Някой изсича Природен парк "Витоша" | webcafe.bg
newscafe

Някой изсича Природен парк "Витоша"

Webcafe.bg
10.11.2015, 15:17 (обновена 11.11.2015, 08:05)
Витоша

Снимка: © Skyscrapercity.com

Утре в 18:30 часа в София, Пловдив, Варна, Русе и Перник се организират мащабни протести под надслов „Гражданите срещу мафията в Пирин, Рила и Витоша"

Над 20 декара гора, залесена с доброволен труд и с фиданки, закупени с европейски средства, са унищожени в Природен парк "Витоша" за по-малко от две седмици. За това сигнализира председателят на Асоциацията на парковете в България Тома Белев.

Масовата сеч се разпростира успоредно на писта "Витошко лале", а на мястото стои има техника с неизвестен притежател.

От констативния протокол, издаден след проверка на екоминистерството вчера, става ясно, че на две места в местността Меча поляна е извършено разчистване на по около 10 декара. При това е бил нарушен горният почвен слой, имало е преместване на камъни и разчистване на пънове. Установени са и фиданки от вида смърч, част от които са повредени или унищожени.

Зам.-директорът на „Държавно горско стопанство - София" е заявил пред проверяващите, че няма данни за извършителя на тези дейности и собствеността на намерените три строителни машини.

През цялата нощ природозащитници пазиха строителните машини край "Витошко лале", за да бъде сигурно, че няма да изчезнат.

От сдружение „Форум Природа" обявиха, че са направили проверка на сигнала на Тома Белев и го определят като „популистка акция". Според организацията, горското стопанство е възложило на фирма да отстрани изсъхнали и унищожени от корояд стотици дървета между Хижа Алеко и Меча Поляна.

Вече е подаден сигнал до прокуратурата, за да започне разследване, съобщиха от земеделското министерство, което отговаря за стопанисването на парк "Витоша".

Oще: асоциация на парковете  витоша  витошко лале  меча поляна  природен парк  сеч  тома белев  фиданки  форум природа 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани