и на тези, които се молят всеки ден - 15%. У нас много малко хора се самоопределят като атеисти. Според 49% религията е горе-долу важна, тя е много важна за 19%, и изобщо не е важна за 31%. Проучването показва, че жените са по-религиозни от мъжете. Много малък е и броят на взимащите причастие - в България той е 15% от православните християни, докато в католическите страни процентът е над 50%. Само 5% от определящите се като православни българи четат Библията.

Затова пък почти всички имат икони у дома си, палят свещи и носят кръстчета и други религиозни символи - 84%. Интересни са данните за увличащите се по хороскопи и амулети. Това са 21% от православните, като 18% използват традиционни методи за лечение, като леене на куршум например.

В същото време 44% мислят често за смисъла на живота, а 46% чувстват дълбока връзка със Земята. 42% от българите считат, че държавата трябва да се ангажира с разпространяването на православните ценности.

Относно моралните аспекти България е страната, в която православните изразяват най-голяма подкрепа за аборта - 80%. Интересни въпроси са използвани в изследването за проследяване на тенденциите за равенство между половете - 77% от анкетираните православни у нас са съгласни с твърдението, че дълг на жената към обществото е да роди деца, изразеното несъгласие е от страна на жените. В католическите страни Полша и Хърватия процентите са много по-ниски, съответно 44% и 43%.

Другото твърдение в проучването е "при липса на работни места мъжете трябва да имат по-големи права за работа отколкото жените" - 32% от анкетираните българи са съгласни с него, тук сме в дъното на класацията, повечето не са съгласни и жената винаги да се подчинява на мъжа си - 32%.

 

Oще: бог  бпц  вярват ли в бог българите  жени  католици  литургия  мъже  православни  причастие  религия  ходене на църква 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 14.04.2017, 10:49

1 violatоr | 12.11.201719:51

Това "но" в заглавието е напълно излишно!
Вярването в богове, четенето на хороскопи и прибягването до магия, от психологическа гледна точка имат един и същ произход. И това е суеверието.
Религиите (вярата в Бог) са чиста проба суеверия. Само дето са организирани, узаконени и институциализирани суеверия. Психологически залъгалки, експлиатиращи хорските страхове, слабости и необразованост. И на практика не се различават с абсолютно нищо от астрологията, ходенето по врачки и леенето на куршум.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани