Делян Пеевски с нулев опит като следовател | webcafe.bg
newscafe

Делян Пеевски с нулев опит като следовател

Webcafe.bg, Капитал
24.07.2015, 19:00 (обновена 24.07.2015, 19:02)
избори

Снимка: © webcafe.bg

Делян Пеевски е назначен за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба, въпреки че не притежава необходимия по закон стаж през 2005 г

"Брой на досъдебните производства и следствени дела, които са били разпределени на г-н Делян Славчев Пеевски: 0, Брой изготвени от г-н Делян Славчев Пеевски обвинителни заключения, заключения с мнения за прекратяване и заключения с мнения за спиране - 0; Брой извършени от г-н Делян Славчев Пеевски следствени поръчки и проверки: 0."

С тази информация се сдоби "Капитал", въпреки че я поиска пред година и половина от градския прокурор на София. Първоначално данните бяха отказани защото информацията за това кой държавен обвинител колко работи не е обществена, а и, дори да е обществена, Пеевски не е дал съгласие за разкриването й.

Отказът беше отменен от Софийския административен съд, който обяви, че подобна информация не може да бъде тайна. Прокуратурата обаче протестира решението и дори ангажира двама свой представители да защитават интересите на депутата от ДПС пред Върховния административен съд. И там обаче доводите на прокуратурата защо информацията не може да бъде разкрита не бяха споделени.

Делян Пеевски е назначен за следовател в икономическия отдел на Столичната следствена служба, въпреки че не притежава необходимия по закон стаж през 2005 г. Впоследствие той встъпва в магистратската длъжност за кратко, докато е избиран ту за народен представител, ту за зам.-министър.

Благодарение на законодателна промяна, прокарана по времето на тройната коалиция, стажът, който той имаше в изпълнителната власт и парламента, се зачиташе за магистратски и така, въпреки че реално е бил следовател само няколко месеца, на хартия депутатът от ДПС имаше завиден юридически стаж.

Oще: вас  върховен административен съд  дело  делян пеевски  депутат  дпс  прокуратура  следовател  столична следствена служба  съд 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани