ВСС не пусна Пепи Еврото | webcafe.bg
newscafe

ВСС не пусна Пепи Еврото

Webcafe.bg
05.03.2015, 14:19 (обновена 05.03.2015, 14:30)
бившият директор на следствения отдел на софийската градска прокуратура петьо петров

Ако Петров беше освободен от системата, нямаше да може да бъде подведен под дисциплинарна отговорност и щеше да получи полагаемото се магистратско обезщетение за прослужения стаж в съдебната власт в размер на до 20 брутни заплати.

Желанието на Петьо Петров - бивш директор на Следствения отдел на Софийската градска прокуратура - да напусне съдебната власт изненадващо не успя да събере мнозинство във Висшия съдебен съвет.

Само един глас не стигна за освобождаването на Петров, който поиска да бъде напусне системата, считано от 5 април.

Мотивите на съдебните кадровици бяха свързани с неприключилата проверка по скандалното дело срещу Николай Цонев, по което ВКС директно уличи Петьо Петров в извършено престъпление - провокация към подкуп.

Ако Петров беше освободен от системата, нямаше да може да бъде подведен под дисциплинарна отговорност и щеше да получи полагаемото се магистратско обезщетение за прослужения стаж в съдебната власт в размер на до 20 брутни заплати.

Дебатът и решението на ВСС предизвика остра реакция от страна на главния прокурор Сотир Цацаров.

"Извършва се проверка, по нея са снети обяснения от Петров и повече от 100 лица от МВР, ДАНС и прокуратурата, които са участвали в планирането и осъществяване на разследването. Какво отношение има това към днешната оставка? Аз предпочетох да я придвижа максимално бързо. Прокуратурата има интерес такива хора да не работят в системата", каза Цацаров пред ВСС.

Главният прокурор повиши тон на колегите си в Съвета, като попита защо досега не е потърсена дисциплинирана отговорност на Петров:

"Въобще не защитавам Петров, но ако има или няма освобождаване това какво ще попречи на него да му се търси наказателна отговорност например? Къде ви е основанието при наличие на проверка да не го освободите? Няма да чакам някой да реши, че му е дошъл моментът и да я държа в прокуратурата тази оставка", каза той.

Въпреки всичко предложението на главния прокурор получи само 12 гласа "за" - с един глас по-малко от изискването за мнозинство.

Oще: главен прокурор  обезщетение  оставка  петьо еврото  петьо петров  прокуратура  сгп  следовател  следствен отдел  сотир цацаров  столично следствие 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани