Рязък спад на СРС-тата след аферата "Червеи" | webcafe.bg
newscafe

Рязък спад на СРС-тата след аферата "Червеи"

Webcafe
07.09.2016, 16:20 (обновена 07.09.2016, 16:28)
Владимира Янева

Близо два пъти по-малко лица са подслушвани през 2015 г.

Разследването срещу бившия шеф на Софийския градски съд Владимира Янева за незаконно разрешаване на СРС (т.нар. дело "Червеи") е изиграло дисциплинираща роля на съда и службите за сигурност.

За пръв път от 5 години насам е отчетен рязък спад на броя на лицата, подложени на наблюдение със специални разузнавателни средства, показва докладът на Националното бюро за контрол на СРС, цитиран от "Правен свят".

Исканията за подслушване и следене от МВР, ДАНС и прокуратурата са намалели, а съдилищата вече прилагат по-стриктен контрол при даването на разрешения за прилагане на СРС.

Общо 2638 души са подслушвани през 2015 г. - видимо намаление спрямо предходната година, когато под наблюдението на службите са поставени 4202 лица. "Рекордът" е поставен през 2011 г., когато по официални данни обект на СРС са били над 8000 души.

На първо място по брой разрешения за прилагане на СРС е Специализираният наказателен съд с общо 1049 броя. След него се нарежда Софийският градски съд с 837 разрешения и Окръжен съд-Пловдив с 461.

"Данните от 2015 г. позволяват извода, че съдебният контрол върху процедурите е чувствително завишен, като се извършва задълбочен анализ на предоставените материали преди постановяването на съдебния акт. Трайната тенденция за по-малко прилагани СРС се дължи не само на засиления контрол, но и на предвиденото задължение на всички, искащи прилагане на СРС да предоставят на съдията всички материали, на които се основава искането, засилен съдебен контрол, особено след като придобиха публичност редица пропуски в процедурите, проведени през 2014-2015 г.", се казва в годишния доклад на Бюрото, ръководено от Бойко Рашков.

Oще: бойко рашков  владимира янева  данс  делото червеи  мвр  национално бюро за контрол на срс  подслушване  прокуратура  сгс  софийски градски съд  срс  съд  червеи 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани