Прокуратурата иска отстраняване на кмета на Ботевград | webcafe.bg
newscafe

Прокуратурата иска отстраняване на кмета на Ботевград

Webcafe.bg
13.07.2015, 12:59 (обновена 13.07.2015, 13:05)
Георги Георгиев

През юни кметът на Ботевград Георги Георгиев бе доведен от полиция принудително в Софийската окръжна прокуратура

Прокуратурата иска прекратяване на пълномощията на кмета на Ботевград Георги Георгиев.

При извършена справка в БУЛСТАТ и лична прокурорска проверка на фирменото дело е установено, че Георгиев е управител и съдружник в търговско дружество "Керам -97" ООД. Преди встъпването си в длъжност през 2011г., а и до момента, не е подавал молба, и няма решение на Общото събрание на дружеството за изключването му като управител и съдружник.

Според Закона кметовете на общини не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон. Нарушаването на тази забрана е основание за предсрочно прекратяване на пълномощията на кмета.

На 5 юни Окръжна прокуратура-София е сигнализирала за това Общинската избирателна комисия в Ботевград и е изпратила всички документи за проверка и произнасяне. С решение от 26 юни комисията в Ботевград е отказала да прекрати мандата на Георги Георгиев.

Прокуратурата е протестирала решението пред Административен съд - София област и предстои разглеждане на делото.

През юни кметът на Ботевград Георги Георгиев бе доведен от полиция принудително в Софийската окръжна прокуратура. Това се случи във връзка със снемане на обяснения по прокурорска проверка.

По-рано Изпълнителната комисия на ГЕРБ прекрати членството мув партията. Това стана, след като Бойко Борисов обяви, че кметът на Ботевград няма да бъде подкрепен от ГЕРБ на следващите местни избори.
В отворено писмо до всички власти ботевградчани съобщиха за редица проблеми в управлението на общината, както и за нередности и при стопанисването на общинското имущество.

Досега Георги Георгиев се е кандидатирал като кандидат за кмет от БСП, НДСВ и ГЕРБ. Той е баща на Даниел Георгиев, който стана известен като депутата, който само за ден премина няколко пъти от ГЕРБ в партията на Николак Бареков и обратно.

Oще: ботевград  георги георгиев  дело  избори  керам  кмет  мандат  прокуратура  съд  съдружник 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Най-коментирани