Цветан Василев загуби стъкларския си завод | webcafe.bg
newscafe

Цветан Василев загуби стъкларския си завод

Webcafe.bg, по "Преса"
10.02.2015, 09:24 (обновена 10.02.2015, 19:16)
Цветан Василев

Снимка: © Bogatite.com

Сделката за продажбата на завод "Рубин" е на стойност 25 млн. лева

Сделка за активите на стъкларския завод "Рубин" в Плевен е извършена в края на януари. Собствеността на завода беше сменена през 2012 г. и се свързваше със съвместна инвестиция на дружества, близки до Цветан Василев и Богомил Манчев.

Според в. "Преса" мажоритарният собственик на КТБ е извършил сделката, въпреки че активите му са под запор заради досъдебното производство за източване на 206 млн. лева от банката. Цветан Василев се намира под домашен арест в Сърбия.

Новият собственик на завод "Рубин" е новоучреденото дружество "Рубин пропърти", което е придобило всички активи на фабриката чрез апорт.

Акционери в него са „Кепитъл инвестмънт" (с 99% участие) и физическото лице Йосиф Леон Узиел, който държи една акция, съобщава вестника.

99% от „Кепитъл инвестмънт" се притежават от 33-годишния Антоний Иванов, който е и изпълнителен директор на „Рубин пропърти". Няма данни за негов предишен опит в индустрията. В регистрите Иванов фигурира само като собственик на „Про трейд България" - фирма с никакви приходи и 8000 лв. активи.

Съвсем различна версия за историята на сделката обаче разкрива финансовият журналист Мирослав Иванов, свързван с банкера Цветан Василев.

Според разследването му зад придобиването на завод "Рубин" стоят Александър Сталийски и основният свидетел на прокуратурата по делото КТБ - Бисер Лазов.

"Кепитъл инвестмънт" е компанията, на която Сталийски и съпругата му Виолета Сечкова продават негарантираните си депозити в КТБ в размер на съответно 20 млн. лева и 9,9 млн. лева, през октомври 2014 г. (дни преди отнемането на лиценза на банката).

С парите от сделката компанията прави цесия за кредитите на собственика на стъкларския завод - фирмата "Рубин Инвест". В средата на януари всички търговски операции на завода са изнесени в нова компания "Рубин трейдинг".

"Рубин Инвест" спира да изпълнява задълженията си към "Кепитъл Инвестмънт", за да се стигне до апорта на всички активи на предприятието от кредитора.

В статията се твърди, че директорът на "Рубин" Валери Филипов е отговорен за прехвърлянето на собствеността, като всички сделки са ставали без одобрението на общо събрание на акционерите в "Рубин Инвест" и без участието на мажоритарния акционер "Витро инвест", за което се смята, че е контролирано от Цветан Василев.

Oще: банка  банкер  богомил манчев  василев  кепитъл инвестмънт  ктб  рубин  стъкларски завод рубин  сърбия  цветан василев 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани