ДДС върху дарените храни падна на първо четене | webcafe.bg
newscafe

ДДС върху дарените храни падна на първо четене

Webcafe
07.09.2016, 11:54 (обновена 07.09.2016, 11:58)
Кауфланд

Снимка: © Ing.Mgr. Jozef Kotulič / Wikimedia Commons

ДДС няма да се връща на лица, които имат изискуеми и неплатени данъци, осигурителни или други публични задължения, се казва още в проектозакона

С единодушие Народното събрание прие на първо четене отпадане на данък добавена стойност върху дарените хранителни продукти.

Предложението беше направено от депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов с цел да се стимулират големите търговци да даряват храната, чийто срок на годност изтича в рамките на 30 дни, вместо да я изхвърлят - каквато е практиката в момента.

По данни на депутатите, всяка година в България се унищожават над 670 000 тона храна.

Предложението на РБ предвижда отстъпката в ДДС да се прилага само ако стойността на даренията за една календарна година е в общ размер на не повече от 0,5% от годишния оборот на данъчно задължено лице.

Стоките, които се даряват, задължително трябва да се маркират с текста "дарение, не подлежи на продажба".

ДДС няма да се връща на лица, които имат изискуеми и неплатени данъци, осигурителни или други публични задължения, се казва още в проектозакона.

Димитров и Славов посочват, че не се очаква негативен финансов ефект върху бюджета при разписването на "сериозни санкции за нарушителите" и стриктен контрол върху този вид дарения.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова предупреди, че предложението ще бъде ревизирано преди следващото гласуване в пленарна зала, "за да не направят някои хора богати".

Oще: бюджет 2017  герб  данък добавена стойност  ддс  комисия по бюджет и финанси  мартин димитров  менда стоянова  петър славов  рб  реформаторски блок  храни  хранителни стоки 


Още от България

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.