Конкурс ще определи облика на „Парадайс тауър“ | webcafe.bg
newscafe

Конкурс ще определи облика на „Парадайс тауър“

Webcafe
21.04.2017, 12:35 (обновена 21.04.2017, 12:53)
парадайс тауър

Снимка: © Предварителна визуализация / ПроАрх / арх. Мая Йовчева

Небостъргачът все още няма разрешение за строеж

Това как ще изглежда новият необостъгач „Парадайс Тауър" ще се определи с международен конкурс, обяви инвеститорът „Магна МК".

Покрай изграждането на над 200-метровата постройка се разрази широка обществена дискусия, в която бяха изведени различни аргумени „за" и „против" изграждането й.

В отворено писмо до медиите инвеситорът посочва, че планира това да бъде една от най-емблематичните зелени сгради в София.

„Съгласуваният в НАГ на разширен експертен съвет проект, на базата на който беше направен трафик анализ и бе получено одобрение от Столичен общински съвет, е на идейно ниво и няма задължителен характер", посочват от „Магна МК".

Те отбелязват, че на този етап няма проект, няма разрешение за строеж и не са определени нито реалната височина, нито етажността, нито вида на бъдещата сграда.

„Приетият от СОС Подробен устройствен план (ПУП) показва само максималните ограничителни параметри на евентуалната сграда, като тяхното достигане по никакъв начин не е задължително. Ние нямаме и такова намерение", пише в писмото на инвеститора.

„Нашето инвестиционно намерение е за проектиране и изграждане на модерна, на световно ниво лайфстайл сграда в София, тип „зелена" архитектурна концепция, с която жителите на града да се гордеят и да я възприемат като една от емблемите на столицата. В допълнение имаме идея да направим озеленяване и водни атракции в прилежащата територия на сградата, а също така, със съгласието на Столична община, да благоустроим и да изградим обществен вход в югоизточната част на Южния парк", отбелязват инвеститорите.

За максимална прозрачност и съобразяване с обществения интерес към проекта ще се проведе международен конкурс на световно ниво за облика на хотела. В журито му ще участват представители както на местната власт, така и на архитектурните среди.

„Получените и отличени концепции ще покажат по недвусмислен начин най-доброто решение за мястото и оптималното съотношение между себестойност, височина и етажност. Едва тогава ще се знае колко ще е висока сградата и какъв силует ще има тя, като при всички случаи ще вземем под внимание мнението на специалистите и заинтересованите лица", пишат още от „Магна МК".

Те призовават дебатът по темата да се води на професионално ниво - от представители на професионалните организации и архитектите в България.

Oще: актив груп  височина  витоша  етажи  инвеститор  магна мк  наг  небостъргач  парадайс тауър  сос  софия  столица  столичен общински съвет  столична община 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.